12 Nisan 2023 11:07
Son Güncellenme Tarihi: 12 Nisan 2023 12:33

İktidar "güçlendirin" çağrısına kulak tıkamıştı, riskli alanlar içindeki okul ve hastaneler yıkıldı

2021’de ‘depreme dayanıksız okullar’ için verdiği önergenin geçiştirildiğini hatırlatan CHP’li Tutdere, 72 okulun yıkıldığına, hâlâ 27 bin okul binası için bir çalışma yapılmadığına dikkat çekti.

Adıyaman'da yıkılan bir okulun enkazı | Fotoğraf: Şerif Karataş/Evrensel

Paylaş

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 2019’da yenilenerek yürürlüğe giren Türkiye deprem tehlike haritasındaki en riskli alan içerisinde yer alan okul, hastane ve idari yapıların depreme karşı yenileme ve güçlendirme çalışmalarının yapılmadığı ortaya çıktı.

72 OKUL YIKILDI, 504’Ü AĞIR HASARLI

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığının raporuna göre 6 Şubat’ta meydana gelen depremler sırasında 11 ilde 72 okul yıkılırken 504’ü ağır hasarlı olmak üzere toplam 3 bin 368 okul hasar aldı. Bu okulların yeniden yapılması ise 39.69 milyar liraya mal olacak. Ayrıca yapılan tespitlere göre, 11 ilde 42’si ağır hasarlı olmak üzere toplam 136 hastane hasar  alırken 320 idari yapının da depremden etkilendiği tespiti yapıldı.

27 BİN 593 OKUL İÇİN ÇALIŞMA YAPILMAMIŞ

Yürürlüğe giren risk haritası ve yayımlanan raporlara rağmen depreme karşı hiçbir önlemin alınmadığına dikkat çeken Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere, 27 bin okul binasının depreme dayanıksız olduğunu ve bu okul binalarının güçlendirilmesi için herhangi bir çalışma yapılmadığını söyledi. 2007’de yürürlüğe giren Deprem Yönetmeliği’nden önce Türkiye genelinde 31 bin 93 adet okul inşa edildiği bilgisini veren Tutdere “İnşa edilen bu okulların deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılıp yapılmadığı bakanlık tarafından açıklanmamakta. MEB verilerine göre 2011 yılından bu yana Türkiye genelinde depreme karşı dayanıksız olan 2 bin eğitim kurumuna güçlendirme yapılmış, 1500 eğitim kurumu yıkılmıştır. Geriye kalan 27 bin 593 adet okul binası için ise bir çalışma yapılmadığı ortaya çıkmıştı” dedi.

"BAKAN ÖZER SORU ÖNERGEMİZİ GEÇİŞTİRMİŞTİ"

2021 yılında Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e verdiği soru önergesinde Adıyaman genelinde kaç okulun depreme karşı dayanıksız olduğu, kaç okulun depreme karşı güçlendirildiğini sorduğunu hatırlatan Tutdere “Soru önergemizi 10 Temmuz 2021 tarihinde cevaplayan Bakan Özer bu okulların hangi bölgelerde olduğu, depreme dayanıklılık durumları, yıkım kararı verilen okullarda eğitime devam edilip edilmediğine şeffaf bir şekilde cevap vermeyerek geçiştirmişti” ifadelerini kullandı.

ADIYAMAN’DA 12 OKUL YIKILDI, 65’İ AĞIR HASARLI

İktidar önlem almadığı için Adıyaman genelinde 12 okul yıkılırken, 65’i ağır olmak üzere 120 okulun hasar aldığının altını çizen Tutdere, “Türkiye deprem tehlike haritasında en riskli alan içerisinde 4 bin 159 okul bulunmaktadır. Depremde Adıyaman genelinde 12 okul yıkıldı, 65 okul ağır hasar alırken toplamda da 120 okulda hasar oluştu. Milli Eğitim Bakanı ne sorularımıza cevap verdi, ne önlem aldı, ne de önlem almak için herhangi bir adım attı. İktidarın ihmali ve sorumsuzluğu sonucunda okullarımız yıkıldı. Öğrencilerimiz okulsuz, öğretmenlerimiz öğrencisiz kaldı. Adıyaman’da eğitim durdu öğrencilerimiz eğitimden mahrum kaldı. 16 Ekim 2021’de Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’e ve iktidara çağrıda bulunarak ‘Depreme dayanıksız okulları ivedilikle güçlendirin veya yenileyin’ demiştik. Fakat bakan da iktidar da bu çağrımızı karşılıksız bıraktı, herhangi bir tedbir almadı ve okullarımız göz göre göre yıkıldı” tepkisini gösterdi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Ezgi’yi öldüren Deniz Özarslan 258 gündür yakalanamadı, anne tepkili: Kızım için adalet istiyorum

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu'ndan Sadullah Ergin yorumu: Onların iç işlerine karışamayız

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa