İzmir Gündoğdu’da son sözü emekçiler söyledi: Bu düzeni biz değiştireceğiz
İzmir'de 1 Mayıs, sabah saatlerinde yerel kutlamalarla başladı. Ardından işçi ve emekçiler Gündoğdu Meydanında taleplerini haykırdı.
İzmir’de 1 Mayıs sabah saatlerinde yerel kutlamalarla başladı. Gündoğdu meydanındaki 1 Mayıs mitingine yaklaşık 100 bin işçi ve emekçi katılırken, iktidarın ve sistemin değişmesi, geçinebilecek bir ücret talebi öne çıktı. Önceki senelere göre işçi ve kamu emekçileri sendikalarının katılımı yüksekti.
Belediye şirketlerine geçen işçiler gerçek kadro taleplerini dile getirirken, kamuda çalışan işçiler ise kamu çerçeve sözleşmesinin geçinebilecek bir teklifle imzalanmasını talep etti.
Sağlık emekçileri ekonomik ve özlük haklarının yanı sıra sağlıkta şiddetin son bulmasını isterken, işçi avukatlar da çalışma şartlarının düzeltilmesi talepleriyle alandaydı.
Üç noktada toplanan sendika, oda, siyasi parti ve kitle örgütleri talepleriyle Gündoğdu Meydanı’na yürüdü.
Türk-İş, Liman-İş ve Birleşik Kamu-İş Alsancak Limanı’nda, DİSK’e bağlı sendikalar ve mülteci dernekleri Basmane Meydanı’nda, KESK, TMMOB, İzmir Tabip Odası, Türkiye Yazarlar Sendikası, 10 Ekim Barış Aileleri Derneği, TİP, SOL Parti, HDP, Yeşil Sol Parti, Halkevleri gibi birçok dernek ve siyasi parti Cumhuriyet Meydanı’nda, Emek Partisi Fuar Montrö kapısı önünde, İzmir Barosu Alsancak’ta bulunan baro binası önünde toplanarak alana yürüyüş gerçekleştirdi.
Yürüyüşlerde sık sık “AKP mezara halk iktidara”, “Gün gelecek devran dinecek AKP halka hesap verecek”, “İş ekmek özgürlük”, “Hak hukuk adalet”, “Faşizme karşı omuz omuza”, “AKP’den hesabı emekçiler soracak” sloganı atıldı.
Basmane Meydanı’nda toplanan DİSK Ege Bölge Temsilciliği, “Yurdumun mutlu günleri mutlak gelen gündedir” pankartı açarken, Genel-İş İzmir Şubeleri de iktidarın değişmesine ilişkin pankartlarla alanda yerini aldı. Birleşil Metal-İş ise "Ne geçmiş tükendi, ne yarınlar, gelecek işçi sınıfının ellerindedir” yazılı pankart açtı. DİSK kortejinde öne çıkan bir diğer şey ise hayat pahalılığı ve tüketim maddelerine gelen zamlar oldu. Ek zam talebinden ziyade tüketim ürünlerine olan zamların durdurulması istenirken, insanca bir yaşam talebi öne çıktı.
İşçilerin geneli 1 Mayıs’ın da verdiği coşkuyu 14 Mayıs’a taşıma umudu içinde coşkuyla yürüdü.
GENÇ VE KADIN İŞÇİLERİN KATILIMI YOĞUN
Türk-İş'e bağlı Belediye-İş, DERİTEKS, TÜMTİS, Türk Metal-İş, Türk Harb-İş, Petrol-İş, Tek-Gıda İş, Yol-İş, Demiryol-İş, Tes-İş, T. Denizciler Sendikası sendikaları, Sağlık-İş, TezKoop-İş, TGS Alsancak Liman’dan talepleriyle alana yürüdü. Türk-İş'e bağlı sendikaların kortejlerinde genç ve özellikle kadın işçiler yoğunluktaydı. Farklı işkollarından işçilerin ortak sorunu ise stajyer olarak çalışırken sigortalı gün sayılarının emekliliğe yansıtılması oldu. Pilenpak işçileri ise “Sendika ve toplu sözleşme hakkımızı istiyoruz, kararlıyız” pankartı açarken, TGS ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti de basın özgürlüğüne vurgu yaptı. Birleşik Kamu İş Konfederasyonuna bağlı Eğitim-İş, Genel Sağlık-İş ve Tüm Yerel Sen, Hak İş’e bağlı Liman-İş Sendikası da yürüyüş yaparak alana girdi.
