Deniz Gezmiş fotoromanı: Aşk Olsun Çocuk
‘68 kuşağının devrimci gençlik liderlerinden Deniz Gezmiş’in hayatını anlatan "Aşk Olsun Çocuk" fotoromanı kitaplaştı.

Deniz Gezmiş fotoromanı
‘68 kuşağının devrimci gençlik liderlerinden Deniz Gezmiş’in hayatını anlatan Aşk Olsun Çocuk fotoromanı kitaplaştı. Ali Cabbar’ın yazdığı ve “politik fotoroman” olarak tanımladığı Aşk Olsun Çocuk, Gezmiş’in yaşamını ve mücadelesini o dönemin önemli olaylarıyla ilişkilendirerek anlatıyor, Türkiye’yi daha iyi tanımamızı sağlıyor. Kitap, Gezmiş’in ölümünün 50. Yıl dönümünde yazılmaya başlandı ve haftalık tefrikalar halinde çevrim içi yayımlandı.
Deniz Gezmiş, 12 Mart 1971 askeri darbesinin ardından tutuklanmış, iki yakın arkadaşı Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan ile birlikte 6 Mayıs 1972’de idam edilmişti. O süreçte birçok genç ve aydın öldürülmüş, işkenceden geçirilmiş ve cezaevine atılmıştı. Bu karanlık dönemin kitapta yer alan detayları ve o noktaya giden yolda yaşanan olaylar, özellikle ülkeyi bekleyen çok önemli bir seçimin arifesinde Türkiye tarihine nasıl bakmamız gerektiği üzerine zihin açıcı bir perspektif sunuyor. Yazar, fazla yorum yapmayarak olaylar arasındaki ilişkileri okurun keşfetmesini istiyor. Ama Aşk Olsun Çocuk “tarafsız” bir kitap değil! Deniz Gezmiş’in yanı sıra tüm devrimci gençliği ve Türkiye solunun önemli isimlerini saygıyla anıyor, çektikleri eziyetleri bize tekrar hatırlatıyor.
1947’DEN 1972’YE
Fotoroman, Deniz Gezmiş’in kısa hayatını, doğduğu 1947’den idam edildiği 1972’ye kadar her yılı ayrı bir bölüm halinde ele alarak anlatıyor. Bazı sayfalar bir tarih kitabı kadar sürükleyici, bazı sayfalar göz yaşartacak kadar hüzünlü! Ali Cabbar’ın görsel sanatçı olmasının etkisiyle şekillenen Aşk Olsun Çocuk, biçimsel açıdan türünün ilk örneklerinden biri olarak göze çarpıyor. Yazarın bazı karelerde kullandığı konuşma balonları yaşam öyküsüne akıcılık kazandırıyor. Görselleri işleyiş biçimi 1960’ların “pop” estetik ruhunu yansıtarak yayına “sanatçı kitabı” özelliği katıyor. Kapak görselinin Andy Warhol’un serigraf baskı portrelerine gönderme yapması dikkat çekiyor. Basılmadan önce cep telefonlarına uygun formatta çevrim içi yayımlanması ve binlerce okur tarafından takip edilmesi ise kitabı yayımcılık deneyimi açısından özel bir kategoriye sokuyor.
Ali Cabbar kitabı için şunları söylüyor: “Deniz Gezmiş ve arkadaşları emperyalizme karşı yurtsever, kapitalizme karşı sosyalist, faşizme karşı demokrasi saflarında yerlerini seçtiler. Ölümleri üzerinden 50 yıl geçmesine rağmen, bugün de çok geniş bir kitleyi etkilemeyi sürdürüyorlar. Taksim Meydanı’ndaki Gezi direnişi sırasında AKM’nin cephesine asılan Deniz’in büyük portresi bunun ispatı. Aşk Olsun Çocuk’u, bu müthiş gençlerin hangi politik ve sosyal koşullar içinde şekillendiğini anlatmak için yazdım.”
İMZA GÜNLERİ
Ali Cabbar, 30 Nisan saat 14.00-18.00 arası bir söyleşi eşliğinde Robinson Crusoe 389, 5 Mayıs 13.00-14.00 arası Arter’de düzenlenen border_less Sanat Kitapları Günleri’nde, 7 Mayıs 15.00-16.30 arası Bahariye Penguen kitabevinde Aşk Olsun Çocuk’u okurları için imzalayacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et