03 Mayıs 2023 11:52

Barış Pehlivan, Maraş'ta istismar davasında yaşananları anlattı, Bakan Bozdağ'ı göreve çağırdı

Kendisine gelen tepkileri "istismar" olarak niteleyen Bakan Bozdağ'a "asıl istismarı anlatayım" diyen Barış Pehlivan, Maraş'ta yaşanan sistematik istismarı ve yargı skandalını anlattı.

Fotoğraf: Ekmek ve Gül

Paylaş

Gazeteci Barış Pehlivan bugün Cumhuriyet'teki köşesinde Maraş'ta yaşanan şantajla sistematik istismar vakasını ve sonucunda tek bir tutuklu kalmayan skandal yargı sürecini anlattı.

Pehlivan yazısına, kendisine gelen tepkileri "istismar" olarak niteleyen Bakan Bozdağ'a değinerek başladı ve şu ifadeleri kullandı:

"Adalet Bakanı Bekir Bozdağ kimi zaman Millet İttifakı’na oy verecekleri, kimi zaman da LGBT’yi hedef alıyor. Gelen tepkileri de “istismar” olarak niteliyor. Garip mi? Bozdağ’ı düşününce değil. Değil de... Madem seçim öncesi istifa etmeyi aklına getirmiyor, keşke koltuğunda oturduğu Adalet Bakanlığı’nın ve HSK’nin asli görevlerini hatırlasa. Yani, yargıda neler oluyor, biraz da onunla ilgilense..."

Pehlivan, Maraş'ın Elbistan ilçesinde 14 yaşındaki B.K. isimli kız çocuğunun fotoğrafları kullanılarak tehdit edildiğini, şantaj yoluyla cinsel istismara maruz bırakıldığını ve bu yolla başka erkeklerle de birlikte olmaya zorlandığını söylediğini belirtti.

19 SANIK HAKKINDA DAVA AÇILDI, KISA SÜRE SONRA HİÇ TUTUKLU KALMADI

Aktarılana göre bu ifade sonrasında“Çocuğun nitelikli cinsel istismarı” ve “Tehdit kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” gibi suçlardan 19 sanık hakkında dava açıldı. Daha dört ayları bile dolmadan 5 sanık, “tutuklukta geçirdikleri süre” gerekçe gösterilerek tahliye edildi. Bugün ise hiçbir sanık cezaevinde değil.

Mağdur çocuğun avukatı Hasret Ülkü İblikci ile konuşan Pehlivan, avukatın süreci feryat ederek anlattığını belirtti ve olduğu gibi aktardı.

Avukat İblikci'nin aktardıkları özetle şöyle:

  • Mağdur çocuğun Adli Görüşme Odası’nda dinlenilmesi gerektiği belirtilmesine rağmen çocuk duruşma salonunda dinlenildi. Defalarca "Neden bağırmadın? Neden ailene söylemedin?'" şeklinde sorular soruldu.
  • Mahkeme, 'Çocuğun uğradığı eylemin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği olmadığı'na dair iki raporu gözetmeksizin tutuklu olan yedi sanıktan beşi hakkında tahliye kararı verdi. Suç, çocuğun Whatsapp yazışmalarına göre 15 yaşından küçükken işlendiği sabit olmasına rağmen, diğer tutukluluar da tahliye edildi. Dosyada tutuklu sanık kalmadı.

BAŞKA ÇOCUKLAR DA VAR

  • Birden fazla kız çocuğunun müstehcen görüntülerinin telefon inceleme raporlarında olduğu belirtilmesine, sanıkların iştirak iradesiyle birden fazla kız çocuğunu şantaj yaparak istismar ettikleri anlatılmasına rağmen avukatın bu delil talepleri mahkemece reddedildi.
  • ATK'nin verdiği raporda mağdur çocuğun olayın hukuki anlam ve sonuçlarını algılamasına ve bu olaya ruhsal yönden mukavemet etmesine engel olacak bir akıl hastalığı veya zekâ geriliği olmadığı ifade ediliyor. Bu rapor dosyadaki diğer iki devlet hastanesi raporu ile açıkça çelişiyor. Dosyanın ATK'ye yeniden göndeirlmesi talebi de mahkemece reddedildi.
  • Dosyaya sanıkların suçu işlediğine dair ses kayıtlarını içerir CD’ler sunuldu. Mahkemenin bu CD’leri bilirkişiye göndererek, rapor halinde çözümlemesini yaptırması gerekirken, bununla ilgili hiçbir işlem yapmadı.
  • Adli Tıp raporunda “çocuğun rızasının olduğu” iddia edilse de bu dosya özelinde rızanın ve mağdurun yaşının hiçbir önemi bulunmuyor. Zira sanıklar tarafından mağdur çocuğun müstehcen fotoğraf ve videoları ile şantaj yapılmak suretiyle, mağdur çocuğun iradesi sakatlanmıştır.

Gazeteci Barış Pehlivan, istismar davasında bir siyasetçinin baskının olduğu iddiasını da hatırlatarak, "Sahi, Kahramanmaraşlı bir iktidar siyasetçisinin mahkemeye baskı yaptığı iddiası doğru mu?" diye sordu ve yazısını şu temenni ile noktaladı. "14 yaş, cinsel istismar, rızası var, tahliye... Yan yana gelmemesi gereken kelimeler bunlar. Bir daha aynı cümlede kullanmayacağımız günlere özlemle..." (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

4,8 milyon çocuk depremden etkilendi

SONRAKİ HABER

Çocuk İstismarını Araştırma Komisyonu raporu: Vakıf ve derneklere yönelik denetim güçlendirilmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa