Kobane davasının yarın başlayacak duruşmasında esas hakkında mütalaa sunulacak
Kobane davasının yarın başlayacak ve 3 gün sürecek 24'üncü duruşmasında iddia makamının esas hakkındaki mütalaasını sunması bekleniyor.
Fotoğraf: Evrensel
Yaklaşık 2 yıldır süren, 2 hafta duruşma 2 hafta ara şeklinde ilerleyen Kobane davasının 24'üncü duruşması yarın başlıyor. 3 gün sürecek duruşmada, iddia makamının esas hakkındaki mütalaasını sunması bekleniyor.
IŞİD'in Kobane’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihinde ülke genelinde gerçekleştirilen eylemler gerekçe gösterilerek açılan davanın duruşması, 12, 13 ve 14 Nisan tarihlerinde Ankara 22'nci Ağır Ceza Mahkemesi Sincan Cezaevi Kampüsünde görülecek.
HDP'nin eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 28 tutuklunun olduğu davada, toplam 108 isim yer alıyor.
3 bin 530 sayfa ve 324 klasörden oluşan iddianamede 108 kişi için "Devletin birliği ve ülke bütünlüğünü bozma" ile 37 kez "İnsan öldürme" başta olmak üzere pek çok suçtan ceza isteniyor.
İddianamenin ilk 241 sayfasında yaşamını yitiren 37 kişinin isimleri, mağdur müşteki olarak aralarında Adalet Bakanlığı, AKP, CHP, HÜDA PAR, MHP, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, MİT, İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ile Savunma Bakanlığı’nın da bulunduğu 2 bin 676 kurum ve isim yer alıyor.
İddianamede, ayrıca 6-8 Ekim’de gerçekleştirilen eylemler ile 20 duruşma boyunca sadece soyut ve çelişkili beyanlar veren tanık ve “gizli tanık” beyanları yer alıyor.
54 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
Eylemlerde çoğu HDP üyesi 54 kişi yaşamını yitirmişti. Ölümlere dair etkin bir soruşturma yürütülmediği için yaşamını yitirenlerin failleri bugüne kadar bulunmadı ve yargılanmadı.
Recep Tayyip Erdoğan’ın Diyarbakır'ın Bağlar ilçesinde Yasin Börü’nün de aralarında olduğu 4 kişinin yaşamını yitirdiği olayı gündeme getirmesi sonrası siyasetçiler hakkında dava açıldı.
4 Kasım 2016'da Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın yanı sıra HDP’li birçok vekil ve belediye eş başkanları gözaltına alınıp tutuklandı.
AYM VE AİHM KARARLARI TANINMADI
Daha önce Anayasa Mahkemesinin (AYM) 6-8 Ekim 2014’te yaşananlara dair Demirtaş’ın "suçlu olmadığı" yönünde verdiği kararı tanımadığını söyleyen Erdoğan, 9 Aralık 2020’de “Selahattin Demirtaş gibi teröristin, varsa sözde hakkını koruyacak değiliz. İnanıyorum ki yargımız Demirtaş gibi teröriste böyle bir imkan hazırlamaz. Kaldı ki Kobani’nin, Diyarbakır’ın, Yasin Börü’nün faili odur” demişti.
Davadaki suçlamalara karşın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Kobane için yapılan çağrıların şiddet içermediğini ve siyasi sınırlar kapsamında yapıldığını belirtti. Ancak AİHM kararları da tanınmadı ve dava sürdürüldü. (MA)