Ayvacık’taki sondajlar için bilirkişi keşfi raporu: Jeotermal sondajları için ÇED gereklidir
Çanakkale Ayvacık'ın Erecek köyü yakınlarında yapılmak istenen jeotermal sondaj çalışmaları projesinin “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açılan davada bilirkişi raporunda ‘ÇED gereklidir" denildi.
Fotoğraf: Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği
Özer AKDEMİR
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi Erecek köyü yakınlarında yapılması planlanan jeotermal sondaj çalışmaları projesinin “ÇED gerekli değildir” kararına karşı açılan davada bilirkişi raporu belli oldu. Bilirkişi proje için ‘ÇED gereklidir’ dedi.
Manici Turizm ve Gayrimenkul Yatırım Tic. Ltd. Şti. tarafından yapılması planlanan jeotermal kaynaklı arama amaçlı sondaj çalışmalarına Çanakkale Valiliği tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” kararına karşı Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği ve yörede yaşayan 6 yurttaş tarafından dava açılmıştı. Mahkeme heyetinin atadığı bilirkişi keşfinde bölgede yapılan incelemelerde şirketin dava süreci tamamlanmadan çalışmalarını bitirdiği ve alanı terk ettiği ortaya çıkmıştı. Bilirkişi keşfine katılan kurumlar ve yurttaşlar şirketin doğayı tahrip edip, sondajda kullandığı çeşitli malzeme atıklarını bölgeye bırakıp gitmesine tepki göstermişti. Alanda yapılan bilirkişi keşfinin raporu geçtiğimiz günlerde mahkemeye sunuldu.
“MAHKEMEDEN HALKTAN VE DOĞADAN YANA BİR KARAR BEKLİYORUZ”
Bilirkişi raporunda proje tanıtım dosyasının (PTD) mevzuatta öngörülen usule uygun hazırlanmadığı, hesaplamaların ve değerlendirmelerin yeterli düzeyde veri, bilgi ve belgeye dayandırılmadığının altı çizildi. Raporda ayrıca, projenin, tarım arazilerini, yerleşim yerlerini, çevredeki bitki örtüsünü, su kaynaklarını ve doğal yaşamı, orman alanlarını olumsuz etkilediği ve çevreye ve insan sağlığına olabilecek olumsuz etkilerin kabul edilebilir düzeyde olmadığı dile getirildi.
Bilirkişi raporu ile ilgili bir açıklama yapan Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği, bilirkişilerin proje için ÇED gerekli olduğu yönünde görüş bildirdiğine dikkat çekerek, mahkeme kararının da halktan ve doğadan yana olmasını bekledikleri ifade edildi.
“FİRMA HİÇBİR TAAHHÜDE UYMAMIŞ”
Bilirkişi raporunda altı çizilen bazı konular şöyle;
- Jeotermal enerji amaçlı sondaj çalışmalarının, zeytincilik, tarım, hayvancılık, su ürünleri ile ilgili kanunlar açısından değerlendirilmemesi bilimsel ve teknik açıdan önemli bir eksikliktir.
- Orman içinde sondaj yapılmasına dair bir izin alınmamış.
- Tek sondaj noktası verilmiş olmasına rağmen keşif günü sondaj sahasında ayrı ayrı 2 sondaj noktası gözlenmiş ve bu noktaların koordinatları haritaya işlendiğinde sondaj öneri noktasıyla uyuşmadığı tespit edilmiştir.
- Atıkların düzenli depolanmasına dair yönetmelik hükümlerine uygun olarak beyan edilen taahhüdün yerine getirilmediği görülmüştür. Sondaj faaliyetinin bitmesini takiben membran örtü ve havuzun rehabilitasyonu yapılmamıştır.
- Firmanın hiçbir taahhüde uymadığı tespit edilmiştir.
- Keşif günü sahada gözlenen sulak alanların korunması ve kuru dere yataklarına atık atılmaması hususu yerine getirilmemiştir.