17 Nisan 2023 12:34

ÇMO İstanbul Şube Başkanı Başkanı Beyaz: Kanal İstanbul bilirkişileri değiştirilmeli

Kanal İstanbul projesinde bilirkişilerin taraflı karar vereceği şüphesi bulunduğunu belirten Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Selahattin Beyaz, “bilirkişiler değiştirilmeli” dedi.

Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel

Paylaş

Nazife YAŞAR
İstanbul

Kanal İstanbul projesinin Avrupa yakası rezerv yapı alanına 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliğine karşı halkın, İstanbul 5. İdare Mahkemesinde açtığı davada bilirkişi keşfi yapacak isimler belli oldu. Heyette, ekolojik yaşam alanları için büyük tehdit oluşturan projelerde, olumlu yönde görüş bildiren tanıdık isimler var. Bunlardan Prof. Dr. Sait Yazgan ve Prof. Dr. Kadir Alp, Sinop Nükleer Güç Santraline (NGS) karşı açılan davada bilirkişilik yaparken, İnşaat Mühendisi Dr. Sinan Yardım, Kadıköy Söğütlüçeşme’de AVM projesine karşı açılan davada bilirkişilik yapıyor. Doç. Dr. Şenel Özdamar ve Prof. Dr. Mustafa Yanalak iktidara yakınlığıyla bilinen ‘1071 Akademisyen’ listesinde de yer alıyorlar.

"EKOLOJİK YIKIMA OLUMLU GÖRÜŞ VEREN BİLİRKİŞİLER"

Listede adı geçen bilirkişilerin bir kısmının, Türkiye’nin değişik yerlerinde, ekolojik yaşam alanlarında yıkım etkisi yapan projelerde, hiçbir itirazda bulunmayarak olumlu yönde görüş bildirdiğini belirten TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Selahattin Beyaz, “Bilim insanı kimliği yerine iktidarın proje savunuculuğu şeklinde tavır alması, bilirkişilerin tarafsız görüş vereceği hakkında şüpheler meydana getirmektedir” dedi.

"ŞEHİR PLANCILARININ AĞIRLIKTA OLMASI NİYETİ BELLİ EDİYOR"

TOKİ’nin ortaklığında bulunan Emlak GYO’nun projeleri incelendiğinde, İstanbul ilinde ve özellikle rezerv yapı alanı çevresinde oldukları görülüyor. Bu durumun İstanbul 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliğinin amacını ortaya koyduğunu belirten Beyaz şunları söyledi: “Bilirkişi heyeti ağırlıklı olarak şehir plancısı isimlerden oluşuyor. İstanbul ili Avrupa yakası rezerv yapı alanı 1/100.000 ölçekli çevre düzeni planı değişikliği, İstanbul’da sadece yapılaşma ve kent dokusu ile ilgili değişime neden olmayacak. Bu plan değişikliği İstanbul’un, deniz akımını, deniz ekolojisini, Kuzey Ormanlarının ekolojisini, yağış rejimini, tarım alanlarını, iklimini, geçimlik hayvancılığı, kuş göç yollarını, yer altı sularını, su havzaları gibi yaşamı doğrudan etkileyecek. Dolayısıyla bu bilirkişi bileşenlerinin uzmanlık konuları dikkate alındığında sağlıklı bir karar verilemeyeceği anlaşılıyor.”

İstanbul’un kaderini belirleyecek bir projede bilirkişi listesinde yer alan kişilerin taraflı karar vereceği şüphesi bulunduğunu belirten Beyaz, bilirkişilerin değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Bilirkişi heyetinin tamamı şöyle:

  • Prof. Dr. Kadir ALP (Çevre Mühendisi)
  • Prof. Dr. Mustafa Sait Yazgan (Ziraat Mühendisi)
  • Prof. Dr. Şenel ÖZDAMAR (Jeolog)
  • Prof. Dr. Berna AYAT Aydoğan (Hidrolog)
  • Prof. Dr. Mustafa Yanalak (Harita Mühendisi)
  • Doç. Dr. Hasan Tezcan Yıldırım (Orman Mühendisi)
  • Doç. Dr. Muhammed Ziya Paköz (Şehir Plancısı)
  • Doç. Dr. Fatih Eren (Şehir Plancısı)
  • Dr. Numan Kılınç (Şehir Plancısı)
  • Dr. Ahmet Baş (Şehir Plancısı)
  • Dr. Mustafa Sinan Yardım (İnşaat Mühendisi)
ÖNCEKİ HABER

Süper Lig hafta içi yapılacak maçlarla sürecek

SONRAKİ HABER

Yeşil Sol Parti Kocaeli adayı Şahbaz gençlerle birlikte: "Geleceğimizi beraber kuralım"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa