13 Nisan 2023 10:13

EŞİK: Seçilebilecek yerlerden gösterilen kadın aday sayısı az

EŞİK’in Twitter sohbet odasında açtığı ‘Aday Listelerinde Kadınlar Nerede’ başlıklı tartışmada kadınlar, seçilebilecek yerlerden gösterilen kadın adayların az olmasını eleştirdi.

EŞİK-Eşitlik İçin Kadın Platformu logosu

Paylaş

EŞİK’in Twitter sohbet odasında açtığı ‘Aday Listelerinde Kadınlar Nerede’ başlıklı tartışmada kadınlar, seçilebilecek yerlerden gösterilen kadın adayların azlığına dikkat çekerek gelecek dönem kadın milletvekili sayısının az olacağını belirtti

Eşitlik İçin Kadın Platformu (EŞİK), Twitter üzerinde açtığı sohbet odasında ‘Aday Listelerinde Kadınlar Nerede’ başlığı altında yaklaşan Milletvekilliği seçimlerinde kadın konumunu tartışmaya açtı. Açık kürsü şeklinde düzenlenen tartışmanın modaratörlüğünü EŞİK Platformu’ndan Aslı Pasinli yaptı. Gerçekleşen toplantıya Milletvekili adayı olan kadınlar, aday listelerine giremeyen ancak Milletvekili aday adaylığı olan kadınlar ve dinleyiciler katıldı.

MİLLETVEKİLLİKLERİNDE KADIN ORANLARI DEĞERLENDİRİLDİ

14 Mayıs seçimlerine giderken partilerdeki kadın Milletvekili adaylarının sayılarını söyleyen Aslı Pasinli, “AKP’nin 600 adayının 113 tanesinin kadın adayken, MHP’de ise bu sayı 90.  Refah Partisi’nin 600 adayının yalnızca 45’i kadınlardan oluşurken CHP’nin 582 adayının 156’sını kadınlar oluşturuyor. İYİ Parti’de 536 adayın 139”u kadınlardan oluşurken, Yeşil Sol Parti’de ise 490 adayın 193’ü kadınlardan oluşuyor. TİP’te 398 aday içerisinde 161 kadın vekil aday olarak gösterildi” şeklinde bilgi verdi.

Birinci sıradan gösterilen kadın milletvekili adaylarının sayısına da değinen Pasinli, “AKP’den 4 kadın Milletvekili adayı birinci sıradan gösterilirken CHP’den 11, İYİ Parti’den 6, Yeşil ve Sol Parti’den 32, TİP’ten ise 20 kadın birinci sıradan aday gösterildi” ifadelerini kullandı.

Kadınların adaylığı söz konusu olduğunda tablonun iç açıcı olmadığına dikkat çeken EŞİK Platformundan Selen Lermioğlu, “CHP’nin Deva, Gelecek ve Saadet’i de içeren karma listesindeki kadın aday oranına bakıldığında yüzde 26.33 civarı bir oran görünüyor. Kadınların Milletvekili seçilebileceği yerlere baktığımızda ise sayı 33’ e düşüyor.” dedi. İYİ Parti için tabloyu değerlendiren Lermioğlu, “Toplamda 147 kadın adaya yer verilen İYİ Parti de seçilebilmesi garanti kadın aday sayısı yalnızca 5 çıkıyor. AKP listesini de incelediğimizde 113 kadın aday olduğunu gördük. Bu sayı yüzdeye vurduğumuz zaman yüzde 18.33’e tekabül ediyor” şeklinde değerlendirme yaptı.

"GELECEK DÖNEMDE KADINLAR MECLİSTE DAHA AZ YER ALACAK"

Erkek egemen zihniyetin tüm Türkiye’de hâlâ devam ettiğine dikkat çeken Dilek Sarıfakıoğlu, “Pek çok parti liderinin ‘fermuar sistemi ve kadın kontenjanı olacak’ gibi uygulamaları belirtmelerine rağmen yalnızca yazıda kalmasını esefle kınıyorum” şeklinde konuştu. İYİ Parti Milletvekili Aday Adayı olduğuna ve Parti Genel Başkanının kadın olduğuna dikkat çeken Sarıfakıoğlu, “Aday adayı olarak kaldım ve Türkiye’de hâlâ kadınlar için eşitlik yok” dedi.

Türkiye kadın hareketinin siyasal haklardaki kazanımlarının tarihine değinen Sönmez, “Muhalefet seçimi kazanırsa 28. Dönemde mecliste çoğunluğu kazanırsa biz kadınlar olarak 27. dönemden daha az sayıda yer alacağız” ifadelerini kullandı.

Toplantı boyunca kadınlar, 14 Mayıs’taki seçimin tarihi bir seçim olması üzerinde durarak, kendi partilerinde bile kadın olarak haklarını kazanma konusunda mücadeleden geri durmayacaklarını ifade ettiler. Kadınların siyasi partiler içerisinde yalnızca kadın meselelerinde söz sahibi olabilmesini eleştiren kadınlar, “Her konuda söz sahibi olabilmek, söylediklerimizi dinletebilmek adına da mücadelemizden geri durmayacağız” şeklinde değerlendirmelerde bulundular.

HDP milletvekili adayı Adalet Kaya ise konuşmasında, “Antep’te Sevda var, Şırnak’ta Newroz ar. Hepsi kadın hareketinin içinden çıkmış yol arkadaşlarımız. 15 Mayıs sabahından itibaren hep birlikte daha güçlü mücadele edeceğimize inanıyorum" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Earthquake report from EMEP | Dispossession was carried out by the state, exploitation deepened

SONRAKİ HABER

Türkiye’den kaçırılan tarihi eserler geri isteniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa