Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasından MEB'e çağrı: Depremzede öğretmenler kadroya koşulsuz alınsın

Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmek ve basın açıklaması yapmak amacıyla Bakanlık önüne gelen öğretmenler Güvenpark’ta polis tarafından durduruldu.

17 Nisan 2023 15:28
Paylaş

Özel Sektör Öğretmenleri Sendikasının çağrısıyla eğitim emekçileri, deprem bölgesindeki öğretmenler için güvenceli ortamların sağlanması ve özlük hakları için Ankara’da bir araya geldi. Depremzede özel sektör öğretmenlerin 1.5 aydır Milli Eğitim Bakanlığıyla görüşmeye çalıştıklarını söyleyen Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkan Eren Edebali, Bakanlığın öğretmenlerin Ankara’ya gelmesiyle görüşme ayarladığını aktardı.  Hatay İl Temsilcisi İsmail Bozoğlan ise,  özel öğretim kurumlarında çalışan ve artık çalışacak bir yeri kalmayan, MEB ataması ile MEB'e bağlı olan depremzede eğitim emekçilerinin devlet okullarında koşulsuz atama istediklerini belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığı ile görüşmek ve basın açıklaması yapmak amacıyla Bakanlık önüne gelen öğretmenler Güvenpark’ta polis tarafından durduruldu. Polisin Bakanlık önünde yapılmak istenen açıklamaya izin vermemesi üzerine öğretmenler Eğitim Sen 1 Nolu Şube önünde bekleyişe geçti. Bakanlık ile yapılan görüşmenin ardından konuşan Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası Genel Başkan Eren Edebali, “Açlığı, yoksulluğu ifade etmek, sorunlarımızı dile getirmek için doğrudan birer çalışanı olduğumuz Milli Eğitim Bakanlığı'yla görüşmek için toplandık. Milli Eğitim Bakanlığı yaşanılan deprem felaketinden sonra özel öğretim kurumlarında çalışan eğitim emekçilerinin sorunlarına duyarsız kalmıştır. Bugün burada deprem bölgesinden depremzede olan öğretmen arkadaşlarımız var. Onlar yaklaşık bir buçuk aydır en temel ihtiyaçlarını barınma sorununu işsizliği, yarınsızlığı ifade etmek için bakanlıkla bir buçuk aydan beri görüşmeye çalışıyorlar. Ve biz bugün sadece bizi yok sayan ‘sizinle görüşmeyiz’ diyen bakanlığa biz böyle görüşürüz demek için geldik. Biz bugün burada bu görüşmeyi gerçekleştirdik. Deprem bölgesindeki arkadaşlarımız işsiz. Talebimiz net. Lokal bir politika. Bu sorumluluğu almak zorundalar. On bine yakın arkadaşımız işsiz” dedi.

“UCUZ İŞ GÜCÜ HALİNE GETİRİLDİK”

Öğretmen Sendikası Hatay İl Temsilcisi İsmail Bozoğlan, “Özel öğretim kurumlarında, öğretmenler derin bir sömürü ve mobbing altında sefalet ücretleri ile geçim savaşı veriyor. Kuşkusuz bunun temel sorumlusu, eğitim politikasında bilimsel, çağcıl ilkelere uyarak hareket etmeyen ve eğitimi sermaye düzenine kurban eden Milli Eğitim Bakanlığı ve devlet yöneticileridir. Ülkenin geldiği büyük ekonomik kriz içinde nitelikli bir çalışan olan öğretmenler, devlet yönetimi ve sermaye tarafından ucuz iş gücü konumuna hapsedildiği için bugün özel sektörde çalsan eğitim emekçisinin aylık ücret ortalaması asgari ücrettir. Sermayeci eğitim politikaları ve bu ranttan beslenen patronlar eliyle ucuz iş gücü haline getirildik. Özel Öğretim Kurumları Kanunu'nun 9. madde 2. fıkrasındaki eşit işe eşit ücreti ifade eden 'taban maaş' hükmü sermayenin isteği, yasa yapıcıların hızlı ve azimli çalışması ile bir gecede elimizden alınmıştır” diye konuştu.

“MEB BİNLERCE ÖĞRETMENİ DEPREMİN YIKICI SONUÇLAR İLE BAŞ BAŞA BIRAKTI”

Özel öğretim kurumlarında çalışan depremzede öğretmenler için depremin ilk haftasından itibaren MEB’e iletilen görüşme isteklerinin sonuçsuz kaldığını belirten Bozoğlan, “Görüşmeyi gerçekleştirecek adımları Bakanlık atmadı. Bu süre zarfında patron dernekleri ile görüşen, bunu sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan MEB’in seçtiği taraf bellidir. Patronlarla yapılan görüşmenin öğretmen haklarını ve çalışma sorununu gündeme almadığı ortadadır. Milli Eğitim Bakanlığı, on bin öğretmeni değil sermaye ile bürokrasiyi teslim alan az sayıda patronun ihtiyaçlarını dikkate almıştır. Bütün bu derinleşmiş sorunlar içinde, özel öğretim kurumlarında çalışan ve artık çalışacak bir yeri kalmayan, MEB ataması ile MEB'e bağlı olan depremzede eğitim emekçileri devlet okullarında koşulsuz atama istiyor. Depremzede özel sektör öğretmenlerinin istihdam durumu, yaşamsal derecede önemli ve acil bir konudur. Bu nedenle 'Depremzede öğretmenler kadroya koşulsuz alınsın' talebi, sendikamızın da talebidir. Milli Eğitim Bakanlığı, personeli olan binlerce öğretmeni depremin yıkıcı sonuçlar ile baş başa bırakmıştır. Bu hatadan dönmelidir” dedi.

“DEPREMZEDE ÖĞRETMENLERİN HAKKI İÇİN BURADAYIM”

Depremzede Özel Sektör Öğretmenleri Platformu üyesi bir öğretmen, Malatya'dan Karabük’e göç ettiğini ifade ederek “Biz gerçekten çok mağduruz. Sabah depremle uyandık. Duvar üzerimize çöküyordu. Evi terk ettik. Başka bir eve gittik. O evde de deprem oldu. çadıra gittik çadırda depremler oldu. Binlerce depremi yaşamış bir öğretmen olarak buradayım. Dört ilimizde özellikle yıkımın en çok olduğu dört ilimizde çalışan öğretmenlerin hakları için buradayım. Yaklaşık yedi bin öğretmenimi temsilen buradayım. Öğretmenlerimin hepsi şu an farklı farklı illerde gücü bile yok buraya gelmeye. Kendileri bizlere şu mesajı ilettiler. Dört ilimizde şartsız atama istiyoruz. Neden? Çünkü evimiz yok. Neden? Çünkü işimiz yok. Neden? Çünkü öğrencilerimiz yok şahsen neden diyorum? Çünkü ben yaklaşık dört arkadaşımı kaybettim. Birkaç öğrencimi kaybettim. Ve yakınlarımı saymıyorum. Şehrimi kaybettim. Şimdi burada bunu dile getiriyorum. Bunu kamuoyunun vicdanına bırakıyorum” diye konuştu.

“ELLİ BEŞ ÖĞRENCİMİ, ELLİ BEŞ EVLADIMI KAYBETTİM”

Depremzede Özel Sektör Öğretmenleri Platformu’ndan Abuzer Kaş da “Adıyaman'da, Hatay'da, Malatya'da ve Kahramanmaraş'ta Depremin çok büyük yıkıcı etkisi var. Ve bu büyük yıkım etkisi o kadar çok ki. Öğrencilerimiz, arkadaşlarımız özel sektörde, kurslarda, okullarda çalışan herkesi çok büyük derecede etkiledi. Kimisi Ocak ayı maaşını alamadan işsiz kaldı. Elli beş öğrencimi yani elli beş evladımı kaybettim. Bunlar bunların acısıyla yoğrulurken bizler farklı bir sorunla daha karşı karşıya geldik. Artık bundan sonra illerimizde ne olacak? Evet depremden on bir il etkilendi. Ancak dört ilimizde aşırı bir yıkım olduğu için bizim geleceğimiz muamma. Yani geleceğimizi göremiyoruz devletimiz kısa çalışma ödeneğiyle gerek ücretli öğretmenlikle bu sorunları kısmi olarak aşmaya çalışsa da bu bizler için sadece yaraya yara bandıdır. Bizim isteğimiz, bu dört bu dört il adına özellikle Adıyaman, Maraş, Kahramanmaraş, Hatay ve Malatya'da özel sektör çalışanlarına, şartsız bir atama bekliyoruz” dedi. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

İran'da başörtüsü uygulaması ve kimyasal saldılar protesto edildi

SONRAKİ HABER

Tutuklu gazeteci Toprak'ın kültür-sanat programı suçlama konusu oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa