03 Mayıs 2023 04:46

Erzincan’da seçim nabzı: Sarıgül kentte CHP’yi birinci parti yapabilir

Seçim güvenliğine ilişkin kaygılar sohbetlerin temel konularından. Mustafa Sarıgül’ün adaylığının CHP’yi Erzincan’da birinci parti yapacağını söyleyenler de az değil.

Fotoğraf: Orhan Kurul/Evrensel

Paylaş

Orhan KURUL
Erzincan

14 Mayıs seçimlerine kısa bir süre kala Erzincan’dayız. Kentte geçirdiğimiz süre, sohbet ettiğimiz Erzincanlıların tespitlerini doğruluyor, zira asılmış bazı pankartlar ve ara ara geçen CHP Erzincan 1. sıra milletvekili adayı Mustafa Sarıgül’ün seçim araçları olmasa, "Bu kent seçime girmiyor galiba" çıkarımını yapabilirsiniz.

Erzincan’ın seçim sessizliğini ve AKP’lilerin rahatlığını "ürkütücü" olarak değerlendirenlerin sayısı az değil. “Hayra alamet değil, AKP’liler çok rahatlar. Kaybedecekler gibi görünüyor ama neden bu kadar rahatlar” soruları ve seçim güvenliğine ilişkin kaygılar sohbetlerin temel konularından.

CUMHUR İTTİFAKI OYLARINI KORUYAMAYACAK

Erzincan’da 24 Haziran 2018 genel seçimleri ve 31 Mart 2019 yerel seçimleri Cumhur İttifakının kazanımlarıyla sonuçlandı. Yerel seçimlerde MHP birinci parti olarak belediye başkanlığını kazanırken, AKP de ikinci parti olmuştu.

MHP’nin Erzincan’da köklü bir geleneğinin olduğu biliniyor ancak yerel seçimleri kazanmasının sadece MHP’nin gücüyle açıklanamayacağı, sohbetlerde 2018 hafızasının tazelenmesiyle ortaya çıkıyor. Çünkü Erzincan’da yaşayan Alevilerden bir kısmı bile AKP kazanmasın diye en güçlü gördüğü MHP’li adaya oy vermiş.

Ancak, 24 Haziran’da çıkardığı iki milletvekilinin ikisini; yerel seçimlerde ise üç küçük beldenin dışındaki bütün ilçe belediyelerini ve merkez belediyeyi kazanan Cumhur İttifakının 14 Mayıs’ta bu gücünü koruması mümkün görünmüyor.

SARIGÜL SİNERJİSİ İKİNCİ VEKİLİ DE ÇIKARIR MI?

Erzincanlı olan Mustafa Sarıgül’ün kentte olumlu bir sinerji yarattığı görülüyor. Konuştuğumuz herkes “Sarıgül değil de başka biri aday olsaydı CHP yine de bir milletvekili çıkarır mıydı” sorusuna "Çıkarırdı" cevabını verse de, Sarıgül’ün adaylığının CHP’yi Erzincan’da birinci parti yapacağını söyleyenler de az değil. Bunu da Sarıgül’ün Şişli Belediye Başkanı iken Erzincan’a, Erzincanlılara epey katkısının olmasına bağlıyorlar.

CHP Erzincan’da çoğunlukla Alevilerden oy alan bir parti konumundayken bu seçimde Sarıgül’ün adaylığından ve ikinci sıradan İyi Partinin adayı olan Ufuk Aktaş’tan dolayı Sünni seçmenden de epey oy alacak gibi görünüyor.

Sonuç olarak CHP, Sarıgül’ün adaylığı ile birlikte yakaladığı sinerjiden hareketle bir önceki genel seçimden aldığı oyun epeyce üzerinde bir oy alacak ve Sarıgül milletvekili seçilecek gibi görünüyor.

CHP seçim bürosunda söylenen “İkinciyi de çıkarırız” öz güveni, çalışmalarında motive edici bir etki yaratıyor ve 22 aday adayının çok büyük kısmı Sarıgül etrafında çalışmalara katılıyor. Ancak Erzincan’ın bugüne kadar iktidarla kurduğu yakın ilişki, tarikatların etkisi ve AKP’den ciddi bir kopuşun gözlenememesi bu iddiayı güçleştiriyor.

BAZI AKP’Lİ AVUKATLAR DA SARIGÜL’E OY VERECEK

Sohbet ettiğimiz bir avukat arkadaşın baro odasında yapılan konuşmalara dair verdiği örnekler ve anlattıkları da toplama dair yaptığımız değerlendirmeyle örtüşüyor: “Bazı AKP’li avukatlar bile ‘Bu seçimde AKP’ye oy vermeyeceğim’ diyor. Bir değişim isteği var. Tahminim bir milletvekilinin CHP’li, birinin de AKP’li olacağı yönünde. Bu zaten şehirde bir genel kanaate dönüşmüş durumda, kime sorsanız aynı şeyi söyler.”

AKP’nin Dörtyol Meydanı’nda, MHP’nin de merkezde açtığı seçim büroları daha çok orta yaşın üzerindeki erkeklerin uğrak yeri. CHP’nin seçim bürosunda Erzincanlı olup ülkenin değişik kentlerinden gelen CHP’liler de var. İl dışındaki Erzincanlılar zaman buldukça Erzincan’a gelip seçim çalışmalarına katılıyorlar. Epeyce moralliler. Sarıgül’ü Refahiye’deki çalışmalara katılması nedeniyle göremedik ancak konuştuğumuz Erzincanlılar, gençlerin Sarıgül’e ilgi gösterdiğini söylüyorlar.

"İTTİFAKIMIZ SEÇİMLERDEN GÜÇLENEREK ÇIKACAK"

Çalışmalarına sabahın erken saatlerinde başlayan Emek ve Özgürlük İttifakı adaylarıyla sohbet ediyoruz. EMEP İl Başkanı ve Yeşil Sol Parti listelerinden birinci sıra adayı olan Haydar Polat ile ikinci sıra adayı olan Dilber Demir, kentteki CHP rüzgarının farkında. Zaman zaman “Oyları bölmeyin” söylemlerine maruz kaldıklarını anlatıyorlar.

Haydar Polat, bazı CHP’liler tarafından yayılmaya çalışılan "Seçimden çekildiler, zaten bize oy verecekler" söylemlerine karşın sosyal medyada bunun doğru olmadığını anlatan videolar yayımlamak zorunda kaldıklarını belirtiyor ve ekliyor: “Önümüzdeki döneme Emek ve Özgürlük İttifakının güçlü girmesi gerektiğini herkese anlatıyoruz. Bugün bu söylediklerimiz toplamda bir oya dönüşmeyebilir. Ancak biz 1 oyumuzun bile başka bir partiye gitmesini istemiyoruz, 1 oyumuza bile sahip çıkacağız. Köylerde, halkla buluşmalarımızda söylediklerimizin boşa gitmediğini seçimden sonra göreceğiz. İttifakımız Erzincan’da güçlenerek çıkacak.”

Dilber Demir de çalışmalarda olumlu tepkiler aldıklarını söylüyor. Erzincan’da henüz seçim çalışmalarına başlamadan çeşitli provokasyonlarla karşılaşabileceklerini düşündüklerini ancak sürecin böyle ilerlemediğini, seçim arabası geçerken yapılmış bozkurt işaretlerinden başka tepki görmediklerini anlatan Demir de Polat’la aynı fikirde: “1 oyumuz da olsa buna sahip çıkacağız!”

ERZİNCAN’DA ÖNCEKİ SEÇİMLERDE NELER OLDU?

2019 YEREL SEÇİMLERİ (YÜZDE)

MHP: 42.36

AKP: 33.00

CHP: 23.08

SAADET: 0.98

BBP: 0.36

2018 CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİ: (YÜZDE)

Erdoğan: 60.06

İnce: 31.05

Akşener: 5.5

Demirtaş: 1.3

2018 GENEL SEÇİMLERİ:(YÜZDE)

AKP: 44.8

CHP: 25.5

MHP: 18.6

HDP: 5.6

İyi Parti: 4.2

ÖNCEKİ HABER

Edirne'de Yeşil Sol Parti standına saldırı: 3 kişi yaralandı

SONRAKİ HABER

Tanıdığım en mücadeleci Efe’nin ardından

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa