18 Nisan 2023 13:50

Garo Paylan'dan iki dönem kuralı açıklaması: Belki pozitif ayrımcılık uygulanabilirdi

İki dönem kuralı nedeniyle 14 Mayıs seçimlerinde aday gösterilmeyen HDP'li Garo Paylan, "Listelerimizde bir Ermeni olmaması partim adına elbette ciddi bir eksikliktir" dedi.

Fotoğraf: Raşit Aydoğan/AA

Paylaş

Yeşil Sol Parti milletvekili aday listelerini Yüksek Seçim Kurulu’na (YSK) teslim etti. HDP'nin yetkili kurulları iki dönem kuralını uygulayacakları belirtirken bu kural eş genel başkanlar ve bazı isimler için esnetildi. İki dönem kuralına takılan isimlerden biri de Meclisin tek Ermeni milletvekili olan Garo Paylan. Artık Gerçek'ten Seda Taşkın'ın sorularını yanıtlayan HDP Diyarbakır Milletvekili Garo Paylan, "Listelerimizde bir Ermeni olmaması partim adına elbette ciddi bir eksikliktir" dedi.

İki dönem kuralı nedeniyle aday olmadığını belirten Paylan, "Bazı arkadaşlar için bu kuralın esnetilebileceği açıklandı. Bu açıklama yeniden aday olmam konusunda tüm kamuoyunda ciddi bir beklenti yarattı. Bu beklenti karşılanamadı. Türkiye ve dünyadaki milyonlarca Ermeni de tam bir mutabakatla devam etmemi arzuluyordu. Bu konuda belki bir pozitif ayrımcılık uygulanabilirdi" dedi.

Paylan, "Ancak herkesten ricam, o aday oldu, bu aday olmadı eleştirilerini seçim sonrasına bırakıp, partimizin başarısına odaklanmamızdır" diye ekledi.

"ADAY LİSTELERİMİZDE BİR ERMENİ OLMAMASI CİDDİ BİR EKSİKLİK"

Halkların ve inançların temsiliyetinin HDP'nin kuruluş meselelerinden olduğunu ifade eden Paylan, "Milletvekili aday listelerimizde bir Ermeni olmaması partim adına elbette ciddi bir eksikliktir. Ermeniler on yıllar süren sessizlikten sonra, son 20 yılda siyaset arenasında daha görünür olmuşlardı. Ben de bu görünürlüğün son dönemdeki öznesiydim. Benin milletvekilliğimin bitmesi ve bir Ermeni adayın olmaması ciddi bir boşluk yaratacaktır. Partimin bir Ermeni adayının olmaması ve çoğulcu kimliğinin silikleşmesi elbette eksikliktir. Bu handikabı gidermek ve çoğulcu siyasetin tahkimi için seçimden sonra partimle birlikte çaba göstereceğim" dedi.

"NEREDE İNSAN HAKLARI İHLALİ VARSA ORADA BENİ GÖRECEKLER"

Paylan, "Bundan sonraki dönemde ne yapacaksınız" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Ben zaten insan hakları aktivisti ve sivil toplum gönüllüsüydüm. Aynı zamanda Ermeni vakıflarında, kurumlarında yöneticilik yaptım. Benim bir işim ve yapmaktan keyif aldığım hobilerim vardı. Şimdi birkaç gündür bunları hatırlamaya çalışıyorum. Çünkü 15 yıldır siyasetin çemberi içinde hareket ediyorum. Seçimden sonra fırsatım olursa o ihmal ettiğim şeylere biraz vakit ayıracağım. Ama mücadelenin de sonuna kadar içinde olacağım, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Özellikle bu birikimimle Türkiye Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi konusunda, Kürt meselesini çözme konusunda, Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda her alanda aktif olacağım. Nerede insan hakları ihlali varsa orada beni göreceksiniz.

14 Mayıs’ta tek adam rejimine son verirsek, ki vereceğiz, ülke bir anda demokratik bir ülke olmayacak. Esas mücadele o zaman başlayacak. Seçimden hemen sonraki altı ay çok önemli olacak. Müesses nizam yeni iktidarı ve meclisi de dümen suyuna sokmak isteyecektir. Buna asla izin vermemeliyiz." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Okan Karacan, 'can güvenliğim yok' diyen eski eşi Zeynep Kadıoğlu’yu tehdit etti

SONRAKİ HABER

Manisalı esnaf : Soğan 30 lira olduysa ülke bitmiştir

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa