01 Mayıs 2023 12:24
Son Güncellenme Tarihi: 01 Mayıs 2023 15:24

İran’da işçiler fabrikalarda, işyerlerinde 1 Mayıs kutladı

İran'da 1 Mayıs'a doğru birçok kişi tutuklandı, 20 sendika ve kurum 1 Mayıs için ortak bildirge yayınlayarak mücadele çağrısında bulundu; “Zincirleri birlikte kıracağız”

 

 

Fotoğraf: İranlı İşçilerin Özgür Sendikası

Paylaş

1 Mayıs öncesi İran’da sınıf mücadelesinde öne çıkan en az 6’sı kadın 9 kişi tutuklandı. Tutuklama ve gözdağlarına rağmen işçiler fabrikalarda ve iş yerlerinde 1 Mayıs kutladı. 

1 Mayıs’a bir hafta kala hakları için 84 fabrika ve işyeri greve girdi, ücretlerine yüzde 79 zam talebinde bulundu. Fabrikalarda grevler devam ederken 1 Mayıs öğretmenler, emekli işçiler tarafından da kitlesel kutlandı.

Şuş ilinde bulunan Yedi Tepe Şeker Fabrikası işçileri, farklı illerden petrol ve petrokimya işçileri fabrikalarda eylem yaptı. Yedi Tepe’de güvenlik işçileri darp etti. Qeşm Petrokimya işçileri 1 Mayıs videosu yayınlayarak “Tek kurtuluşumuz birleşmemiz” dedi, fabrikalarında 1 Mayıs kutladı.

Ahvaz, Şuş, Kerman ve Kirmanşah ilinde emekli işçiler 1 Mayıs nedeniyle bir araya geldi, “Haklarımızı mecliste değil sokakta arıyoruz” sloganıyla yürüyüş yaptı. İran’ın Senendec ilinde Senendec Kadın Hakları Grubu’ndan kadınlar işçileri ziyaret ederek 1 Mayıs bildirisi dağıttı.
 

20 sendika ve kurum 1 Mayıs için ortak bildirge yayınladı, mücadele çağrısında bulundu:

“İran halkının işçileri, öğretmenleri, kadınları, ezilen ulusları, öğrencileri, emeklileri insanlık karşıtı sistem yönetimiyle tarihi bir yüzleşme içindeyken, bu yıl İran’da öğretmenler gününü ve 1 Mayıs’ı kutluyoruz. İran halkının devrimci hareketi son 8 ayda hükümetin uyguladığı kanlı baskıya rağmen hala canlı ve dinamiktir ve ülkenin siyasi coğrafyasının her tarafında devam etmektedir.

İran halkının yaklaşık 8 aylık ülke çapındaki ayaklanmasından sonra, ülkenin siyasi ve sosyal durumunun eski rutine geri dönmeyeceği ve İran halkının devrimci hareketinin temel değişikliklere kadar ilerlemeye devam edeceği açıktır.

Ancak şu anda İran’ın siyasi, sosyal ve kültürel gelişmelerinde meydana gelen süreç, İran ve Ortadoğu bölgesinde büyük bir toplumsal değişimin başlangıcı olabilecek bir devrimin umudu olabilir. Jina (Mahsa) Amini’nin öldürülmesine karşı ülke çapında gerçekleştirilen protestoların ardından İran halkının temel protestolarını 20 kurum olarak bir tüzükte sıraladık ve bugün İran’da kadınlar, öğrenciler, öğretmenler tarafından düzenlenen temel protestoların şiarı olarak gözlemledik. Kadın düşmanlığına, ekonomik güvencesizliğe, emek köleliğine, yoksulluğa, sefalete, cinsiyet ayrımcılığına, ulusal ve dini ayrımcılığa karşı mücadeleye devam edeceğiz. Bir asrı aşkın süredir biz İran halkına dayatılan din ve her türlü zorbalığın kökünü kazacağız” dendi.

“Sınırsız fikir, ifade ve düşünce özgürlüğü, basın, parti, yerel ve ulusal sendika ve halk örgütlerinin kurulma özgürlüğü, toplantı, grev, yürüyüş, sosyal ağlar ile sesli ve görüntülü medya özgürlüğü”, “Siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve ailevi tüm alanlarda kadın haklarının erkeklerle tam eşitliğinin gerçekleşmesi, bireylerin cinsel eğilimlerine karşı ayrımcı yasaların koşulsuz olarak kaldırılması”, “Herhangi bir dinin ekonomik, politik, eğitim alanlarında müdahil olmaması”, “Bağımsız ve ulusal ve iş yerleri kuruluşlarının oluşması ve seçilmiş temsilcilerinin olması, işçi, emekçi, öğretmen, tüm çalışanların ve emekli olanların iş güvenliğinin sağlanması, ücretlerin yeniden emeğe göre düzenlenmesi” gibi 12 talebin yer aldığı açıklamada mücadele, grev ve eylem çağrısı yapıldı.

(EKMEK VE GÜL)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Zeynep Kuray Taksim'de gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Karlıova'da silikozis hastalığından 28'inci ölüm

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa