Fransa: Emeklilik için para yok, silahlanma için var!
Mali gerekçelerle emeklilik yaşını yükselten, prim gününü artıran yasa değişikliğini halk tepkisine rağmen onaylayan Emmanuel Macron yönetimi, buna karşılık silahlanmaya yönelik bütçeyi artırıyor.
Fotoğraf: Mustafa Yalçın/AA
Fransa'da Emmanuel Macron yönetimi, silahlanmaya yönelik bütçeyi artırıyor. Geçtiğimiz hafta Silahlı Kuvvetler Bakanı Sébastien Lecornu, Bakanlar Kuruluna 2024-2030 Askeri Programlama Yasası’nı (LPM) sundu. Buna göre silahlı kuvvetlerin bütçesi 2024 yılında 3.1 milyar avro, 2025-2027 yılları arasında ise her yıl 3 milyar avro artacak. Bütçenin 2028’den itibaren yılda 4 milyar avro artması bekleniyor. Macron’un ocak ayında açıkladığı üzere, gelecekteki LPM silahlı kuvvetlerin toplam bütçesini yedi yılda 413 milyar avroya çıkarıyor. Askeri bütçe 2017’de 32 milyar avro iken 2030’da 69 milyar avroya ulaşacak.
İnsansız hava araçlarına beş milyar avro, ekipman bakımına 49 milyar avro, istihbarat ve karşı istihbarata 5 milyar avro, denizaşırı operasyonlar için 13 milyar avro ve mühimmat stoklarını arttırmak için 16 milyar avro yatırım yapılacak. Macron ayrıca uzay ve siber savaşın geliştirilmesi için sırasıyla yaklaşık 6 milyar ve 4 milyar avro harcamak istiyor.
FRANSA HANGİ SAVAŞA HAZIRLANIYOR?
Fransa Savunma Bakanlığının açıklamasında ise “2024-2030 Askeri Programlama Yasası, ordularımızın kapasitelerini büyük ve yüksek yoğunluklu bir çatışmaya hazır olacak şekilde uyarlamamızı sağlayacak. Ekipmanlarımızı modernize etmekten bir savaş ekonomisi inşa etmeye kadar uzanıyor” denmesi dikkat çekiyor.
Ordu daha fazla Akrep zırhlı araç ve Caesar ağır toplarının yanı sıra çeşitli tipte helikopterler alacak. Hava ve Uzay Kuvvetleri daha fazla Rafale jeti almaya devam edecek ve ayrıca stratejik nakliye filosunu güçlendirecek.
LPM ayrıca mevcut Charles-de-Gaulle uçak gemisinin yerine yeni bir uçak gemisi inşa edilmesini de içeriyor. Bakan Lecornu, Le Parisien gazetesine yaptığı açıklamada, “75 bin ton ağırlığında bir teknoloji ve insan becerisi katedrali: Su üzerinde buhar, elektronik ve nükleer enerji ile dolu bir fabrika. Savaş uçakları ile 2 bin denizciden oluşan ve iki küçük nükleer enerji santralinin üzerine kurulmuş su üzerinde küçük bir havaalanı. Dünyada nükleer uçak gemisi inşa etmeyi ve konuşlandırmayı bilen sadece iki ülke var: Amerikalılar ve biz” ifadelerini kullandı.
NÜKLEER CEPHANELİK
413 milyar avroluk askeri bütçenin yüzde 60’ının Fransa’nın nükleer cephaneliğinin modernizasyonuna ayrılması da dikkat çekiyor. Bunlar arasında savaş başlıklarının ve füzelerin güncellenmesi ve bunları ateşleyecek Rafale jetleri ve denizaltıları var.
Fransa Savunma Bakanlığı, askeri bütçedeki bu büyük artışın, Ukrayna’daki savaş etrafında “Jeopolitik bağlamın çok hızlı bir şekilde bozulması” ile gerekçelendiriyor. Lecornu, LPM’yi sunuş konuşmasında, askeri harcamaların arttırılmasının Fransa’nın “Karşı karşıya olduğu yeni tehditlerle yüzleşmesine ve dünyanın önde gelen güçleri arasındaki yerini korumasına” olanak sağlaması gerektiğini söylemişti.
Öte yandan Fransa şu ana kadar Ukrayna ordusuna Caesar kamyona monteli obüsler ve binlerce mermi, düzinelerce MILAN tanksavar füzesi, AMX-10 RC hafif tanklar, çoklu fırlatma roket sistemleri ve hava savunma teçhizatı tedarik etmişti. Geçtiğimiz kasım ayında Macron, Kiev’i desteklemek için en çok ihtiyaç duyduğu ekipmanı doğrudan Fransız üreticilerinden alması için “100 milyon avroluk özel bir fon” oluşturulduğunu duyurmuştu. (DIŞ HABERLER)