01 Mayıs 2023 11:06

Rain Media’dan Kürtçe opera: Mem û Zîn

Rain Media, Kürtçe edebiyatın kült eserlerinden “Mem û Zîn”i opera olarak sanatseverlerle buluşturmak için gün sayıyor. “Mem û Zîn” operası Uluslararası Mayıs Festivali’nde sahnelenecek.

Afiş: Rain Media

Paylaş

Rain Media, Kürtçe edebiyatın kült eserlerinden “Mem û Zîn”i opera olarak sanatseverlerle buluşturmak için gün sayıyor. Farklı uluslardan birçok önemli sanatçıyı aynı projede buluşturan “Mem û Zîn” operası Uluslararası Mayıs Festivali’nde sahnelenecek. “Mem u Zîn” operasının aryaları 13 Mayıs saat 15.00’te Hessisches Staatstheater Wiesbaden’in Großes Haus salonunun fuaye alanında izleyicilerle buluşacak.

Kürt Edebiyatçı Ehmedê Xanî’nin eserine dayanan “Mem û Zin” operasının bestesi Cem İdiz, librettosu ise Cuma Boynukara tarafından yazıldı. Rejisörlüğünü İhsan Othman’ın üstlendiği operada Soprano Özlem Bulut, Tenor Angelo Pollak ve Piyanist Fiona Pollak gibi önemli sanatçılar yer alıyor. Bir Kürtçe operanın ilk kez bu düzeyde bir organizasyonda temsil edilecek olması da Kürt sanat ve kültür tarihi açısından önem taşıyor.

Uluslararası Mayıs Festivali, müzik, tiyatro ve dans başlıklarından oluşan üç ayrı bölümde çok sayıda kültürel etkinliğe sahne oluyor. Her yıl yaklaşık 100 bin kişiyi ağırlayan Festival, sanatın birleştirici gücüne dayanarak dünyanın dört bir yanından dünyaca ünlü sanatçıları aynı çatı altında buluşturuyor. Festival, bu yıl Türkiye’den Rain Media’nın yapımcılığını üstlendiği “Mem û Zîn” operasını da ağırlayacak. İzleyiciyle ilk kez Almanya’nın Hessen eyaletinde düzenlenecek Uluslararası Mayıs Festivali’nin ana programında buluşacak “Mem û Zîn” operası, Kürtçe olarak seslendirilecek.

“Mem û Zîn”, 17. yüzyıl sonlarında yazılmış trajik bir aşk destanı olarak dünya kültür mirasındaki yerini koruyor. “Mem û Zîn” destanı, klasik bir aşk hikayesi olmanın ötesine geçerek Kürtlerin düşünsel, ruhsal ve toplumsal yapısına ışık tutan şiirsel anlatımıyla dikkat çekiyor. Yazıldığı dönemin sosyal ve siyasal atmosferini etkileyici şekilde betimleyen eser, Kürt dilinin anlam derinliğini ve zengin bir edebiyat dili olmasını çok iyi ortaya koyan klasikleşmiş bir başyapıt olmasıyla da önem taşıyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Samsun’da Eğitim Sen’den akademinin yeniden inşasında yöntem sorunu üzerine panel

SONRAKİ HABER

Tuzla Tersanesi'nde gemi yangını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa