Akkuyu Nükleer Santrali için seçim öncesi tören: Tehlike kapıda!
"Akkuyu Nükleer Güç Santrali İlk Nükleer Yakıt Getirme Töreni", AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in canlı bağlantı ile katılımıyla gerçekleşti.
Ekran görüntüsü, Cumhurbaşkanlığı yayınından alınmıştır.
Akkuyu Nükleer Güç Santralini (NGS) seçim öncesinde açmak isteyen AKP, bu seçenek hayata geçmeyince, henüz inşaat aşamasında olan santral için Rusya’dan nükleer yakıt getirilmesi kararı aldı. Dünyanın nükleer santraller kapatılırken Türkiye, Rusya’ya kendini göbekten bağlayarak uzmanları dinlemedi ve tehlikeye kapı araladı.
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sağlık sorunu nedeniyle canlı bağlantı ile katıldığı tören saat 13.30'dan 16.00'ya ertelendi. Saat 16.20 sularında başlayan törene Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in de video konferans ile katıldı.
Tören öncesi Erdoğan, telefonda görüştüğü Putin'e santrale katkıları için teşekkür etti.
PUTİN: EKONOMİ VE TİCARET ALANINDA İLİŞKİLERİMİZİ GENİŞLETMEYE KARAR VERDİK
Törende konuşan Putin, özetle şunları söyledi:
"Türk-Rus tarihinin en büyük ortak projelerinden biri olan Akkuyu NGS'de bu önemli aşamaya gelinmesinden dolayı sizleri tebrik ediyorum. Bu pilot bir projedir. Bu, partnerliğimizi de pekiştiriyor. Sayın Erdoğan ile yaptığımız telefon görüşmesinde, nükleer enerji alanındaki iş birliğimizin dışında ikili ilişkilerimizi tüm kilit konularıyla ele aldık. Bir takım kritik önem taşıyan anlaşma sağlandı. En önemlisi ekonomi ve ticaret alanındaki ilişkilerimizi daha da genişletmeye karar verdik. İkili ticaret hacmimizi artıracağız. Bu, 2022'de 62 milyar doların üzerine çıktı. İş çevrelerini iki ülke pazarında da daha faal olmaya teşvik edeceğiz. Rusya, Türkiye'nin enerji kaynaklarına olan ihtiyaçlarını karşılamaya devam edecek. Özellikle doğal gaz konusunda. Doğal gaz bugün çok pahalı bir ürün. Fiyatı da muhakkak artacak. Ama artık Türkiye nükleer enerjiye sahip olacak. Ayrıca gazımızın üçüncü ülkelere sevki konusunda iş birliğimizi güçlendirmeye karar verdik. Türkiye'de bir gaz merkezi kurulacak. Ayrıca tarım alanında iş birliğimizi pekiştirmek konusundaki koordinasyonumuzu artırmaya karar verdik. Fakir ülkelere un sevki teklifi var. Bu un Rus tarafınca ihraç edilecek tahıllardan Türk un fabrikaları tarafından üretilecek. Turizm için ikili uçak seferlerimizin artırılmasına karar verdik. Türkiye korkunç bir deprem yaşadı. Altyapının onarılması konusunda gerekli desteği sunmaya hazırız. Rusya, yardım gönderilen neredeyse ilk ülke oldu. Sahra hastanesi sunduk."
ERDOĞAN: PEYDERPEY 2028'E KADAR HİZMETE GİRECEK
Erdoğan ise konuşmasında özetle şunları kaydetti:
"Hava ve deniz yoluyla gelen nükleer yakıtların santralimize teslimiyle birlikte artık Akkuyu bir nükleer tesis hüvviyetini kazanmıştır. AB, elektriğinin yüzde 25'ini nükleeerden elde ediyor. Projemize başından beri destek veren tüm Rusya Federasyonu makamlarına şükranlarımı sunuyorum. Akkuyu, milli bütçemize yük getirmeyen bir finansman modeliyle hayata geçirilmiştir. Akkuyu, Rusya ile aramızdaki en büyük ortak yatırımdır. Yatırım belediye 20 milyar dolar. Projenin inşaatı, bakım, işletme ve işletmeden çıkarma süreçlerinin sorumluluğu yükleniciye aittir. Santralin tüm üniteleri peyderpey 2028'e kadar hizmete girecektir. Ülkemizin elektrik tüketiminin yüzde 10'u tek başına bu santral tarafından karşılanacaktır. Bu projedeki tecrübemiz ışığında farklı bölgelerimizde inşa etmeyi planladığımız ikinci ve üçüncü nükleer santrallerimiz için de inşallah en kısa sürede harekete geçeceğiz."
AKKUYU’NUN YÜZDE 100 HİSSESİ RUSYA’DA
Mersin’de inşa edilen Akkuyu’nun yüzde 100 hissesi Rus devlet şirketi Rosatom’a ait. Rosatom’un internet sayfasında “Anlaşma kapsamında inşası 2025’e kadar devam edecek olan tesisin açılışı, ilk nükleer yakıtın getirilmesiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl kutlamaları için hızlandırılıyor” ifadeleri yer alıyor.
“Yap-işlet-sahip ol” modeli nükleer endüstrisinde ilk defa uygulanıyor. Buna göre Akkuyu NGS, inşası tamamlandığında Türkiye’ye transfer edilmeyecek ve Rosatom kontrolünde kalacak.
Projenin devreye alınmasıyla Türkiye, enerji karşılığında Rosatom’a 15 yıl boyunca kilovat saat başına 12,35 sent ödeyecek. Bazı analistler bunun dünya ortalamasının 2-3 kat üzerinde olduğunu belirtiyor.
Akkuyu Nükleer AŞ’nin kuruluşundan beri yönetim kurulunda yer alan Hasan Cüneyd Zapsu, Aralık 2022’de görevinden ayrıldı. Zapsu’nun ayrılmasıyla şirketin yönetim kurulunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı kimse kalmadı.
ALMANYA KAPATTI
Nükleer teknolojisinin taşıdığı risk faktörleri nedeniyle dünyada bazı ülkelerin son dönemde nükleer enerji santrallerini kapatıyor. Almanya geçtiğimiz haftalarda ülkedeki son üç nükleer tesisini, 2011’de Japonya’daki Fukuşima felaketinden sonra yoğunlaşan güvenlik endişeleri nedeniyle kapattı.
ERDOĞAN SİNOP’TA DA İSTİYOR
Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz aylarda Rusya Devlet Başkanı Putin ile görüşerek Sinop’ta ikinci bir nükleer tesisin yapımına ilişkin müzakerelerin sürdüğünü söylemişti.
Akkuyu NGS’nin temeli 3 Nisan 2018’de atıldı. AKG Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, santralin temel atma törenine video konferans yöntemiyle katıldı. Projenin anlaşmaya göre 30 Haziran 2025’te bitirilmesi gerekiyor.
İlk ünitesi açıldıktan sonra işletme ömrü 60 yıl olarak öngörülen santral, yaklaşık 20 milyar dolarlık maliyetiyle ülkede tek kalemde yapılan en büyük harcamalardan biri olarak değerlendiriliyor.
GÜVENLİK ENDİŞELERİ NELER?
Nükleer Karşıtı Platform (NKP) nükleer santrallerin barındırdığı risklere dikkat çekiyor. Akkuyu NGS’de inşaat sürecinin durdurulmasını istiyor: “Nükleer santralin proje maliyeti içinde olmayan atık yakıt çubuklarının ve çalışma süresinin bitiminde santralin bertaraf maliyetini, ekosisteme, canlılara, insan sağlığına, tarıma, balıkçılığa verdiği zararların maliyetini proje maliyetine eklediğimizde projenin iptalinden doğacak ekonomik kayıp ile karşılaştırılamayacak ölçüde ekonomik zarar önlenmiş olacaktır.”
POLİS KALKAN OLDU
Nükleer karşıtları, eylemlerini sürdürüyor. Açılışı protesto etmek için Akkuyu’ya ulaşan yurttaşlar sabah saatlerinde jandarma tarafından engellendi. Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin Milletvekili Adayı Hakan Güneş’in de aralarında olduğu 3 kişi gözaltına alındı. Hakan Güneş ve beraberindeki 2 kişi savcılığa götürülmeden serbest bırakıldı. (HABER MERKEZİ)