10 Nisan 2023 21:15

İDÜ Tıp Fakültesi öğrencileri: Staj sorunlarımız çözülsün

Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde staj programındaki kadro eksikliği nedeniyle çok sayıda branşta eğitim alamayan İDÜ Tıp Fakültesi öğrencileri sorunun çözülmesini talep etti.

Fotoğraf: Evrensel

Reklam

İzmir Demokrasi Üniversitesi (İDÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri staj yaparken birçok sorunla karşı karşıya. Buca Seyfi Demirsoy Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde staj programındaki kadro eksikliği nedeniyle çok sayıda branşta eğitim alamayan dönem 5 öğrencileri, bu sorunun bir an önce çözülmesini talep etti.

Öğrenciler, gerekli stajları yapamadıkları için mesleğe hazır olmadıklarını, görevde sıkıntı yaşayacaklarını dile getirdi. Uzunca bir süredir okuldan eksik öğretim görevlilerini tamamlamalarını ve staj için yeterli koşulların oluşturulmasını talep eden öğrenciler, söylediklerinin dikkate alınmadığını, okulun sürekli kendilerini oyaladığını ifade etti.

Şu anda 5.sınıfta olan tıp fakültesi öğrencilerinin 3 ay sonra intern olacağını ve tüm ana staj gruplarında sırasıyla çalışacakları bilgisini veren öğrenciler, tüm okullarda olduğu gibi acilde staj almaları gerektiğini ekledi.

“ONLİNE EĞİTİMLE DOKTORLUK ÖĞRENİLMEZ”

Dönem 5 öğrencisi, “Mezuniyet sonrası birçoğumuz acil servislere atanacağız. Hatta küçük hastanelerde bizzat büyük sorumluluklar alacağız. Eğer internlükte acil stajı almazsak bu sorumluluğu kaldıramayacağımızı düşünüyor ve hekimlik yeterliliğimiz için endişe duyuyoruz” diyerek, durumu açıkladı.

Acilde çalışmaya başlayacaklarını ancak yeterli deneyime sahip olmadıkları için çok sıkıntı yaşayacaklarını söyleyen tıp öğrencileri, “İntern olmamıza çok az bir vakit kalmışken hibrit eğitime geçildi. Online eğitimle doktorluk öğrenilmez. Bu durumun bizleri ileride çok zor durumlara sokacak. 4 ve 5. sınıftayken alamadığımız stajları artık tamamlama imkanımız yok. Bu yüzden acil stajımız çok önemli” dedi.

“ŞARTLARIMIZ İYİLEŞTİRİLSİN”      

Dönem 5 öğrencileri, “Bir yıl gibi kısa bir süre içinde sahada pratisyen hekim görevinde aktif şekilde çalışacak olan öğrenciler olarak öncelikle öğretim üyesi kadro eksikleri ve çalışma alanı yokluğu olmak üzere sorunlarımızın acilen giderilmesini ve şartlarımızın iyileştirilmesini istiyoruz” dedi.

Eğitimdeki sorunlara dikkat çeken dönem 4 öğrencileri ise, “Ülkemize daha iyi hizmet etmek isteyen genç hekimler olarak eğitim kalitemizin iyileştirilmesi, fiziki koşullarımızın geliştirilmesini talep ediyoruz” diye ekledi.

Bu dönem kliniğe geçen dönem 3 öğrencileri de “Kliniğe geçme heyecanı içerisinde olan hekimler olarak verimli bir staj dönemi için gerekli adımların atılmasını istiyoruz” dedi.

“STAJ YAPAMAMAK BİZİ ENDİŞELENDİRİYOR”

“KBB, plastik cerrahi, çocuk cerrahi, beyin cerrahi bunların üstüne bir de acil stajının da alınmadığını öğrenince haklı olarak endişelerimiz artıyor. Yeni açılan bir okul olduğumuzun en başından beri farkındayım, tabi belli başlı eksikler olması kaçınılmaz. Fakat bu eksiklerin bizim eğitimimizde büyük bir rol aldığını göz önünde bulundurursak bunun susmamamız gereken bir konu olduğunu düşünüyorum” diyen dönem 3 öğrencisi, bölüm eksikliklerinin bir an önce telafi edilerek, kaliteli eğitim verilmesi gerektiğini söyledi.

 “ÇOK SAYIDA BRANŞTA STAJ YAPAMADIK”

En kritik bilgilerin, uygulamaların eksik kaldığını ve okulda göz ardı edilemeyecek eksikliklerin olduğunu, bunların çözülmesi gerektiğini söyleyen öğrenciler, yazılr bir metin yayımladı.

Dönem 4 ve 5 staj programı içerisinde üniversite kadrosunda Kulak Burun Boğaz, Çocuk Cerrahi, Beyin Cerrahisi, Plastik Cerrahi gibi çok sayıda branşta öğretim üyesi olmadığı için bu stajları alamadıkları ifade edilen metinde, “Bu önemli stajları alamamışken her hekim adayının en çok deneyim ve bilgi kazandığı acil stajının da olmaması bizim için kabul edilemezdir” denildi.

“ACİL STAJIMIZIN OLMASINI TALEP EDİYORUZ”

“Öğretim üyesi kadroya alım sürecinin uzunluğunu da göze alarak hiç zaman kaybetmeksizin temmuz ayında bilfiil başlayacak şekilde tıp fakültesi kadrosuna bir acil tıp uzmanının alınmasını ve acil stajımızın olmasını talep ediyoruz” diyen öğrenciler, şunları söyledi; “Birçok önemli konuyu dahi tolere etmiş olan bizler; kabul etmemizin mümkün olmadığı bu büyük sorunumuzu kamuoyuyla paylaşarak sesimizi duyurmak ve yetkili kurum ve kişilerce çözüme kavuşturulmasını sağlamak istiyoruz.” (izmir/EVRENSEL)

 

Reklam