Sağlık emekçileri: Yoksulluğa, yıkıma, işsizliğe karşı 1 Mayıs’a
Sağlık işçileri ve emekçiler, İstanbul Tabip Odası, SES Aksaray Şube ve Genel Sağlık-İş sendikalarının çağrısı ile İstanbul/Çapa Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması yaptı.
Fotoğraf: Songül Özlem Abayoğlu/Evrensel
Sağlık alanında çalışan işçi ve emekçilerin barınma, ulaşım, beslenme gibi en temel insani ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandığını ifade eden sağlık emekçileri 1 Mayıs’a çağrı yaptı.
Sağlık işçileri ve emekçiler, İstanbul Tabip Odası, SES Aksaray Şube ve Genel Sağlık-İş sendikalarının çağrısı ile İstanbul/Çapa Tıp Fakültesi önünde basın açıklaması yaptı. Emekçiler adına basın açıklamasını okuyan SES Çapa Tıp Fakültesi İş Yeri Temsilcisi Güneş Cengiz, İşçi Sınıfının Uluslararası Birlik Mücadele ve Dayanışma Günü 1 Mayıs’ı ortaya çıkaran koşulların günümüzde de varlığını koruduğunu ifade etti.
Sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin performans baskısı, emekliliğe yansımayan düşük ücretler, uzun çalışma saatleri, kötü çalışma koşulları, personel eksikliği, ekip anlayışını bozan uygulamalar, hak arama mücadelelerinin baskılanması gibi sorunlar yaşadığını dile getiren Cengiz, “Aynı zamanda kentin en merkezi yerlerindeki hastaneler depreme dayanıksız olduğu için apar topar parçalanarak taşınıyor. Hem sağlık emekçileri hem de sağlık hizmeti almak isteyen halk büyük mağduriyetler yaşıyor” dedi.
"SORUNU ÇÖZMEYENLERE CEVABI VERECEĞİZ"
Sağlık emekçilerinin barınma, ulaşım, beslenme gibi en temel insani ihtiyaçlarını bile karşılamakta zorlandığından bahseden Cengiz, “Bu durum halkın sağlık hizmetlerine erişimini de zorlaştırırken, ortaya çıkan karmaşada sağlık emekçileri ile halk karşı karşıya getirilmektedir” dedi. Bu koşullarda 1 Mayıs’ı karşıladıklarını belirten Cengiz, 1 Mayıs’ın adına ve tarihine yakışan bir biçimde kutlanmasının önemli olduğunu vurguladı.
Seçimlerin yaklaştığını da hatırlatan Cengiz, “Biz sağlık emekçilerinin aşağıdaki taleplerini görmezden gelen ve acil çözüm için politika geliştirmeyenlere sandıkta gereken cevabı vereceğiz” dedi.
Cengiz, sağlık emekçilerinin taleplerini şöyle sıraladı:
- Emekliliğimize de yansıyacak temel ücret ile ekonomik ve özlük haklarımız iyileştirilsin, performans, ek ödeme-teşvik değil, yoksulluk sınırı üzerinde, emekliliğe yansıyan temel ücret verilsin.
- OECD ortalamasında kadrolu ve güvenceli personel istihdamı yapılsın. Tüm personel kadrolu ve tek statüye geçirilsin.
- Özgür ve bilimsel çalışma ortamı için meslek örgütleri üzerindeki baskılara son verilsin.
- Liyakatsiz atamalara, mobbinge, baskılara derhal son verilsin.
- Haklarında kesinleşmiş yargı karar bulunmayan ihraç sağlık ve sosyal hizmet emekçileri derhal göreve başlatılsın.
- Sağlık hizmeti için ödediğimiz vergiler, katkı katılım payları ve ilave ücretler kaldırılsın.
- Sağlık ve sosyal hizmetlerinin planlanmasından sunulmasına kadar emekçiler örgütleri aracılığıyla, halk da merkezde siyasi partiler, yerellerde ise yerel yönetimler, muhtarlıklar, örgütlü yapılar ve siyasi partiler eliyle süreçlere dahil olsun.
- Özel hastanelere verilen her türlü teşvik kaldırılsın. Özel hastanelere aktarılan teşvik ve bütçe, kamu sağlık kurumlarına aktarılsın.
- Kamu sağlık kurumları daha demokratik bir yapıya kavuşturulsun. Kamu sağlık kurumlarında idareciler kriterlere uyanlar arasından o kurumlarda çalışan kişilerce seçilsin.
- Sağlık hizmetleri ağır ve tehlikeli işler kapsamında olduğundan, fiili hizmet süresi (yıpranma payı) yıllık 90 gün üzerinden tam olarak ödensin ve sağlık hizmetlerinde çalışan tüm emekçilere ayrımsız olarak uygulansın.
(İstanbul/EVRENSEL)