02 Mayıs 2023 16:53

Arap ülkelerinden Suriye ile ilk toplantı: Yabancı güçler ülkeden çekilsin

Suudi Arabistan, Irak, Mısır ve Ürdün dışişleri bakanları, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat ile bir araya geldi.

Fotoğraf: Hediye Levent

Paylaş

Beş Arap ülkesinin dışişleri bakanları 2011’de patlak veren Suriye krizinden bu yana ilk kez ilişkilerin normalleşmesi için aynı masada buluştu. Güvenlik, siyasi ve insani konularda anlaşan ülkeler “yasadışı yabancı güçlerin” Suriye’den çekilmesi çağrısı yaptı.

Suudi Arabistan, Irak, Mısır ve Ürdün dışişleri bakanları, Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ayman Safadin’in davetlisi olarak pazartesi günü Amman’da Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdat ile bir araya geldi.

Erbil merkezli Rudaw haber ajansının haberine göre, toplantıda Suriye’deki krizine yönelik bir dizi çözüm önerisi sunuldu ve insani, siyasi ve güvenlik konularında çeşitli noktalarda anlaşmalar imzalandı. Bakanlar toplantısında, Suriye toprak bütünlüğünün, birliğini ve egemenliğini koruyan, Suriye’yi “terörizm”den arındıran, tüm “yasadışı yabancı güçleri” ülkeden geri çekilmesini, ulusal uzlaşma, istikrar ve güvenliğini sağlayacak siyasi bir çözüme vurgu yapıldı.

Dışişleri bakanlarının toplantısında, çeşitli siyasi, güvenlik ve insani meseleleri bir gündem ve programa göre çözme konusunda şu maddeler üzerine anlaştılar:

  • BM kararları, özellikle 2642 ve 2672 sayılı kararlar çerçevesinde Suriye hükümeti ve ilgili BM kuruluşları arasında koordinasyon içerisinde insani ve sağlık yardımlarının ülkeye ulaştırılması

  • Dört ülkenin dışişleri bakanları, Suriye hükümetinin Şubat depreminin kurbanlarına insani ve tıbbi yardım ulaştırılması amacıyla Bab el-Selame ve Rai sınır kapılarını Birleşmiş Milletler’e bağlı yardım kuruluşlarına açma kararını memnuniyetle karşılamaktadır

  • Mültecilerin ülkelerine gönüllü dönüşleri bir önceliktir ve bu konuda acil adımlar atılmalıdır. Suriye hükümeti ile mültecilere ev sahipliği yapan ülkeler arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi. Bu amaçla, net prosedürler ve tarihlerin BM kuruluşlarıyla koordinasyon içerisinde belirlenmesi.

  • Suriye hükümeti, genel af kapsamına girenler de dahil olmak üzere mültecilerin geri döndüğü bölgelerdeki hizmetlerin iyileştirilmesi ihtiyacını belirlemek amacıyla BM kuruluşlarıyla birlikte çalışmalıdır.

  • Mülteci dönüşü alanları da dahil olmak üzere gerekli projelerin uygulanmasını hızlandırmak, okullar, hastaneler, kamu hizmetleri gibi gerekli altyapıyı iyileştirmek ve iş fırsatları sağlamak için uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler ile yapılan çalışmaları yoğunlaştırılması.

  • Rukban kampındakiler de dahil olmak üzere mültecilerin sorunlarının çözümü için gerekli adımların atılması.

  • Suriye ve Ürdün hükümetleri ile BM kurumları arasında koordinasyonun sağlanarak Ürdün’deki yaklaşık bin Suriyeli mültecinin gönüllü dönüşünü organize edilmesi için gerekli hazırlık ve adımların atılması.

  • Suriye hükümeti, ilgili ülkeler ve Birleşmiş Milletler’in, güvenliği güçlendirmek, her türlü terörizmle ve örgütle mücadele etmek, Suriye’deki terör örgütlerinin varlığını sona erdirmek,  bölgesel ve uluslararası güvenliği tehditlerini sınırlamak için kapsamlı bir stratejik koordinasyonun oluşturulması.

  • Suriye topraklarında hukukun üstünlüğünü ve otoriteyi hakim kılmak, Suriye topraklarındaki silahlı terörist grupların varlığına son vermek  ve Suriye’nin iç işlerine yabancı müdahalesini durdurmak için Suriye’yi ve kurumlarını desteklemek için Uluslararası hukuk kurumları ile  BM anlaşmaları hükümlerine uygun olarak çalışmak.

  • Suriye ile komşu ülkeler sınırlarında uyuşturucu kaçakçılığından etkilenen ülkeler arasındaki koordinasyonun güçlendirilmesi.  Suriye’deki uyuşturucu üretiminin kaynaklarını belirlemek için bir ay içinde Ürdün ve Irak ile iki ortak siyasi ve güvenlik ekibi kurulması. Ürdün ve Irak sınırları üzerinden kaçakçılığı organize eden, yöneten ve kaçakçılığın sona erdirilmesi için ortak adımlar atılmadı.

  • Sınır güvenliğiyle ilgili güvenlik sorunlarının giderilmesi için  etkili koordinasyon kurulması.

  • Anayasa Komisyonu’nun çalışmalarına bir an önce yeniden başlanması için çalışmalara hız verilmesi.

  • Toplantıya katılan ülkeler, dost ülkeler ve uluslararası toplumla birlikte Suriye hükümetinin olumlu adımlar atmasına teşvik için çalışmalıdır.

  • Bakanlar, toplantının sonucunu takip etmek ve Suriye krizini ve sonuçlarını çözmek için sonraki adımları belirlemek üzere bir uzman ekip oluşturulması.

(DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Kayseri’de ‘Bu böyle gitmez’ diyenlerin coşkulu 1 Mayıs’ı

SONRAKİ HABER

Boğaziçi direnişinin 849’uncu gününde akademisyenler arkalarını 577’nci kez rektörlük binasına döndü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa