04 Mayıs 2023 13:16

Kremlin 'Putin'e suikast girişimi'nden ABD'yi sorumlu tuttu

Rusya, Putin'e karşı duyurdukları suikast girişiminden ABD'yi sorumlu tuttu, yapılan açıklamada "Bu saldırının arkasında kesinlikle Washington var, bunun gayet farkındayız" ifadeleri kullanıldı.

Kremlin | Fotoğraf: Larry Koester/Flickr (CC BY 2.0)

Paylaş

Rusya Kremlin’e düzenlenen ve Devlet Başkanı Vladimir Putin’i öldürmeyi amaçlayan insansız hava aracı saldırısının arkasında ABD’nin olduğunu söylerken, Moskova güçleri başkent Kiev dahil Ukrayna şehirlerine hava saldırıları düzenledi.

Putin’in sözcüsü Dmitry Peskov, Ukrayna’nın çarşamba günü erken saatlerde Kremlin’e insansız hava aracıyla (İHA) düzenlenen saldırıda ABD’nin emriyle hareket ettiğini söyledi. Peskov, “Hem Kiev’de hem de Washington’da bunu (Kremlin’e yönelik saldırıyı) inkâr etme girişimleri elbette kesinlikle gülünçtür. Bu tür eylemlerle, bu tür terörist saldırılarla ilgili kararların Kiev’de değil Washington’da alındığını çok iyi biliyoruz” dedi. Peskov acil bir soruşturmanın yürütüldüğünü ve verilecek herhangi bir yanıtın dikkatle değerlendirileceğini ve dengeli olacağını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da saldırının “cevapsız kalmaması gerektiğini” ve bunun Kiev’in 15 aydır devam eden savaşı müzakere masasında sonlandırmak istemediğini gösterdiğini belirtti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby ise ABD’nin Ukrayna’yı kendi sınırları dışında saldırmaya ne teşvik ettiğini ne de buna izin verdiğini savundu.

UKRAYNA’YA HAVA SALDIRILARI

Öte yandan Rusya, Ukrayna’ya iki düzine savaş uçağı fırlatarak Kiev’i dört gün içinde üçüncü kez vurdu. Karadeniz kenti Odesa’daki bir üniversite kampüsü de vurulan yapılar arasında.

Kiev şehir yönetimi Rusya’nın muhtemelen balistik füzelerin yanı sıra insansız hava araçları da kullandığını ancak bunların hepsinin düşürüldüğünü söyledi.

Bölge valisi Oleksandr Prokudin ise, Rusya’nın çarşamba günü Ukrayna’nın güneyindeki Herson ve çevresini bombalaması sonucu ölenlerin sayısının 23’e yükseldiğini söyledi. Prokudin, “Düşmanın hedefi bizim yaşadığımız yerler. Hedefleri bizim hayatlarımız ve çocuklarımızın hayatlarıdır” dedi ve perşembe günü bir hipermarket, bir tren istasyonu ve konut binalarının vurulmasının ardından çevrimiçi bir video yayınladı.

ZELENSKİY LAHEY’DE

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise Hollanda’nın Lahey kentindeki Uluslararası Ceza Mahkemesini (UCM) ziyaret etti. Burada konuşan Zelenskiy, “Saldırgan adaletin tüm gücünü hissetmelidir. Bu bizim tarihi sorumluluğumuzdur” dedi. UCM mart ayında Putin hakkında Ukrayna’dan çocukları sınır dışı ettiği şüphesiyle tutuklama emri çıkarmıştı.

Zelenskiy’nin ev sahibi Hollanda Başbakanı Mark Rutte de Rusya’nın herhangi bir savaş suçundan sorumlu tutulması gerektiğini söyledi ve askeri yardım söz konusu olduğunda “tabu olmadığını” söyleyerek Hollanda’nın Kiev’e “tereddütsüz” destek sözü verdi.

Ukrayna UCM’ye üye devletlerden arasında bulunmuyor. Mahkemenin sadece Rusya’ya atfedilen suçları konusundaki yetkisini tanıyor. UCM’yi tanımayan ülkeler arasında ABD de bulunuyor. Rusya ise 2016’da UCM’den çekilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Manisa'da Hülya Alkan'ı öldüren sanığa ağırlaştırılmış müebbet hapis

SONRAKİ HABER

Kamu TİS’inin seçim öncesi bağıtlanması bekleniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa