21 Nisan 2023 12:11

Almanya’da demir yolu grevleri etkili oldu

Almanya’da ara bulucu komisyonunun teklifini kabul etmeyen demir yolu işçileri uyarı grevi düzenledi. Grev ülke genelinde özellikle şehirler arası ulaşımda etkili oldu.

Fotoğraf: Yahya Durusoy/Evrensel

Paylaş

Almanya’da Demiryolu ve Transport İşçileri Sendikası (EVG) ile işveren arasında süren toplu sözleşme görüşmelerinin çıkmaza girmesinden sonra kurulan ara bulucu komisyonunun teklifini kabul etmeyen işçiler, bugün sabah erken saatlerden itibaren uyarı grevine çıktılar.

Ülke genelinde Alman Demiryollarına (Deutsche Bahn) ait trenler sefere çıkmadı. Saat 03.00’te grev saat 11.00’e kadar devam etti. Demir yollarındaki grev ülke genelinde özellikle şehirler arası ulaşımda etkili oldu.

Grevin devam ettiği saatlerde merkezi tren istasyonlarında toplanan işçiler, daha fazla ücret artışı taleplerini dile getirdiler.

Aynı saatlerde Birleşik Hizmet Sendikası (Ver.di) de Hamburg, Köln/Bonn, Düsseldorf, Stuttgart ve Karlsruhe/Baden-Baden havaalanlarında yer hizmetlerindeki çalışanları greve çağırdı. Grev nedeniyle birçok uçak seferi de iptal edildi.

EVG, 27 Mart’ta Ver.di sendikasıyla birlikte bir günlük grev gerçekleştirmişti. Sendika 180 bini demir yolu çalışanı olmak üzere 230 bin işçi için yüzde 12 ya da en az 650 avro zam talep ediyor.

Sendikalar, görüşmelerin kesilmesinden sonra ara bulucu komisyonunun önerilerini de kabul etmemişti.

Deutsche Bahn ise kamu işkolunda gündeme gelen uzlaşma tavsiyesi temelinde sözleşme imzalamak istediğini açıklamıştı.

Alman Demiryolları DB AG’de taraflar toplu sözleşme görüşmelerinin ikinci turu için 25 Nisan günü Fulda’da bir araya gelecekler.

Toplu sözleşme görüşmelerine bütün DB çalışanlarının ücretlerinin yüzde 12 ya da en az 650 avro zam, çırakların ve staj yapan öğrencilerin ücretlerine 325 avro zam verilmesi talebiyle giren EVG, sözleşmenin 12 ay süreyle, 29 Şubat 2024’e kadar geçerli olmasını istiyor.

DB’nin kamu uzlaşma komisyonunun tavsiyesini önermesi EVG açısından bardağı taşıran son damla oldu.

Tekel içinde uzun süredir rakip sendika GDL ile yarışan EVG, demir yolu işçileri arasında yüksek ücret talep eden ve gerektiğinde grevli mücadeleden kaçınmayan bir sendika olarak anılmak istiyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Fahiş fiyatlı konutlara karşı kiracılar platform kurdu

SONRAKİ HABER

Doğanşehir'deki mera alanına dökülen moloz yığınlarına tepkiler büyüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa