03 Mayıs 2023 18:38
Son Güncellenme Tarihi: 04 Mayıs 2023 00:15

ESP Eş Genel Başkanı ve iki Yeşil Sol Parti milletvekili adayının aralarında olduğu 7 kişi tutuklandı

Eskişehir merkezli 8 kentte düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ve Yeşil Sol Parti Eskişehir adayı Müslüm Koyun’un da aralarında olduğu 7 kişi tutuklandı.

Arşiv | Fotoğraf: MA

Paylaş

Eskişehir merkezli 8 kentte gözaltına alınan ve adliyeye sevk edilen 23 kişiden aralarında Yeşil Sol Parti Eskişehir adayı Müslüm Koyun, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü'nün de aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklanırken, 7 kişiye ise ev hapsi verildi. Soruşturma kapsamında gözaltına alınanlar, 8 Mart, 25 Kasım, 1 Mayıs, Onur Yürüyüşü eylemlerine katılmak, organize etmek, bu eylemlerin hazırlıklarını Polen Gençlik Evinde yapmak, atölyeler yapmak gerekçeleri ile suçlanıyorlar.

7 KİŞİ TUTUKLANDI, 7 KİŞİ HAKKINDA EV HAPSİ, 9 KİŞİ HAKKINDA YURTDIŞI YASAĞI 

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 30 Nisan sabahı, 8 kentte düzenlenen operasyonda gözaltına alınan aralarında Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM), Etkin Haber Ajansı (ETHA) ve Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu  (SGDF) üyelerinin de bulunduğu 23 kişi bugün emniyet işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi.

Aralarında Yeşil Sol Parti Eskişehir adayı Müslüm Koyun, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, ETHA haber ajansından Nadiye Gürbüz olmak üzere 7 kişi tutuklandı. İzmir 1’inci Bölge 8’inci sıra adayı Arefe Meryem Yıldırım, Ebrar Uz, Hasan Polat, Uğur Ok, Tuncay Yıldırım Özen, Merve Havalı ve Sude Çağlar hakkında ise ev hapsi verildi. 9 kişi hakkında adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı verildi. 

25 KASIM'A 1 MAYIS'A KATILMAK "SUÇ", YASAL PARTİ ÜYELİĞİ "YASADIŞI" SAYILDI

Eskişehir’de yapılan soruşturma kapsamında gözaltına alınan 10 kişi 8 Mart, 25 Kasım, 1 Mayıs, Onur Yürüyüşü eylemlerine katılmak, organize etmek, bu eylemlerin hazırlıklarını Polen Gençlik Evinde yapmak, atölyeler yapmak gerekçeleri ile suçlanıyorlar. 

Sürece dair Ekmek ve Gül'e bilgi veren ESP Eş Genel Başkanı Avukat Özlem Gümüştaş, SGDF içerisinde yapılan tüm eylem ve etkinliklerin suçlama kapsamına alındığını ifade etti.

DAYANIŞMA YASADIŞI FAALİYET GİBİ GÖSTERİLDİ

Gümüştaş, İstanbul’da il yöneticileri hakkında teknik takibin yapıldığını, ESP il binalarına giriş çıkışlarının takip edildiklerini, parti binasına giriş çıkış yoğunluklarının takip edildiğini ve Ezilenlerin Sosyalist Partisinin faaliyetlerinin bir terör faaliyeti gibi gösterilerek suçlamaların yapıldığını belirtti. 

Depremle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı önünde yapılan basın açıklaması, deprem dayanışması için ESP İstanbul il örgütünün yaptığı gönüllü çağrıları, Lc Waikiki mağazalarında Lc Waikiki işçileriyle dayanışma eylemleri, Cevahir AVM önündeki İşçi Emekçi Birliği'nin yaptığı eylem, Suruç 7.yıl anmaları, taziyeler, kimyasal silah kullanımına karşı Maltepe Gülsuyu’ndaki meşaleli yürüyüş gibi pek çok etkinlik ve eylem yasa dışı faaliyet gibi gösteriliyor.

"ŞİMDİ YARGITAYDAN BAKTIM, YASAL BİR PARTİYMİŞ"

Gümüştaş, ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü’nün sorgusunda “ESP terör örgütüne üye misiniz? Neden Lc Waikiki işçilerini ESP terör örgütü destekliyor?​” gibi sorular sorulduğunu Tümüklü’nün partiyi anlatması ve eş başkanı olduğunu söylemesinin ardından mahkeme başkanının “Tamam Başkan Bey anlıyorum, Yargıtay’dan baktım şimdi, tamam yasal partiymiş” dediğini anlattı.

Gümüştaş bu operasyonların tesadüf de şaşırtıcı da olmadığını söyledi. “Seçim olmasaydı da AKP MHP rejiminin temel yönetme biçimi gözaltına almak, yasaklamak kapatmak. Twitter hesabı kapatmaktan parti kapatmaya, siyasetçi tutuklamaktan gazeteci tutuklamaya… Meşruiyet krizinin tetiklediği seçimi kaybetme korkusuyla bu yönteme daha güçlü sarılıyor” diyen Gümüştaş, operasyonların 1 Mayıs’tan hemen önce yapılmasının da manidar olduğunu belirtti. 1 Mayıs’ın seçim çalışmaları açısından da önemli bir gün olduğunu ifade eden Gümüştaş, “Alanlarda seçim çalışmasını ivmelendirdiğimiz birikim 1 Mayıs alanına yansıyacaktı. 1 Mayıs’a akacak enerjiyi bariyerleme, devrimcilerin sözünü sınırlandırmış oldular” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde Yeşil Sol Parti Gaziantep milletvekili adayları basını ziyaret etti

SONRAKİ HABER

Yeşil Sol Parti adayları Avcılar'da esnafı ziyaret etti: Esnaf değişim istiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa