02 Mayıs 2023 10:34

15 yıl aradan sonra Hollywood'da binlerce yazar greve gidiyor

Amerikan Yazarlar Birliğinin 11 binden fazla üyesi 2007'den bu yana ilk kez greve gidiyor. Talepler ücret artışı ve çalışma saatlerinde düzenleme.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Hollywood’da yazarlar, 15 yıl sonra bir kez daha grev kararı aldı. Amerikan Yazarlar Birliği (WGA), Walt Disney Co. ve Netflix Inc. gibi büyük şirketlerle ödemeler konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle greve gideceğini duyurdu. Bugün, WGA’nın 11 binden fazla üyesinin iş bırakması bekleniyor.

Yazarların, ABD'deki 350 televizyon kanalını ve film yapım şirketini temsil eden Sinema ve Televizyon Yapımcıları Birliği (AMPTP) ile yaptığı anlaşma 1 Mayıs itibarıyla sona erdi. WGA, yeni sözleşmede daha iyi çalışma koşulları ve ücretlerin artırılması talebinde bulundu. Ancak uzlaşma sağlanamadı.

ABD'deki televizyon ve sinema yazarlarını temsil eden WGA'nın grev oylamasına 9 bin 200 kişi katıldı. Oylamada, grevi destekleyenlerin oranı yüzde 97,85 oldu.

Sendika, yaptığı açıklamada, “Adil bir anlaşma yapma niyetiyle müzakere etmemize rağmen yazarların karşı karşıya olduğu kriz göz önüne alındığında, stüdyoların verdiği yanıtlar tamamen yetersiz kaldı” ifadelerini kullandı.

Basına konuşan sendikadan Laura Blum-Smith de "Stüdyolar neredeyse yıllık 30 milyar dolar kâr elde ederken, yazarlara ödenen ücret azaldı. Stüdyolar yazarları ciddi ölçüde değersizleştiriyor ve yazarlığın bir meslek olarak sürdürülebilirliğini tehdit ediyorlar" dedi.

Grevin, başta sonbaharda gösterime girecek filmler olmak üzere birçok yapımı etkilemesi bekleniyor. Ayrıca Stephen Colbert, Jimmy Fallon, Jimmy Kimmel ve Seth Meyers benzeri ünlü isimlerin sunduğu televizyon şovları yayından kaldırılabilir.

Kasım 2007'de başlayan WGA’nın son grevi, 100 gün sürmüş ve Şubat 2008'de sona ermişti. Milken Enstitüsü'ne göre grevin maliyeti 2,1 milyar doları bulmuştu. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Depremden etkilenen 10 ilde doktor ve uzman doktorların devlet hizmet süreleri yüzde 15 kısaltıldı

SONRAKİ HABER

Adıyaman’da  400 hasarlı okulda eğitim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa