20 Nisan 2023 15:37

Fransa’da demir yolu işçilerinden garlara ‘mezarda emeklilik’ baskını

Fransa’da emeklilik yaşını 64’e çıkartan yasanın onaylanmasına karşı grevde olan demir yolu işçileri tren garlarını bloke etti. Elektrik işçileri de iş bıraktı, Macron salon yerine bahçede konuştu.

Fotoğraf: Ibrahim Ezzat/AA

Paylaş

Fransa’da emeklilik yaşını 64’e çıkartan ve prim günün artıran yasanın onaylanmasına yönelik öfke dinmiyor. Başkent Paris'te grevde olan demir yolu işçileri tren garlarını bloke etmeye başladı.

Sosyal medyadaki görüntülerde, çok sayıda işçinin, CGT (Genel İş Konfederasyonu) flamalarıyla Paris’teki Gare du Nord’u bastığı görüldü. İşçiler hep bir ağızdan “İşçilerin onuru ve daha iyi bir dünya için Macron istemese de buradayız” sloganı attı. İşçilere gençler de destek verdi.

Farklı tren istasyonlarında da benzer eylemler olduğu görüldü.

Bazı elektrik santrallerinde de işçiler iş bıraktı.

MACRON SALON YERİNE BAHÇEDE KONUŞMAK ZORUNDA KALDI

Elektrik işçileri de, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un konuşma yapacağı Louise Michel de Gange kolejinin elektriklerini kesti. Macron oditoryum yerine bahçede konuşmak zorunda kaldı.

Bir borsa şirketine de baskın düzenlendi.

Fransa’da sendika konfederasyonları ve öğrenci birlikleri geçtiğimiz ocak ayından bu yana grev ve eylemlerle Emmanuel Macron hükümetini emeklilik yasasına karşı uyarıyordu. Macron yönetimi ise yasayı, meclisi baypas ederek geçirmiş ve onaylamıştı. Anketlere göre halkın yüzde 70’inin karşı olduğu yasa ile ilgili kitlesel tepkilerin dikkate alınmaması ve polis şiddeti, Fransız işçi ve emekçilerinin öfkesini artırmış durumda. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sakarya'da bariyerlere çarpan işçi servisindeki 2 kişi öldü, 8 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Amasra madenindeki iş cinayeti davasına çağrı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa