24 Nisan 2023 13:35

Almanya’da kamu iş kolunda anlaşma sağlandı

Almanya’da 2,5 milyon kamu çalışanını etkileyen toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşmaya varıldı. Sendika, anlaşma için "Savaş sonrası en büyük ücret artışı" dedi.

Fotoğraf: Ali Çarman/Evrensel (Arşiv)

Paylaş

Almanya’da hükümet, belediyeler ve sendikalar, yaklaşık 2,5 milyon kamu sektörü çalışanı için toplu sözleşme üzerinde anlaşmaya vardı.

Uzlaştırma komisyonunun önerisi, önemli bir değişiklik yapılmadan kabul edildi.

Ver.di sendikasının lideri Frank Werneke, sonuç için “Kamu sektörünün savaş sonrası tarihindeki en büyük ücret artışı” dedi.

Anlaşmaya göre, ilk etapta toplam 3 bin avro vergi ve primden muaf tek seferlik ödeme yapılacak. Bunun 1240 avroluk kısmı önümüzdeki haziranda ödenecek. Temmuz ayından itibaren Şubat 2024’e kadar aylık 220 avro ödeme yapılacak.

Mart 2024’ten itibaren ise işçiler ayda en az brüt 340 avro daha fazla ücret alacaklar.

Yeni toplu sözleşme 24 ay süreyle geçerli olacak.

Ver.di ve memur sendikası, başlangıçta 12 aylık bir dönem için yüzde 10,5 ve en az 500 avro daha fazla ücret talep etmişti.

Sol Parti anlaşmayı eleştirdi. Sol Parti lideri Dietmar Bartsch, “Enflasyon tazminatına rağmen, bu toplu sözleşme gıda fiyatlarındaki patlama, artan kiralar ve yüksek enerji fiyatları göz önüne alındığında birçok çalışan için gerçek ücret kaybı anlamına geliyor” dedi.

Ver.di şimdi toplu sözleşme sonucuna ilişkin bir üye anketi başlatıyor. Teorik olarak, sonuç olumsuz olabilir ve bu durumda yeniden müzakere edilmesi gerekebilir. Ancak bu ihtimalin düşük olduğu düşünülüyor. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

SES Eskişehir: Kızılay’ın şeffaf, denetlenebilir kurum olması için yeniden yapılandırılmalı

SONRAKİ HABER

Köpeğe cinsel saldırıdan tutuklama

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa