Özel sektör öğretmenleri mobbing, sömürü ve yoksulluğa karşı 17 Nisan’da Ankara’da olacak
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası, deprem bölgesindeki öğretmenler için güvenceli ortamlar sağlamak ve başta taban maaş olmak üzere kendi özlük hakları için 17 Nisan’da Ankara’da olacak.
Fotoğraf: Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası'nın videosundan ekran görüntüsü alınmıştır.
Özlem Songül ABAYOĞLU
İstanbul
Deprem bölgesinde eğitim veren özel sektör öğretmenleri, okul sahipleri tarafından güvencesiz koşullarda çalıştırılıyor. Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın, depremin yaşandığı günden bugüne kadar yaptığı paylaşımlarda, deprem bölgesinde eğitim veren birçok özel okulun, öğretmenlere uyguladığı mobbinge, ücretlerini geciktirdikleri hatta vermediklerine, depremzede öğretmenleri depremde hasar görmüş binalara çağırdıklarına yönelik açıklamalar yaptı.
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası ise öncelikle deprem bölgesinde çalışan öğretmenlerin güvenceli ortamlarda çalışabilmeleri ve taban maaş talebi ile 17 Nisan’da Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşme talep etmek için Ankara’da olacaklarını duyurdu.
“ÖĞRETMENLER MAAŞLARINI ALAMAZKEN GÜVENCESİZ KOŞULARDA ÇALIŞTIRILDILAR”
Deprem Bölgesinde çalışan özel sektör öğretmenlerinin durumuna ilişkin bilgi veren Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası İstanbul İl Temsilcisi Evin Turgut, 17 Nisan’da Ankara’da olmalarının asıl nedeninin deprem bölgesinde güvencesiz koşullarda çalıştırılan özel sektör öğretmenleri için bir düzenleme getirilmesi talebi olduğuna vurgu yaptı. İlk deprem olduğu sırada bile Diyarbakır ve birkaç ilde daha öğretmeni kuruma çağıran patronların olduğu örneğini veren Turgut, “Bölgede konuştuğumuz öğretmenlerin ne fiziksel ne de psikolojik sağlıkları o an iyi durumda değildi elbette. Ancak kurumlar öğretmenleri okula çağırdı, çocuklara link attı ve derse devam edilmesine yönelik bir sürü yakınını kaybetmiş öğretmenlere baskı yaptılar. Sendikanın baskısıyla geri adım atan patronlar da oldu” dedi.
“DEPREMZEDE ÖZEL SEKTÖR ÖĞRETMENLERİN MAAŞI KESİLDİ”
Depreme rağmen sömürü ve baskıya ara verilmediğini söyleyen Turgut, “Orası bir deprem bölgesi. eğitime ara verildi ama özel sektör öğretmenlerinin yaşamlarını idame ettirmesi de depremle birlikte daha da zorlaştı. Kamudaki öğretmenler maaş alabiliyor ancak özel sektör öğretmenlerine maaş da doğru düzgün verilmiyor” dedi. Pek çok öğretmenin maaşının kurum tarafından kesildiğine vurgu yapan Turgut, “Özel sektörde çalışan öğretmenlere genellikle 10 aylık sözleşmeler yapıyorlar, derse ücretli giriyorlar ya da çalıştıkları kurumda büro elemanı olarak gösteriliyorlar. Şimdi deprem de üstüne gelince öğretmenlere de ‘zaten sözleşmeniz bitecekti, az kalmıştı’ diyerek ödemelerini yapmayan çok kurum var. Geçmiş ayların ücretini alamayan öğretmenlerimizin de olduğunu biliyoruz” şeklinde konuştu.
Devletin de özel kurumlarda çalışan öğretmenlere herhangi bir kolaylık sağlamadığını hatırlatan Turgut, “Ankara’da sendika olarak bizler, deprem bölgesindeki özel sektör öğretmenlerinin hayatları idame ettirebilmeleri adına taleplerde bulunacağız” ifadelerini kullandı.
“BAKANLIK RAPOR İSTEDİ, RAPORU SUNDUK AMA DÖNÜŞ YAPMADI”
Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası’nın çağrısıyla 30 Ağustos’ta Ankara’da MEB önünde yapılan eylem sonrası MEB’in özel sektör öğretmenlerinin soruları ve talepleri ile ilgili bir rapor istediğini ve bu rapora göre çözüm yolları aranacağını söylediğine de değinen Turgut, “Biz istenen raporu düzenledik ve sunduk. Ancak bize raporla ilgili herhangi bir dönüş yapılmadı. Biz de hem depremzede öğretmenlerimiz için güvenceli çalışma ortamı isterken, tüm özel sektör öğretmenleri için de taban maaş sisteminin geri getirilmesini, belirsiz sözleşmelerle çalışmamamızı, güvenceli çalışma ortamları talebimizi yineleyeceğiz” dedi.
“KADIN ÖĞRETMENLER DAHA ÇOK MOBBİNGE MARUZ KALIYOR”
Özel sektör öğretmenlerinin çalışma ortamındaki problemleri üzerinde duran Turgut özellikle kadın öğretmenlerin daha çok mobbinge maruz kaldığına vurgu yaptı, Turgut, “İşe alımlarda kadınsanız sizin iyi bir öğretmen olmanıza ya da cv içerisinde yazılanlara bakmaktan ziyade evli olup olmadığınıza, çocuk düşünüp düşünmediğinize bakılıyor. Evliyseniz ve çocuğunuz varsa ‘Hocam siz kuruma yeterince ilgi gösteremezsiniz’ diyorlar çünkü sizin sürekli kuruma gitmeniz, bazen tatil yapmamanız, sürekli veli aramaları yapmanızı istiyorlar” diye anlattı.
“ASGARİ ÜCRET ALTINDA MAAŞ VERİLİYOR”
Özel sektör öğretmenlerinin maaşlarının da geçinmek için yeterli olmadığının altını çizen Turgut, “Bir çoğumuz asgari ücretin altında maaşlar alıyoruz. Şanslıysak bir tık üstü olabiliyor. Üstelik sözleşmelerimiz de 10 ay yapıldığı için yazları maaş alamıyoruz. Bu durum önceden yasal değildi ama 2014 yılında yapılan düzenleme sonrası yasallaştı. İstifa dilekçeleri daha işe girerken imzalatılıyor ki sonrasında zorluk çıkarma şansımız olmasın” şeklinde konuştu.
‘SORUNLARIMIZI HEP BİRLİKTE ÇÖZEBİLMEK ADINA 17 NİSAN’DA ANKARA’YA’
17 Nisan’da Ankara’da tüm özel sektör öğretmenlerinin hakları için Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşme talep edecekleri üzerinde duran Turgut, tüm özel sektör öğretmenlerine, “Amacımız deprem bölgesindeki öğretmenlerimizle dayanışmayı büyütmek, onlar için güvenceli ortamlar sağlamak ve başta taban maaş olmak üzere kendi özlük haklarımızı talep etmek. Sendikamız tarafından yapılan bu çağrı sorunlarımızı hep birlikte çözebilmek adına” diyerek çağrı yaptı.