29 Nisan 2023 14:18

BM: Gazetecilerin tutuklanmasını yakından takip ediyoruz

Cenevre’de bulunan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, gözaltına alınan ve tutuklanan gazetecilerin durumunu yakın takibe aldığını açıkladı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

Diyarbakır merkezli yürütülen operasyon kapsamında yapılan gözaltı ve tutuklamaları haftalık toplantısında ele alan Birleşmiş Milletler (BM) Yüksek Komiserliği, durumu yakından takip etme kararı aldı. Düşünce ve İfade Özgürlüğüne Dair Özel Raportör ile İnsan Hakları Savunucuların Korunmasına Dair Özel Raportör birimi, gözaltı ve tutuklamalara dair bilgi ve belge toplayacak ve konuyla ilgili oluşturacağı raporu BM İnsan Yüksek Komiserliği’ne ve İnsan Hakları Konseyi’ne sunacak.

TUTUKLANMALARA TEPKİLER SÜRÜYOR

Gözaltı ve tutuklamalara tepkiler gelmeye devam ediyor. Merkezi İsviçre’de bulunan Kürdistan Gazeteciler Derneği öncülüğünde başlatılan “Kürt Basınıyla Dayanışma İmza Kampanyasına” şu ana kadar aralarında İsviçre Federal Milletvekili Laurence Fehlmann Rielle, eski Federal Milletvekili Jean Ziegler, öğretim görevlisi tarihçi Dr. Peter Hug, gazeteci ve Londra’da bulunan Southall Black Sisters Başkanı Rahila Gupta, Arjantinli gazeteci Juan Gasparini,  Paul Grüninger Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Valérie Boillat, İsviçre Kamu Hizmeti Sendikası (Syndicat Suisse des Services Publics-SSP) Başkan Yardımcısı Cora Antonioli, Belçika USE Sendikası’ndan Baptiste Cassart et Bertil Munk, Belçika Jeunes FGTB Sendikası’ndan Raphaël D'Elia’nın da aralarında olduğu çok sayıda milletvekili, gazeteci, sanatçı, sivil toplum örgütü temsilcileri katılarak destek verdi.

İSVİÇRE BASIN SENDİKASI’NDAN ÇAĞRI

Öte yandan İsviçre Gazeteciler Sendikası Impressum, konuyla ilgili uluslararası basın kuruluşlarıyla iletişime geçtiklerini ve ortak hareket ettiklerini belirtti. Impressum, İsviçre Dışişleri Bakanlığı’na bir mektup yazarak, Türkiye’nin basın ve ifade özgürlüğüne saygı göstermesi noktasında harekete geçmesi çağrısında bulundu. Aynı zamanda Türkiye’nin İsviçre Büyükelçiliğe de bir mektup gönderen sendika, düşünce ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskıların son bulması ve gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. (MA)

ÖNCEKİ HABER

Hukukçulardan seçim güvenliği eğitimi

SONRAKİ HABER

Diyarbakır merkezli operasyonda bilanço: 48 kişi tutuklandı 89 kişi serbest, 6 kişi gözaltında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa