10 Nisan 2023 10:59

Çin denizinde yeni gerginlik: Çin'in savaş gemileri Tayvan çevresinde

Çin’e ait 70 hava aracı Tayvan çevresinde tespit edildi. ABD savaş gemisi de Güney Çin Denizi’ne girdi.

Fotoğraf: Luis Vargas/AA

Paylaş

Tayvan Savunma Bakanlığı, yaptığı açıklamada, son 24 saatte Ada çevresinde Çin’e ait 70 askeri hava aracı ve 11 savaş gemisinin tespit edildiğini bildirdi. Bakanlığın açıklamasında, 70 hava aracından 35’inin, Tayvan Boğazı’nda tarafların etki alanlarını sınırladığı varsayılan hava ve deniz hattını geçtiği ve Tayvan’ın Hava Savunma Tanımlama Bölgesi (ADIZ) ilan ettiği sahada uçtuğu belirtildi. Ada çevresindeki uçuşlar ve gemi devriyelerinin, Çin ordusunun Tayvan lideri Tsai Ing-wen’in Orta Amerika ve ABD ziyaretlerinin ardından başlattığı askeri tatbikata bağlı olduğu tahmin ediliyor. Çin Halk Kurtuluş Ordusunun Tayvan’ın bulunduğu bölgeden sorumlu Doğu Cephesi Komutanlığı, 8 Nisan’da Ada çevresinde kara, hava, deniz ve roket kuvvetlerinin katıldığı müşterek askeri tatbikata başladığını duyurmuştu.

ABD SAVAŞ GEMİSİ ÇİN DENİZİ’NDE

Öte yandan Pekin, ABD USS Milius savaş gemisinin, Güney Çin Denizi’ne izinsiz girdiğini açıklayarak kınadı. Çin ordusunun Güney Tiyatro Komutanlığı sözcüsü Tian Junli yaptığı açıklamada, “USS Milius füze destroyeri, Çin hükümetinin onayı olmadan Çin’in Nansha Adaları’ndaki Meiji Resifi’ne bitişik sulara yasad ışı bir müdahalede bulundu” dedi.

Çin ile egemenlik ihtilafı içindeki Tayvan’ın lideri Tsai, Orta Amerika ülkeleri Guatemala ve Belize’yi ziyaretleri öncesinde ve sonrasında ABD’ye “transit geçiş” gerekçesiyle gayrıresmi ziyaretlerde bulunmuştu. Tayvan lideri, 30 Mart’ta New York şehrinde Hudson Enstitüsü tarafından düzenlenen toplantıya katılmış, 5 Nisan’da da California eyaletinin Simi Valley şehrinde ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ve partiler arası Kongre heyetiyle görüşmüştü.

Pekin yönetimi, ziyaret nedeniyle ABD’yi protesto ederken Tsai’nin temaslarına aracılık eden iki kuruluşa ve yöneticilerine yaptırım uygulayacağını bildirmişti.

Çin ile Tayvan arasındaki gerilim, eski ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Ağustos 2022’de Tayvan’ı ziyaret etmesiyle artmıştı. Çin buna karşılık Tayvan etrafında harp tatbikatları düzenlemiş ve bu kapsamda Tayvan’a yakın sulara füze fırlatmıştı.

74 YILLIK EGEMENLİK İTLAFI

Çin’in topraklarının parçası olduğunu savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan bu yana fiili bağımsızlığa sahip bulunuyor. Çin ana karası ile Tayvan arasında iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hâlâ devam ediyor.

Pekin, “Tek Çin” ilkesini vurgulayarak Tayvan’ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor, kendisini tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkileri kesmesini şart koşuyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çiftlik Bank sanığı Osman Naim Kaya tutuklandı

SONRAKİ HABER

12 aylık cari açık 55,4 milyar dolara yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa