Antep Başpınar OSB’den seslenen Sevda Karaca: Sarı sendikacılığa karşı sınıf sendikacılığını güçlendirmek için buradayız
Emek Partisi'nin Yeşil Sol Parti listesinden Antep Milletvekili Adayı Sevda Karaca, kentte yüzlerce fabrikanın bulunduğu ve işçilere kölece çalışma koşullarının dayatıldığı Başpınar OSB'den seslendi.
Emek ve Özgürlük İttifakının çatı partisi Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletvekili Adayı ve Emek Partisi GYK Üyesi Sevda Karaca, Antep’te yüzlerce fabrikanın yer aldığı 5 organize sanayi bölgesinden oluşan Başpınar’dan seslenerek “Patron yanlısı sarı sendikacılığa karşı sınıf sendikacılığını güçlendirmek, sendikalaşma önündeki tüm engelleri birlikte kaldırmak için buradayız. Birlikte kazanacağız, Başpınar işçileri kazanacak” dedi.
“BAŞPINAR AYNI ZAMANDA SINIF MÜCADELESİNİN DE MERKEZİ”
Yeşil Sol Parti Gaziantep Milletvekili Adayı Sevda Karaca tekstil, iplik, dokuma ve gıda sanayii işçilerinin yoğun olduğu Başpınar Organize Sanayi Bölgesinden seslendi. Karaca, “Burası Başpınar. Gaziantep’te sanayinin merkezi. Tam 5 organize sanayi bölgesinden oluşan Başpınar’da yüzlerce fabrikanın bacası tütüyor. Halı, iplik, çuval gibi tekstil kolları ile makarna ve un gibi gıda fabrikaları başı çekiyor. Başpınar işverenleri ihracat rekorları kırarken Başpınar işçileri yoksulluk rekoru kırıyor. İşte bu tezatlığın, sınıf mücadelesinin de merkezi Başpınar” diyerek sözlerine başladı.
“BAŞPINAR GREVİ, ÇEMEN TEKSTİL DİRENİŞİ, ŞİRECİ DİRENİŞLERİ…”
Başpınar’daki mücadeleleri hatırlatan Karaca, “2012 yılının Ağustos ayında bu sınıf karşıtlığı kendini tam da burada göstermişti. 5 tekstil fabrikasında 10 gün süren Başpınar Grevi’nden bahsediyoruz. İşçilerin komiteler kurarak edindikleri örgütlenme deneyimi, işçi kurultayları bugün hâlâ işçi sınıfının belleğinde. Aynı şekilde Çemen Tekstil direnişi, Şireci Direnişleri… Antep işçi sınıfının sermaye sınıfı karşısında kalıcı bir mücadele örgütü arayışının merkezi Başpınar. Ayrıca geçtiğimiz yıl gerçekleşen şubat-mart fiili grev dalgası. Evet tam burada, Başpınar’da, patronların dayattığı sefalet zammına karşı tam 35 işyerinde, 13 bin işçi iş durdurdu. İnsanca yaşayacak bir ücret talebiyle başlayan bu dalga yaklaşık 40 gün sürdü” dedi.
“BİRLİKTE KAZANACAĞIZ, BAŞPINAR İŞÇİLERİ KAZANACAK”
Fiili grev dalgasının sebeplerini de aktaran Karaca, “Patronlar işçilerin insanca yaşanacak ücret talebine kulak tıkamışlardı. Direnen işçilerin çoğu ücretlerine ve devamlılık primlerine artış almayı başardılar. Patronlar işçilerin baktığı makine sayısını artırmaya kalkmışlardı. Bir karabasan gibi işçilerin üzerine çöken üretim baskısı, pek çok iş kazasına sebep oluyordu. Kar yağışı yüzünden işe gidemeyen işçilerin ücretleri kesiliyordu. Yağan karın günahını bile işçilere kesmeye kalkmışlardı. Yollar kapandığındaysa işçileri 16, 20 ve hatta 24 saat çalıştırdılar. Ancak üretimden gelen güçlerini kullanan işçiler, kar yağışı sonrası yapılan bu kesintileri geri almayı başardı” diye konuştu.
Fiili grevlerin neredeyse tamamının sendikasız işyerlerinde yaşandığını da hatırlatan Karaca, “Patron yanlısı sarı sendikacılığa karşı sınıf sendikacılığını güçlendirmek, sendikalaşma önündeki tüm engelleri birlikte kaldırmak için buradayız. Birlikte kazanacağız, Başpınar işçileri kazanacak” dedi. (Antep/EVRENSEL)