YSK şimdiden ‘ittifak ismi’ konusuna açıklık getirmeli
YSK'nin ortak liste ile seçime girilen 16 ilde 'Millet İttifakı' isminin kullanılmaması kararını; İYİ Parti'li Mustafa Tolga Öztürk ile Anayasa Hukukçusu Doç Dr. Didem Yılmaz değerlendirdi.
Fotoğraf: Ali Balıkçı/AA
Birkan BULUT
Ankara
Millet İttifakı’nın 9 ilde CHP, 7 ilde İyi Parti olarak seçimlere girecek. Millet İttifakı’nın yaptığı başvuru üzerine görüş veren Yüksek Seçim Kurulu (YSK), CHP ve İyi Parti’nin tek listeyle seçime gireceği illerde, pusulada Millet İttifakı isminin yazmayacağını bildirdi. YSK bu illerde ittifaktan bir siyasal partinin pusulada olması nedeniyle ittifak isminin yer almayacağını aktardı. YSK’nın bu görüşüne göre Türkiye İşçi Partisi’nin aday göstermediği seçim çevrelerinde de sadece Yeşil Sol Parti logosu olacak, Emek ve Özgürlük İttifakı ismi yer almayacak. Bu karar sıkça değişen seçim kuralları konusunda başka soru işaretleri doğurdu.
SEÇİM BARAJINI ETKİLER Mİ?
“Ortak aday gösterilen partiye verilen oy ittifak oyu olarak sayılacak mı?”, “İttifakın toplam oyunun barajı geçmesi kuralında, toplam oylar mı yoksa sadece ittifak yazan iller mi esas alınacak?” gibi sorular gündeme geldi. Çünkü yasaya göre ittifaktaki her partinin ayrı ayrı barajı geçmesi gerekmiyor. İttifakın toplam oyu barajı geçerse, ittifaktaki her parti barajı geçmiş sayılıyor.
"İTTİFAKIN TOPLAM OYUNA BAKILIR"
Gazetemize konuşan İyi Parti’nin YSK Temsilcisi Mustafa Tolga Öztürk, bu konuda herhangi bir sorun olmadığını, ittifakın toplam oyuna bakılacağını söyledi. Tek parti olarak seçimlere girdikleri illerde oyun da Millet İttifakı’nın oyu olarak sayılacağını belirten Öztürk, diğer ittifaklarda da benzer bir durum olduğunu bildirdi. Öztürk, ittifak olarak zaten seçim barajı gibi bir sorunlarının da olmadığını ekledi.
BELİRSİZLİKLER GİDERİLMELİ
Ancak YSK’nın bu konudaki görüşünün yasaya aykırı olduğunu belirten Anayasa Hukukçusu Doç Dr. Didem Yılmaz, YSK’nın bu konuyu aydınlatması gerektiği uyarısında bulundu. Yılmaz, oy pusulalarında Millet İttifakı’na verilen oyun, içindeki partilerin aldığı oy oranında dağıtıldığına dikkat çekerek, “Bu nedenle mutlaka ittifakın olduğu gösterilmesi gerekir. Dolayısıyla Millet İttifakı’nın 16 ildeki pusulalarda ittifak isminin yer almayacak olması bu yasa hükmüne aykırı” dedi.
YSK tarafından aydınlatılması gereken bazı belirsizliklerin olduğunu ifade eden Yılmaz, “Artık partiler ittifakın oyuna göre değil, kendi aldıkları oya göre milletvekili çıkaracaklar. Öte yandan bir partinin aldığı her oy, içinde yer aldığı ittifaka da sayılacak. İttifak ismi yer almadığında, örneğin İyi Parti’ye verilen oy Millet İttifakı’nın toplam oyuna sayılacak mı?” diye sordu.
‘ŞAİBELİ SEÇİMLER’E YENİSİ EKLENMESİN
YSK’nın, ittifak isminin yer almadığı seçim çevrelerinde, bir partiye verilecek oyu ittifakın oyu saymama gibi bir uygulamaya gitmesinin yeni bir yasa ihdası olacağı uyarısında bulunan Yılmaz, şöyle devam etti: “Böylece Anayasanın kendisine verdiği yetkiyi aşmış olur. Bu karara karşı Anayasa Mahkemesi’ne tedbir talepli bireysel başvuru yapılması gerekir. Umarım bu seçimlerle ilgili eleştirdiğimiz ve Anayasa’ya aykırı son karar olur. Umarım sandık günü işlemleri bakımından YSK, 2017 yılındaki gibi yasal güvencelere aykırı kararlar vermez, demokratik bir seçim mümkün olur. Bu tür güvencelere aykırı YSK kararları devam ederse 1912’de ‘sopalı seçimler’, 1946’da ‘şaibeli seçimler’ olarak tarihimize geçen seçimlere bir yenisi daha eklenmemesini dilerim.”