2. Genç Hayat Kültür Sanat Ödülleri 15 Nisan’da verilecek!
Tüm İzmir gençliğini ödül törenimizde görmek, özgürlüğü birlikte işlemek istediğimizi tekrar yinelemek istiyoruz.
Genç Hayat
İzmir
Genç Hayat Kültür Sanat Ödülleri kapsamında İzmir’de ikincisini düzenlediğimiz etkinlikte gençler “Özgürlük” temasını işlediği eserlerini bizlere ulaştırdı. Her detayın oldukça değerli olduğu eserleri ve dereceye giren arkadaşlarımızı 15 Nisan’da ödül törenimizde ilan edeceğiz. Tüm İzmir gençliğini ödül törenimizde görmek, özgürlüğü birlikte işlemek istediğimizi tekrar yinelemek istiyoruz. Yaklaşık üç aydır kendi penceresinden özgürlüğe açılan fikirlerini ve yeteneklerini konuşturan gençlerin eserlerini jüri üyelerimizle değerlendirmek istedik.
Şiir kategorisi Jürisi Tuğrul KESKİN
Omurgası üstünde yürüyen ilk insandan bu yana özgürlük fikriyatını insanlık, hayatlar pahasına sahiplenmiş. Ne çok ölümler, ölümden beter yaşamlar, mahpusluklar, sürgünler yaşanmış uğruna… Yani ki özgürlük, her zaman paha biçilemez olmuş halkların hatırat kitabında. Kimi zaman “okulda defterlere, sıralara ağaçlara yazılmış adı, kimi zaman günün ak ekmeğine” illaki halkların kimliğine yazılmış… Genç Hayat’ın “Özgürlük” temasıyla öne çıkarttığı bu şiir yarışmasından bir kez daha anlıyoruz ki, adı özgürlük olan bu çiçek; ezen ve ezilen, sömüren ve sömürülen var oldukça yeryüzünde, asla solmayacak… Yarışmaya katılan 81 şiirin tamamında da bu tutku, bu ateşin yandığını gördüm genç şairlerin kalbinde! Bunu değerli buldum, çünkü şiirin yapıcı unsurlarından biridir özgürlük!
Öykü kategorisi jürisi Handan GÖKÇEK
Okuduğum öykülerde gençlerin genellikle gelecek kaygısı içinde olduklarını görüyorum. Birçok öyküde zihnindeki sorularla boğuşan kahramanlar var, geleceğin belirsizliği bu soruları cevapsız bırakıyor. Özellikle yalnızlık teması ve kararsızlık ağırlıkta. Ayrıca birçok öyküde geçim sıkıntısı konu edilmiş. Toplum içindeki, haksızlıklar, cinayetler, aldatmacalar, yalanlar, adaletsizlik genellikle değinilen, bahsedilen konular… Elbette umutlu biten öyküler de var. Okuduğum her öykü sonunda “Bu çocuklara daha çok söz hakkı verilmeli” dedim kendi kendime.
Resim kategorisi jürisi Ayça KONÇİNE
Ülkenin her zamankinden daha çok özgürlüğe ihtiyacı olan bu günlerde, Genç Hayat ekibi ile özgürlük teması çerçevesinde kültür-sanat ödüllerinin ikincisini gerçekleştirdik. Katılımcıların resim kategorisinde bu konuyu ele alış şekli, kadın haklarının tartışıldığı bu günlere bir tepki olarak kadın ve çocukların özgürlüğü fikri ile ilerlemiş görünüyor. Gençlerin daha özgür bir dünya arayışlarını sanatın bir alanıyla ifade edebilmelerine aracı olmaktan dolayı mutluluk duyuyorum. Hayallerini sanatla anlatmayı seçen tüm katılımcılara başarılar diliyorum.
Fotoğraf kategorisi jürisi Ufuk TAMBAŞ
Görsel sanatlarda özgürlük temasının geniş ve tarihsel bir karşılığı var. İnsanoğlunun temel yaklaşımlarından birisi kuşları özgürlükle bağdaştırmak oluyor. Gençlerin gönderdiği eserlerde bu imgeye sık sık rastladık. Bununla birlikte kapalı mekândan dışarıya doğru açılan sahneler, doğaya denize doğru açılan kapılar, kapalılıktan açıklığa doğru çıkma hissini vurguluyor. Etkileyici bir vurgu. Kadın karakterler üzerinden özgürlüğün yansıtılması eserlerin açısından yine yaygındı.
Deneme kategorisi jürisi Özgür ZEYBEK
Genç Hayat Kültür Sanat Ödülleri’nin bu yıl belirlediği konunun “Özgürlük” olması içinden geçtiğimiz bu zor dönemde oldukça anlamlı. Yarışmaya katılan gençlerin yaşları ve Türkiye’deki siyasal konjonktür dikkate alındığında daha da önem kazanıyor bana göre. Çünkü özgürlüklerinin en çok hırpalandığı, yıpratıldığı bir dönemin çocukları hepsi... Bu nedenle böyle bir yarışmanın jüri üyeleri arasında yer almak benim için oldukça onur verici.Gelen yazıları büyük bir özen ve hassasiyetle tek tek okudum. Ülkenin gençlerinin edebiyata olan ilgisi ve kendini ifade etme becerisi çok umut verici. Koşullar ne olursa olsun, güneşli güzel günlere inanan, umudu büyüten ve ülkemizin, insanımızın yaşam koşulları, hakları, geleceği için mücadele edecek böyle gençlerin varlığını hissetmek çok kıymetli. Yazıların içeriklerinde gençlerin özgürlük kavramını ele alış biçimleri genelde haklar ve baskılar üzerinden… Maalesef bildiğimiz ve düzeltmek için her platformda mücadele verdiğimiz baskı ile korku kültürü yaratma zorbalığının içinde büyüyen bu çocuklardan, yazdıkları ile bunu bir kez daha fark etmek her ne kadar üzücü olsa da onların bitmeyen ve direnen umudu hepimizi ayakta tutacak. Yazıları ile bu yarışmaya katılan bütün gençlerimizi yürekten tebrik ediyorum. Onlar iyi ki varlar.