Twitter para ödemeyenlerin mavi tikini kaldırdı, 14 Mayıs seçimlerine etkisi ne olacak?
Elon Musk’ın satın aldığı Twitter'da mavi tik kaosu sürüyor. Para ödemeyi reddedenlerin mavi tikleri kaldırıldı. Onay işaretini kaybedenler arasında çok sayıda siyasetçi, sanatçı ve gazete bulunuyor.
Görsel: DALL-E
SpaceX ve Tesla şirketlerinin CEO'su Elon Musk’ın Ekim 2022'de yaklaşık 44 milyar dolara satın aldığı Twitter'da "mavi tik" kaosu sürüyor. Ücretli hale getirilen "mavi tik" için aylık 8 ABD doları ödemeyi reddedenlerin onay işeretleri perşembe günü kaldırıldı.
Twitter Blue abonesi olmadığı için mavi tikini kaybedenler arasında çok sayıda siyasetçi, sanatçı, yazar, aydın, gazete ve gazeteci bulunuyor. The New York Times, Evrensel, BirGün ve Cumhuriyet, ödeme yapmadıkları için onay işaretleri kaldırılan gazeteler arasında.
Evrensel Gazetesi Bilgi Teknolojileri Yazarı İsmail Gökhan Bayram, 14 Mayıs seçimleri öncesi atılan bu adımın yaratacağı risklere dikkat çekti. Bu adımla birlikte Twitter’da dezenformasyonun ve kara propagandanın artarak devam edeceğini öngörmenin güç olmadığını belirten Bayram, "Twitter’ın bu değişikliği, dezenformasyon ve kara propaganda faaliyetlerine yardım ve yataklık oluyor" dedi.
Türkiye'de mavi tiklerini kaybeden bazı siyasi parti liderleri ise şöyle:
- HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan
- HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar
- HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş
- DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan
- Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu
- Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu
- Demokrat Partisi Genel Başkanı Gültekin Uysal
- Memeleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce
Mavi tiki kaldırılan birçok isim Musk'a tepki gösterdi.
HAYKO CEPKİN, YERİNE ORTA PARMAK EMOJİSİ KOYDU
Ödeme yapmayı reddeden müzisyen Hayko Cepkin’in hesabındaki mavi tik de silindi. Cepkin, “Aa mavi tikler gitmiş. Boşluğu doldurayım o zaman” diyerek onay işareti yerine orta parmak emojisi koydu.
VEDAT MİLOR: ŞIMARIK ZENGİNLERE HER ŞEYİN PARA OLMADIĞINI GÖSTEREBİLİRİZ
Gastronomi yazarı Vedat Milor da mavi tikinin kaldırılmasına sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla tepki gösterdi. Milor, "Elon Musk ve diğer tüm şımarık zenginlere her şeyin para olmadığını gösterebiliriz" deyip takipçilerine etkileşim çağrısında bulundu. Milor, Twitter'ın kurucusu Jack Dorsey'in alternatif sosyal medya platformu Bluesky'da hesap açtığını da duyurdu ve kullanıcı adını "Vedat Bluesky" olarak değiştirdi.
"DEZENDORMASYON VE KARA PROPAGANDAYA YARDIM VE YATAKLIK"
Twitter'ın para ödemeyenlerin mavi tiklerini kaldırma adımı, Türkiye'de 14 Mayıs'ta gerçekleşecek kritik seçimlerin hemen öncesine denk geldi. Bunun seçimlere olası etkisini değerlendiren Evrensel Gazetesi Bilgi Teknolojileri Yazarı İsmail Gökhan Bayram, şunları kaydetti:
"Kötü niyetli şahısların, başkalarının hesaplarını ele geçirmeye çalışanların, dolandırıcıların ve dezenformasyondan medet umanların bu fırsatı kaçırmadığını mavi tik parayla satılmaya başladığından beri gözlemliyoruz. Eski onaylı hesapların mavi tiklerinin kaldırılmasıyla birlikte, parasını ödeyen hesaplar, geçmişte mavi tik sahibi olan ve bugün Twitter’a haraç ödemeyi reddeden, deneyimi ve güvenilirliği büyük ölçekte doğrulanmış yayınlar ile hesapların yerini almış oldu. Dezenformasyon, özellikle de devlet destekli gruplarca üretilen dezenformasyon, mavi tik satışı başlamadan önce de ciddi bir problemdi. Seçimlere bu kadar kısa süre kalmışken Twitter’da dezenformasyonun ve kara propagandanın artarak devam edeceğini, ne idüğü belirsiz mavi tikli hesapların önümüze daha sık düşeceğini öngörmek güç değil. Haber niteliğine dahi sahip olmayan 'haberler' üreten hesaplardan tutun da propaganda merkezlerinden koordine edilen mavi tiklilere dek çeşitli aktörlerin, mevcut durumu seçimin kaderini etkilemek üzere kullanmayı deneyeceğini rahatça söyleyebiliriz. Twitter’ın bu değişikliği de son tahlilde bu dezenformasyon ve kara propaganda faaliyetlerine yardım ve yataklık oluyor."
PARAYI ÖDEYENE ONAY İŞARETİ VERİLMESİ KAOS YARATMIŞTI
Twitter'daki onay işareti, kişi ve kurumların, onlar adına açılan sahte hesaplardan ayırt edilebilmesi bakımından önem taşıyordu. Bu durum bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi adına da önem taşıyordu. Ancak Musk yönetiminde bu durum değişti. Artık hangi hesabın kişi ve kurumların gerçek hesapları olduğunu ayırt etmek daha zor.
Bunun yarattığı olumsuzluklar ilk olarak "mavi tik"in parayla satılmaya başlandığın dönemde görüldü. Söz konusu hamle platformda kaosa sebep oldu. Çeşitli şirketler adına açılan hesaplar Twitter Blue aboneliği satın aldı ve şirketlerin politikalarıyla çelişen paylaşımlar yaptı. Bu sebeple hisse değerlerinde ciddi kayıp şirketlerden bazıları Twitter'a reklam vermeyi bıraktı. Bu süreçte Elon Musk adına da birçok sahte hesap açıldı, bunlar kısa sürede Twitter tarafından kapatıldı. Musk, bu sorunu çözmek için, bu hesaplara parodi yazılması zorunluluğu gibi birkaç formül denedi ancak bunlar pek etkili olmadı. Daha sonra onay işaretine tıklandığı durumda görülebilen "Twitter Blue abonesi olduğu için onaylı" ve "Eski bir onaylı hesap" açıklamaları eklendi. (İstanbul/EVRENSEL)