Zayıf bir katılımla geçen TÜRK-İŞ mitinginde işçiler taleplerini güçlü şekilde dile getirdi

TÜRK-İŞ bu yıl merkezi 1 Mayıs mitingini Adana'da yaptı. 6 bin dolayında kişinin katıldığı mitingde işçiler; grev yasaklarına, vergi adaletsizliğine karşı taleplerini güçlü bir şekilde dile getirdi.

01 Mayıs 2023 15:42
Paylaş

TÜRK-İŞ bir süredir merkezi olarak kutladığı 1 Mayıs mitingini bu yıl Adana’da düzenledi. Arif Nihat Asya Parkı’nda gerçekleştirilen mitinge Türkiye genelinden ancak 6 bin işçi katıldı.

Konuşmasında grev yasaklarına ve taşeron ve kadrosuz, iş güvencesiz çalışmaya tepkisini ortaya koyan TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “Bu ülkede işçi, işsiz, emekli, küçük esnaf, biz bu ülkeni yüzde 70’iyiz. 3 kişi yok. Meclise girecek işçi, emekli, esnaf yok. Milletvekili tulum giymemişse, çiftçilik yapmamışsa mecliste ne anlatacak. Tulum yoksa tulumun derdini anlatamaz” dedi.

İŞÇİLER GREV YASAKLARINA, GÜVENCESİZLİĞE TEPKİSİNİ ALANDA GÖSTERDİ

Her iş kolundan işçilerin olduğu alanda her iş kolundan işçi kendi talepleri ile alanda yer aldı. Bunlar arasında taşeron işçilere, KİT’lerde çalışan işçilere kadro, eşit işe eşit ücret, tüm kamu çalışanlarına 40 saat haftalık çalışma gibi talepler öne çıktı.

TÜRK-İŞ Genel Başkanı  Ergün Atalay konuşmasını yaptığı sırada işçiler kendi taleplerini duyulması ve Genel Başkan’ın taleplerinden bahsetmesi için yoğun bir çaba sarf etti. AKP İktidarı döneminde 20 grevin yasaklanması işçilerin miting alanındaki temel gündemleri arasında yer aldı. Adana ve Mersin’de grevleri yasaklanan Petrol-İş Üyesi işçiler grevlerinin yasaklanmasına alanda sloganlarla tepki gösterdi. Karayollarında taşeron çalışan işçiler kadro talep etti. Çok sayıda kamu işçisinin yer aldığı miting alanında “KİT’lere kadro” sloganları yükseldi. 696 sayılı KHK ile taşerondan belediye şirketlerine geçirilen işçiler gerçek bir kadro talebi ile alanda yerlerini aldı. İşçiler “Taşeron işçi istemiyoruz” sloganları attı. Depremde arama kurtarmada ön saflarda yer alan maden işçileri mitingde de ön saflarda yer aldı.  Adana şubesi ve diğer şubeleri ile mitinge yoğun katılım gösteren TÜMTİS üyesi işçiler “Krizin faturasını yaratanlar ödesin” dövizleri ile sendika önünden miting alanına yürüdü. İşçilerin ortak sloganı “Yaşasın sınıf dayanışması” oldu.

Depremde 50 binin üzerince insanın can verdiğini ifade eden TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, “Sendikalarımız ilk günden bugüne yardımlaşmanın örneğini gösterdiler. Yemek dağıttılar, acıyı paylaştılar. Bunun öncüsü bu alandakiler oldu. Yol işçileri, il özel idare işçileri, karayolu işçileri… Madenciler harikalar yarattılar” dedi. Alanda gönüllü olarak gelen öğrencilere de dünya ülkelerinden gelen aram kurtarma ekiplerine de rastladığını anlatan Atalay, “Yunan askerinin orada nasıl yardım ettiğini gördüm. Malezyalıların tam 42 gün bölgeye yardım götürdüğünü gördüm” dedi.

“MECLİSE GİRECEK İŞÇİ, ESNAF, EMEKLİ YOK”

Seçimlerde işçileri ancak işçilerin temsil edebileceğini dile getiren Atalay, “Tüm partilerin milletvekili listesini inceledim. Bu ülkede işçi, işsiz, emekli, küçük esnaf, biz bu ülkeni yüzde 70’iyiz. 3 kişi yok. Meclise girecek işçi, emekli, esnaf yok. Milletvekili tulum giymemişse, çiftçilik yapmamışsa mecliste ne anlatacak. Tulum yoksa tulumun derdini anlatamaz” dedi.

“İŞÇİNİN SORUNUNU SEÇİM YAKLAŞINCA KONUŞUYORLAR”

Hiçbir siyasi iktidardan KİT’lerle ilgili, Taşeronla ilgili sözler duydunuz mu? Şimdi 15 gündür konuşuyorlar. Meclis kapanmadan neredeydiniz? Bu taşeron meselesi bu ülkeye yakışmıyor. Yok yüze 70, yok anahtar teslim, yok itfaiye şoförleri, yok çağrı merkezleri… Enerjide var, ulaşımda var, sağlıkta var. Türkiye’ye yakışmıyor” dedi.

“VERGİDE ADALET”

İşçilerin ocak ayında aldığı ile Aralık’ta aldığı ile bin 500 lira kayıp olduğunu dile getiren Atalay, “Asgari ücret vergi dışı kaldı ama bu yetmiyor. Bu alanda bulunanlar Ocak ayında aldığını Aralık ayında almıyor. Vergiyi sabitlemek gerekiyor. Siyasi partilere, meclise kim geliyorsa bir an evvel çözün. Çözmezseniz her gün bu meseleyi ülke gündeminde tutmaya devam ederiz” dedi. İşçiler bu konuşmaya “Vergide adalet” sloganları ile karşılık verdi.

KAMU İŞÇİLER, “5 AYDIR ZAM ALAMIYORUZ”

Atalay, Kamuda Ocak ayından beri sonuçlandırılamayan toplu sözleşmeden bahsettiği sırada işçiler arasında “5 ay oldu, 5 ay. 5 aydır zam alamıyoruz” itirazları yükseldi.  İlk defa 20 sene sonra TİS görüşmelerine ocak ayında başladıklarını dile getiren Atalay, “Hak-İş de var. 700 bin işçi. Dedik ki, gücümüzü birleştirelim. Kamu Koordinasyon Kurulu burada. Deprem dolayısıyla 35 gün ara verdik. Şimdi 20-25 gündür devam ediyoruz. Bizim taleplerimizi yerine getirirlerse sözleşmeye bu arkadaşlarımızla birlikte imza atarız. Getirmezlerse avluya hiç kimseyi sokmayız, haberiniz olsun” dedi.

“ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU DEMOKRATİK VE İŞÇİDEN YANA OLMALI”

Seçimi alan her belediye yönetiminin işçileri çıkarıp kendisine yakın naylon bir sendika bulduğunu dile getiren Atalay, “Belediyenin, patronun sendikası olur mu? Onun adı sendika değil, işbirlikçi sendika görünümlü adamlar olur” dedi.

Asgari ücreti belirleyen Asgari Ücret Komisyonu ve tıkanan TİS’lerde kararı veren Yüksek Hakem Kurulu’nun antidemokratik kurumlar olduğunu dile getiren Atalay, “YHK yüzde 50 enflasyon varken yüzde 5 veriyor. Bunun kabul edilebilir bir tarafı var mı? Bu kurulların demokratik, özgürlükçü, patronları değil, işçileri koruyan kurullar olması lazım“ dedi.

İş kazalarına dair konuşan Atalay, “Soma’yı Ermenek’i, Siirt Maden Köy’ü unutmadık. Soma’da patron işçi başına 6 gün ceza aldı. Bu adil mi?” diye sordu. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Çocuk yaşta evlendirilmek istenen kız çocuğu ailesine teslim edildi, gözaltına alınanlar serbest

SONRAKİ HABER

Bursa’da işçiler son yılların en kitlesel 1 Mayıs'ını yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa