“Gerekli koşullar sağlanıp okullar açılmalı”
“Bu şekilde devam ederse mezun olduğumda ne yazılım dili biliyor olacağım ne de bölüme dair başka bir şey. Mezun olacağım ve adım mühendis olacak üstelik.”
Berfin GÜLER
İnönü Üniversitesi
6 Şubat’ta yaşanan, Maraş merkezli deprem sonrası Malatya dahil 11 ilimizi kapsayan büyük bir yıkım yaşandı. Emek Gençliği üyelerinin Van, Elazığ ve Dersim’den gelerek özveriyle, büyük bir emekle ördüğü dayanışma ağına destek veren gençlerden biri olan Afet Yoldaş ile bu süreçte tanıştık. Afet Yoldaş dememin sebebiyse depremin ilk günlerinden itibaren, “Ben de buradayım yoldaşlar!” dediği için arkadaşlarını ona bu lakabını takması.
“5 HAFTA GEÇTİ NE DERS İŞLENİYOR NE DE VİDEO KAYDI VAR”
Depremin üzerinden 3 ay geçti, Afet Yoldaş ile tekrar bir araya geldik. Kendisi Turgut Özal Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü öğrencisi. Dersleri 20 Mart’ta başlamış. 5 hafta geçtiği hâlde uygulamalı dersleri de dahil olmak üzere hiçbir hocası ders videolarını bile yüklememiş. “7 dersim var ve 3’ü uygulamalı. Ne canlı ders ne de video kaydı ve pdf yükleyen hocam var. Uygulamalı derslerde çok gerideyiz. Şu anda eğitim adına hiçbir şey yok” diye sitem ediyor.
Üniversite yönetiminin sürecin nasıl işleyeceğine dair hiçbir bilgi vermediğini ve bu süreci iyi yönetemediğini söylüyor. “Bir sene COVID 19’a gitti, bir sene de böyle gidiyor. Bu şekilde devam ederse mezun olduğumda ne yazılım dili biliyor olacağım ne de bölüme dair başka bir şey. Mezun olacağım ve adım mühendis olacak üstelik” diyor.
“AMAÇ DERSİ GEÇMEK DEĞİL ÖĞRENMEK OLMALI”
Sınavlara az bir zaman kaldığını belirten Afet Yoldaş, seçtiği derslerin içeriğini bile bilmiyor olmaktan şikayetçi. “5 hafta geçmiş, okul adına hiçbir şey yok. Belli bir ders saatimiz, ders programımız yok. Evde boş boş oturuyoruz, ders adına hiçbir şey görmüyoruz. Herhâlde sınavlara az zaman kala video yüklerler, soruların içeriklerini verirler ve buna göre sınav yaparlar. Bu bir işe yaramaz ki. Amaç dersi geçmek değil, dersi öğrenmek” diyor.
Pandemi döneminde de benzer sorunlar yaşadığını belirten Afet Yoldaş: “Bizim bölüm zaten uygulamalı dersleri olan bir bölüm. Online derslerde verim alınamadığını daha önce de gördük. Dersten internet bağlantısı sebebiyle sürekli düşüyorduk, derslerin başlangıç saatleri asla belli değildi. Pandemi döneminde bir şey katlamadık kendimize. Yeniden online eğitime dönülmesi doğru bir karar değildi. Eğitim almamız gerekirken, eğitimden yoksun kalıyoruz. Mezun olacağız, bölümümüze dair hiçbir şey bilmiyoruz. Bir an önce gerekli koşullar sağlanıp okullar açılmalı ve yüz yüze eğitime geçilmeli. Online eğitim ile mezun olan mühendis kendine ne katabilir ki?” dedi.
Okul sürecinde de eğitimin yetersizliğinden bahseden Afet Yoldaş, en azından derslere girebildiğini ve okulu özlediğini söylüyor, “Madem okulları açmıyorlar, en azından ders videolarını yüklesinler. Sınavlarıma 3 hafta kaldı, en azından biraz kendi çabalarımla öğrenmeye çalışırım. Ben mezun olduğumda bölümüme yabancı, hiçbir şey bilmeyen bir mühendis olmak istemiyorum. En azından neyi nasıl yapacağımı bileyim” diyor.
Evrensel'i Takip Et