Fuar Montrö kapısı önünde toplanan Emek Partisi ise, “Kadına yönelik ayrımcı politikalara hayır”, “İş ekmek özgürlük yaşasın 1 Mayıs”, “Yaşasın iş emek özgürlük mücadelemiz” pankartları taşırken, Emek Gençliği de “İş eğitim özgürlük için yarın değil şimdi yalnız değil hep beraber mücadeleye” pankartlarıyla yürüdü.
Kortejlerde gerek atılan sloganlar gerekse dövizlerle işçi ve emekçi halkın yoksullaşması, demokratik hakların ihlal edilmesi gibi sorunlara dikkat çekildi. Seçim arifesinde mücadeleyi arttırma çağrısı yapılırken, kadınlar ise şarkı ve türkülerle korteje renk kattı. Baskıya, ayrımcılığa karşı insanca eşit bir yaşam talebinin önce çıktığı kortejde, son zamanlarda iktidar tarafından ihtiyaç maddeleriyle ilgili (soğan) yapılan açıklamalar dövizlere de yansıdı. Hatta boynuna kolye gibi soğan takan kadınlar vardı.
Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan KESK “Dayanışma ezilenlerin inceliğidir depremzedelerle dayanışma engellenemez” pankartı açarken, Eğitim Sen şubeleri, insan, toplum, doğa yararına parasız eğitimi talebini yineledi. Geçen yıllara göre katılı fazla olan SES ise sağlık sisteminde yaşanan sorunlara, ekonomik ve özlük hakları için yürürken, sağlıkta şiddetin son bulmasını talep etti. Tüm Bel-Sen, BES, BTS, Haber-Sen de talepleriyle alanda yerini aldı.
İzmir Tabip Odası da “Çalışırken ve emeklilikte insanca ücret”, “Tıp fakültesi kontenjanları eğitimi olumsuz etkilemeyecek düzeyde olmalı”, “Sağlıkta şiddete hayır” gibi dövizler taşıyarak taleplerini dile getirdi.
TMMOB “Bozuk düzende sağlam çark olmaz” pankartı açarken, “Deprem değil rant öldürür”, “Patron tatlı peşinde işçinin tuzu yok”, “İmar affının hesabını soracağız” gibi yazılı dövizlerle depremde yaşanan ihmal ve ihlallere dikkat çekti. Ayrıca genç mühendisler de alana nitelikli eğitim ve güvenceli bir gelecek için alanda yer aldı.
İzmir Mülteci Dayanışma Platformu da “Hepimiz mülteciyiz, ırkçılığa hayır” pankartı açarak, mültecilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti.
Yeşil Sol Parti tutuklama ve gözaltılara protesto ederken, çok sayıda dernek ve siyasi parti de talepleriyle alana yürüdü.
“HAKLARIMIZI SÖKE SÖKE ALACAĞIZ”
Mitingde CHP Milletvekilleri ve adayları, Yeşil Sol Parti Milletvekili adayları, İzmir Büyükşehir Belediyesi Bakanı Tunç Soyer de mitinge katılım gösterdi.
Mitingde söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 14 Mayıs seçimlerine işaret ederek, “Göreceksiniz, halktan yana, emekten yana bir iktidarı hep beraber kuracağız. Zorbalar tıpış tıpış gidecekler. Haklarımızı söke söke alacağız” diye konuştu.
Ortak basın açıklamasını İzmir 1 Mayıs Tertip Komitesi adına DİSK/Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı okudu. Köhnemiş düzene karşı, insan hakları, barış ve sosyal adalet, örgütlenme özgürlüğü, sendikal haklar ve insan onuruna yaraşır koşullarda yaşayabilmek için alanlarda olduklarını söyleyen Sarı, “Emeğin hakları, işçilerin sosyal ve ekonomik koşulları ve bunların ön şartı olarak eşitlik demokrasi ve adalet için mücadelemizi inatla ısrarla ve kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz. Gelecek, işçi sınıfının ve tüm emekçilerin ellerinde yükselecektir. Bizler sadece işçilerin değil tüm emekçilerin, kadınların, çocukların ve ötekileştirilen tüm kesimlerin, doğanın ve tüm canlıların haklarını sonuna kadar savunacağız” dedi.
Sarı talepleri şu şekilde sıraladı:
- Emeğin sömürülmediği,
- Sendikal hak ve özgürlüklerin engellenmediği,
- Grev hakkının yasaklanmadığı,
- Herkesin güvenceli, kadrolu çalıştığı bir işinin ve insanca yaşamaya yetecek bir ücretinin olduğu,
- KHK ve fiili OHAL rejimine son verildiği,
- Ekonomik krizlerin, salgınların, depremlerin, afetlerin faturasının halkımıza ve emekçilere kesilmediği,
- Kimsenin kimliğinden, inancından, cinsiyetinden dolayı ikinci sınıf yurttaş muamelesi görmediği, barış ve kardeşliğin hakim olduğu
- Kadınlara yönelik şiddet, taciz ve tecavüzün son bulduğu, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin ortadan kaldırıldığı,
- Çocuk istismarının ve çocuk işçiliğinin olmadığı
- Düşünce ve ifade özgürlüğünün suç olarak sayılmadığı,
- Gündüzlerinde sömürülmeyen, gecelerinde aç yatılmayan,
- Emeğin, eşitliğin, özgürlüğün, demokrasinin, barışın, laikliğin hâkim olduğu bir gelecek ve ülke için mücadeleye devam edeceğiz.
Miting, sanatçı Suavi’nin konseriyle son buldu.
1 MAYIS YEREL KUTLAMALARLA BAŞLADI
İzmir’de 1 Mayıs sabah saatlerinde yerel kutlamalarla başladı. İlçelerde bir araya gelen işçi, emekçi ve gençler, gelecekleri için birlik, mücadele ve dayanışma çağrısı yaptı.
May 1, 2023
ALİAĞA
Petrol-İş Aliağa Şubesinin çağrısı ile bir araya gelen, Petrol-İş üyesi PETKİM, TÜPRAŞ, Star, Ravago işçileri sabah saatlerinde Şube binasının önünden toplanmaya başladı. Demokrasi Meydanı'nda gerçekleştirilen 1 Mayıs mitingine gelen işçiler yürüyüş boyunca, “Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemiz”, “İş, ekmek yoksa barış da yok”, “İşte 1 Mayıs alanlardayız” sloganları attı.
Yürüyüşe, Emek Partisi Aliağa İlçe Örgütü, CHP Aliağa İlçe Örgütü, Eğitim-İş Aliağa Temsilciliği, ADD Aliağa Şubesi, Yeşil Sol Parti listesinden İzmir 2. Bölge Milletvekili Adayı İsmail Doğan da katıldı. Açıklamayı okuyan Eğitim-İş Aliağa Temsilcisi Emre Kara, “Patronların cepleri şişsin diye kelle koltukta çalışmayacağız. Fabrikalarda, tezgahlarda ve madenlerde daha fazla işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybetmesini istemiyoruz. Grev hakkının erteleme kararları ile gasp edilmesine son verilmeli, sendikal örgütlenmenin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Emeğin sesine kulak verilmelidir. Bugün susarsak yarın sorunlarımız daha ağırlaşacak. Bu yüzden susmayacağız. İşçiyiz, emekçiyiz, onurumuzla ve insana yakışır bir şekilde çalışmak istiyoruz. Yaşasın birlik mücadele ve dayanışma” dedi.
BUCA
Buca Emek ve Demokrasi Güçlerinin çağrısıyla Kasaplar Meydanı’nda toplanan Genel-İş 5 No’lu Şube, Eğitim Sen 5 No’lu Şube, DİSK/Emekli Sen, EMEP, Yeşil Sol Parti, CHP, SOL Parti, Emek Gençliği, BEKEV, Migros Emekçileri Buca Belediyesi önüne kadar sloganlarla yürüdü. Belediye önünde platform adına yapılan konuşma ve halaylardan sonra Gündoğdu Meydanı’na hareket edildi. Yürüyüş öncesi Tez Koop-İş üyesi Migros çalışanları bir basın açıklaması yaparak, Migros çalışanlarının işverenleri ve Tez Koop-İş tarafından 1 Mayıs’a katılmalarının yasaklanmasına karşı tepki gösterdi. Yürüyüş korteji Yapı Kredi şubesi önüne geldiğinde Genel-İş üyesi işçiler tarafından promosyonlarla ilgili basın açıklaması yapılarak, promosyonların günün koşullarına göre güncellenmesi talep edildi.
ÇİĞLİ
Çiğli’de Emek Partisi ilçe binası önünde toplanan emek partililer ve Viyan Kadın Korosu belediye önüne yürüdü. Burada Deriteks İzmir Şubesi ile buluşan kitle yapılan açıklamanın ardından Gündoğdu Meydanı’na geçti.
KARŞIYAKA
Karşıyaka Belediyesi önünde toplanan Genel-İş İzmir 8 No'lu Şube, Eğitim Sen 2 No'lu Şube, Emek Partisi, Yeşil Sol Parti, TİP, SOL Parti Gündoğdu Meydanı’na geçmek üzere Karşıyaka iskeleye doğru yürüyüşe geçti. Çarşı içinden iskeleye yürüyüş gerçekleştiren kitle yürüyüş boyunca, “Zam, zulüm, işkence işte AKP”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Yaşasın 1 Mayıs alanlardayız” sloganları attı.
NARLIDERE
Narlıdere Demokrasi Platformunun çağrısıyla Demokrasi Meydanı’nda 1 Mayıs kutlandı. EMEP Narlıdere İlçe Örgütü ise Metin Göktepe parkında toplanarak sloganlar eşliğinde meydana yürüyüş düzenledi. Tek adam rejimini değiştirmek için alanlarda ve sandık başında olmanın önemine vurgu yapılan açıklama sonrası kitle Gündoğdu Meydanı’nda yapılacak miting için yola çıktı.
BORNOVA
Bornova'da 1 Mayıs Bornova Emek Demokrasi Platformu'nun çağrısıyla Cumhuriyet meydanında kutlandı. Genel-İş 7 No’lu Şube üyesi işçiler, Eğitim Sen 4 No’lu Şube, Emekli Sen, Emek Partisi Bornova İlçe Örgütü üyeleri, Bornova Kadın Dayanışma Derneği üyesi kadınların katıldı. Kitle, “İş ekmek özgürlük”, “İşçilerin birliği sermayeyi yenecek”, “Gün gelecek devran dönecek AKP halka hesap verecek”, “Krizin yükü patronlara” sloganları eşliğinde Bornova Metro durağına yürüyüş düzenlendi.
Platform adına açıklamayı okuyan Genel-İş 7 No’lu Şube Başkanı Özgür Genç, “Sabrımız tükendi. Artık bu böyle gitmez. Eşitlik, özgürlük, adalet, barış, demokrasi ve laiklik için artık yeter diyoruz! Bu düzen ya değişecek ya değişecek! Bu karanlığı işçi sınıfı, emekçiler, kadınlar, gençler, Aleviler, Kürtler, Türkler, Gürcüler, Lazlar, Hemşinliler, Çerkezler, Ermeniler, farklılıkları, cinsel yönelimleri ret edilenler, kölelik şartlarında yaşayan göçmenler, sizler, bizler hep beraber yırtıp atacağız. Bizleri karanlıktan çıkaracak olan işte bu 1 Mayıs meydanlarında açığa çıkan iradedir” dedi.
TORBALI
Torbalı’da Eğitim Sen çağrısı ile Eski Belediye Meydanı’nda bir araya gelen kitle sık sık, “Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Yaşasın işçilerin birliği halkların kardeşliği” sloganları attı. Açıklamada, işçi ve emekçilerin değil sermayenin çıkarları uğruna işletilen bu düzenin değişmesi gerektiğine vurgu yapıldı.
(İzmir/EVRENSEL)