22 Nisan 2023 11:56

MTA'dan 6 Şubat deprem raporu: 351 noktada zeminde sıvılaşma var

MTA raporuna göre; Doğu Anadolu Fay Zonu’nun ortagüney ve kuzey kolu boyunca ve Akdeniz doğu kıyıları boyunca sıvılaşma ve yanal yayılma özelliği gösteren 351 alan tespit edildi.

Fotoğraf: Elif Görgü/Evrensel 

Paylaş

Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA), Maraş depremleri Defne Hatay depremi sonucu gelişen sıvılaşma yapılarına ilişkin hazırladığı saha gözlem raporunu yayımladı.

Rapor, depremlerden etkilenen bölgenin mevcut uydu ve uzaktan algılama verileri toplanarak hazırlandı.

MTA'nın sitesinde yer alan rapora göre; Doğu Anadolu Fay Zonu’nun ortagüney ve kuzey kolu boyunca ve Akdeniz doğu kıyıları boyunca sıvılaşma ve yanal yayılma özelliği gösteren 351 alan tespit edildi.

Raporda, sıvılaşma alanlarının çoğunun Doğu Anadolu Fay Zonu’nun güney kesiminin fay kırığı boyunca bulunduğu belirtildi.

En yoğun sıvılaşma ve yanal yayılmanın Asi Nehri çevresinde gerçekleştiği vurgulanan raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Sıvılaşma ve yanal yayılmadan en çok etkilenen alan Antakya’nın kuzeyindeki Amik Ovası ve Asi Nehri çevresi ile Narlı-Sağlık ovalarından geçen Aksu Çayı çevresidir.

"Hatay kıyı ovasında Dörtyol-İskenderun güneyine kadar ve Samandağ'da, Osmaniye batısında Ceyhan Nehri boyunca, kuzeydoğuda Gölbaşı Gölü'ne kadar sıvılaşma belirtileri gözlenmektedir. Gölbaşı Kahramanmaraş arasındaki çoğu sıvılaşma olayı Aksu Çayı boyunca gelişmiştir.

"Doğu Anadolu Fay Zonu'nun kuzey kolunda bulunan Elbistan'da Ceyhan Nehri ve Göksun'da Göksun Nehri çevresinde sıvılaşma lokasyonları belirlenmiştir." (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

"Bir oldular Bolu Beyi’yle, kapattılar Köy Enstitülerini"

SONRAKİ HABER

Bolu Dağı Tüneli İstanbul istikameti kaza nedeniyle ulaşıma kapatıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa