Depremzede asistan hekimler Bakanlık önünden seslendi: Şartsız ve kalıcı bir nakil istiyoruz
Depremzede asistan hekimler, yıkım sonrası bölgede tıp eğitiminin sekteye uğradığını dile getirerek başka illere şartsız ve kalıcı nakil istedi.
Fotoğraf: Türk Tabipleri Birliği
Afet bölgesinde yaşayan ve depremden etkilenen asistan hekimlerin talepleri için Türk Tabipleri Birliği, Sağlık ve Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Hekim Sen ve Hekim Birliği Sendikası, Sağlık Bakanlığı önünden seslendi: “Şartsız ve kalıcı nakil istiyoruz.” Açıklamada, depremzede asistan hekimlerin eğitime devam edebilmesi için mağduriyetlerinin giderilmesi istendi.
“EĞİTİMİMİZE DEVAM ETMEK İSTİYORUZ”
Bine yakın depremzede asistan hekim adına yapılan açıklamada konuşan depremzede Asistan Hekim Rıdvan Erden, eğitim hakları için Sağlık Bakanlığı önünde toplandıklarını belirterek “Bizler Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay’dan gelen depremzede uzmanlık öğrencisi, asistan hekimleriz” dedi. Tıpta Uzmanlık Sınavı’nın (TUS) ardından kazandıkları eğitim haklarının deprem nedeniyle sona erdiğine dikkati çeken Erden, “Eğitim hayatımız da deprem gününden itibaren enkaz altında kaldı diyebiliriz. Bugüne kadar hastanelerde öğrencisi olduğumuz uzmanlık alanı dışındaki her alanda durmadan çalışmaya devam ettik. Fakat bizler artık eğitimimize devam etmek istiyoruz. Çünkü biz uzman hekim değiliz, uzmanlık eğitimi almaya hak kazanmış öğrencileriz” dedi.
Öğretim görevlilerinin depremde hayatını kaybetmesi veya başka bir şehre göçmesinin eğitim süreçlerini son derece olumsuz etkilediğini ifade eden Erden, “Pek çok servis de kapalı olduğundan eğitimimiz çok ciddi ve telafi edilemeyecek biçimde sekteye uğradı. Sadece Maraş, Hatay, Malatya ve Adıyaman’da eğitimler durmuş, diğer illerde meslektaşlarımızın uzmanlık eğitimleri devam etmektedir. Aramızda klinik, teorik ve pratik anlamda kapanmayacak farklar oluşmuştur” diye konuştu.
“BU BİR HALK SAĞLIĞI SORUNU OLACAKTIR”
Kentlerde neredeyse hiç sağlam bina kalmadığı için konteynerlerde ve çadırlarda yaşamak zorunda kaldıklarının altını çizen Erden “Buralarda bir insanın asgari ihtiyacını karşılamayacak koşullarda yaşamaya, hasarlı hastanelerde ise işleyişin devam etmesi bakımından çalışmaya zorlanmaktayız. 15 Mart’ta asistan hekimlerin eğitimine başka şehirlerde devam etmesi gerektiği kabul edildi. Fakat bu karardaki sürenin çok kısa olması ve inisiyatifin üniversite yönetimlerine bırakılması sonucunda bir kısmımız sadece 3 ay için görevlendirilmeye uygun görüldük. Çoğumuz da hiçbir şekilde izin alamadık” diye konuştu. Taleplerinin 1999 depreminde olduğu gibi başka şehirlere nakledilmek olduğunu ifade eden asistan hekim, “Şartsız ve kalıcı bir nakil istiyoruz. Alınan bu karar bizi eğitimsizliğe mahkum edip yaklaşık 1000 asistan hekimin yetersiz eğitimle uzman olup ileride hastalarını en doğru şekilde tedavi etmesine engel olacaktır. Bu durum ciddi bir halk sağlığı sorunu yaratacaktır. Bu belirsizlik daha ne kadar sürdürülecektir? Sorumlu mercilere bir kere daha sesleniyoruz: Sesimizi duyan var mı?” diye sordu.
“2 AY GEÇTİ SORUNLAR ÇÖZÜLEMEDİ”
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Baytemur ise doğa olayının felakete dönüşmesinde parmağı olanların bu felaketin sonuçlarıyla başa çıkmasının mümkün olmadığına işaret ederek “İki buçuk aydır deprem bölgesindeki en temel ihtiyaçların karşılanması sorunu hâlâ çözülememiştir. Asistan hekimlerimizin bu eğitimi çadır hastanelerde alıyor olması kabul edilemez. Asistan hekimlerimizin belirlediği temsilciler, bakanlık ve YÖK’ün ortak bir karar alması ve taleplerin karşılık bulması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
“NİTELİKLİ EĞİTİM ALMALILAR”
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) adına konuşan Doktor Gönül Adıbelli de depremden sonra oluşan bu eğitim sorununa bir çözüm aranmadığını dile getirerek “Asistan hekimler tabii ki deprem gibi salgın gibi sıra dışı durumlarda alanlara koşacak ve yardım edeceklerdir. Ama yeterli eğitimi alamayacaklarını düşünüyorlar ve haklılar da. Arkadaşlarımızın nitelikli eğitim alması için gerekli yeterliliklerin sağlanmasını talep ediyoruz” dedi.
“EĞİTİMDE EŞİTLİK İSTİYORUZ”
Hekim Birliği Sendikası Ankara Temsilcisi Öznur Özkan, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya seslenerek “Bizleri görün” dedi. Depremzede psikiyatri asistan hekimin travma yaşayan diğer kamu görevlilerine deprem bölgesinden başka bölgelere gidebilmeleri için rapor yazdığını hatırlatan Özkan “Müsaade edin de asistan hekimlerimiz de başka illere giderek eğitimlerini olması gerektiği gibi tamamlasınlar. Eğitim eşitliği istiyoruz” dedi. Hekim-Sen Ankara Temsilcisi Doktor Banu Yıldırım da depremzede asistan hekimlerin dile getirdiği sorunların sadece kısıtlı bir bölgeyi etkilemediğine dikkat çekerek “Yeterli tıp eğitimi alamayan depremzede asistan hekimlerin, ülke geneline uzman hekim olarak atanacağı düşünüldüğünde bu sorun ülkemizin genel sağlık sistemini etkileyecektir. Depremden etkilenen uzmanlık öğrencileri için şartsız, kalıcı nakil imkanı tanınması gerekmektedir” dedi. (HABER MERKEZİ)