Türkiye Kent Konseyleri Birliği: Depremden 4,8 milyon çocuk etkilendi
Maraş ve Hatay merkezli depremlerde 4 milyon 815 bin 662 çocuk psikolojik ve ruhsal olarak derin yaralar aldı. Rapora göre, 200 çocuk kol ve bacağını kaybederek ampute kaldı.
Fotoğraf: Evrensel
Türkiye Kent Konseyleri Birliği tarafından hazırlanan rapora göre, Maraş ve Hatay merkezli depremlerde 4 milyon 815 bin 662 çocuk psikolojik ve ruhsal olarak derin yaralar aldı. Rapora göre, 200 çocuk kol ve bacağını kaybederek ampute kaldı. Devlet ise şu anda engellilerin kol ve bacak protezlerinin yalnızca yüzde 10’unu karşıladı. Türkiye Kent Konseyleri Birliği ve Ankara Kent Konseyi Başkanı Halil İbrahim Yılmaz, “Basit bir protezin bile maliyetinin 50-60 bin TL olduğu düşünüldüğünde depremden zarar gören ailelerin maddi zorluklar içerisinde bir de bu tarz maliyetleri karşılamasını beklemek acıyı derinleştirir” dedi.
Halil İbrahim Yılmaz, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla hazırladıkları “deprem çocukları” raporunu kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre, depremden etkilenen illerde ise toplam nüfus 13 milyon 897 bin kişi iken bunun yüzde 34,7’sine denk gelen 4 milyon 815 bin 662 kişinin çocuk olduğu görüldü. Bu bölgede 3,7 milyon eğitim alan öğrenci olduğu ifade edildi. Deprem bölgelerinden nakil yaptıran öğrenci sayısı ise 202 bin 817 oldu.
ÇOCUKLARIN YARIM KALAN HAYALLERİ GERÇEĞE DÖNÜŞECEK
Rapora ilişkin konuşan Yılmaz, “Deprem, çocukları fiziksel, duygusal ve davranışsal açıdan olumsuz etkilemektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan incelemelere göre, deprem bölgesinde uzvunu kaybederek ampute kalan çocuk sayısı 200’ü bulmuştur. Bu çocuklarımızın hayata yeniden adaptasyonu için kol ve bacak protezleri devlet tarafından karşılanmalıdır. Ancak şu anda devlet kol ve bacak protezlerinin maliyetinin yalnızca yüzde 10’unu karşılamaktadır. Basit bir protezin bile maliyetinin 50-60 bin TL olduğu düşünüldüğünde depremden zarar gören ailelerin maddi zorluklar içerisinde bir de bu tarz maliyetleri karşılamasını beklemek acıyı derinleştirir. Biyonik protezlerin maliyeti ise 300-500 bin TL’leri bulmaktadır. Depremzede ailelere bu yük yüklenemez” dedi.
Depremin ilk anından itibaren çocukların rehabilitasyonu için psikolojik danışmanlar eşliğinde oyunlar ve eğlenceler organize ettiklerini ifade eden Yılmaz, “Şimdi de 81 ilin kent konseyleri olarak çocuklarımızın protez masraflarının karşılanması için farkındalık oluşturacak ve yardım kampanyaları organize edeceğiz” dedi. (EKONOMİ SERVİSİ)