04 Mayıs 2023 17:07

EMEP Kocaeli'nin Yeşil Sol Parti listesinden adayları: "Bu mücadele soğanı 30 liraya satanlarla, alanların mücadelesi"

EMEP'in Yeşil Sol Parti listelerinden Kocaeli milletvekili adayları, Gebze'de işçi ve kamu emekçisi sendikalarını ziyaret etti: "Bu mücadele soğanı 30 liraya satanlarla, alanların mücadelesi."

Fotoğraf: Hasret Gültekin Kozan/Evrensel

Paylaş

Emek Partisi'nin (EMEP) Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi (Yeşil Sol Parti) listesinden Kocaeli milletvekili adayları İlhami Şahbaz ve Yusuf Akar Gebze'de işçi ve kamu emekçisi sendikalarını ziyaret etti.

Petrol-İş, Birleşik Metal-İş Gebze 2 No'lu Şube, Özçelik-İş, Eğitim-İş Kocaeli 2 No'lu Şube ve Eğitim Sen'i ziyaret eden milletvekili adayları, işçi sınıfının mücadelesini Meclis'te görünür kılmak istediklerini vurguladı: "Bu mücadele soğanı 30 liraya satanlarla, alanların mücadelesi."

Türk-İş'e bağlı Petrol-İş Gebze Şubesi ziyaretinde konuşan EMEP'in Yeşil Sol Parti listesinden Kocaeli milletvekili adayı Yusuf Akar, "Emek ve Özgürlük İttifakı olarak seçimlere Yeşil Sol Parti listesinden beraber giriyoruz. İşçi sınıfının mücadelesini Meclis'te görünür kılmak istiyoruz" dedi. İşçilerin ekonomik koşullarından bahseden Akar, "Toplu sözleşme yapıyoruz, yapılan sözleşme 2 ay sonra eriyor. Artık yeniden bir mücadele alanı oluştu. Önümüzdeki süreçte mücadeleyi büyütmemiz gerekiyor. Sadece biz değil artık, çocuklarımızın geleceğini de çaldılar. Onlar için de mücadele edeceğiz. Siz Petrol-İş Gebze Şube işyeri temsilcileri de önemli bir mücadele sürdürüyorsunuz, Gebze Sendikalar Birliği'ni ayakta tutuyorsunuz. Bu çok kıymetli" diye konuştu.

"BİZ BERABER SİYASET YAPMAK İSTİYORUZ"

İlhami Şahbaz ise, "Bu ülkenin kurtuluşu yan yana gelmektedir. İşçinin hem demokratik bir sendika yasasına, hem de geçinebilecek bir ücrete ihtiyacı var. Emek ve Özgürlük İttifakı da tam bu taleplerin üzerine kuruldu" dedi. Grev yasaklarına değinen Şahbaz, "Yerlilik ve millilik iddiasıyla ortada dolaşan iktidar en son Kocaeli iki yabancı sermayenin kurduğu fabrikada işçilerin grevlerini yasakladı. Bekaert ve Schneider işçileri bu yasağı kabul etmedi ve istediklerini aldı" dedi. Meclis kürsüsünde işçilerin ve emekçilerin taleplerini yansıtacaklarını belirten Şahbaz, "Kürt de, Türk de, Boşnak da, Çerkez de soğanı 30 liraya alıyor. O zaman soğanı 30 liraya alanlar soğanı 30 lira yapanlardan hesap sormalı. Bu mücadele soğanı 30 liraya satanlarla, alanların mücadelesi. Mücadelede etmekten başka bir çaremiz yok. Biz mücadele etmedikçe soframızdaki ekmek büyümeyecek, tam tersi küçülecek. Biz beraber siyaset yapmak istiyoruz. Meclis kürsüsünde işçilerin emekçilerin taleplerini yansıtacağız" diye konuştu.

Petrol-İş Gebze Şube işyeri temsilcilerinin katıldığı ziyarette bulunan Şube Mali Sekreteri Dönmez Aytekin ise, "1996 yılından bu yana bu sendikadayım. Bizim kapılarımız her zaman her siyasi partiye açık olmuştur. Ama bütün direnişlerimizde, grevlerimizde nedense bir tek AKP ve MHP'yi yanımızda göremedik" dedi.

"ALIN TERİNİN SAVUNULDUĞU YERDEYİZ"

Hak-İş'e bağlı Özçelik-İş Gebze Şube Başkanı Selçuk Durmuş, işçinin emeğinin savunulduğu her yerde saflarının belli olduğunu söyledi. İşçilerin sendikalaşmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini vurgulayan Durmuş, "Millet kutuplaştı, kimsenin kimseye tahammülü yok artık ne yazık ki. Eskiden böyle değildi. Artık eski günleri arar olduk. Bizler emek sınıfını temsil edenler olarak kendi geleceğimiz için mücadelemizi sürdüreceğiz. İşçi sınıfının geleceği için mücadele ederseniz bizim için çok kıymetli olur. Bizim sloganımız emek en yüce değerdir. Bizim en büyük sıkıntımız işçilerin üzerindeki vergi yükü, vergide adalet istiyoruz. Asgari ücretin altında emekli maaşı gerçekten kabul edilemez. Örgütlenmenin önünü açalım, anayasal hakkımızı kullanalım derken işçiler senelerce mahkemelerde sürünüyor. Gerçekten alın terinin, işçinin emeği savunulduğu yerde safımız bellidir bizim" dedi.

"İŞÇİLERİN MECLİSTE BAŞVURACAĞI BİR ŞUBE"

Özçelik-İş ziyaretinde konuşan Yusuf Akar, "Az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınması gerektiğini savunuyoruz. Biz bu sorunları mücadele ederek düzelteceğiz" dedi. İlhami Şahbaz ise, "Partimiz işçi ve emekçilerin politika yaptığında memleketin düze çıkacağını savunur. 21 yıllık iktidar aynı zamanda işçi düşmanı bir iktidar. Bunu değiştirmek lazım, bunu değiştirmek için de işçilerin politika yapması gerekiyor. İşçi sınıfı kendi talepleriyle mücadele yapmalı. Bizim açımızdan vekillik işçi ve emekçilerin mecliste başvuracağı bir şube demek. Bunu bilerek hareket ediyoruz. Meclise gitsek de, gitmesek de biz mücadelemizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

"HALK ARTIK DEĞİŞİM İSTİYOR"

Eğitim-İş Kocaeli 2 No'lu Şube Başkanı Bülent Metin, kamu emekçilerinin her geçen gün artan sorunlarına değindi. "12 bin lira maaş alan öğretmen var günümüzde" diyen Metin, "Bu parayla nasıl geçinsin bir emekçi? Parlamenter sistemin inşası bir şekilde tamamlandıktan sonra asıl seçimler ondan sonra olacak. Halk artık bir şeyler bekliyor, değişim istiyor. Ama mecliste sol seçeneğin olması hepimizin arzusudur. Biraz emekçilerin arka plana atıldığını görüyoruz. Oysa Kocaeli'den fabrikalardan işçiler, okullardan kamu emekçileri meclise girebilir, bizim sesimiz soluğumuz olabilir" dedi.

Burada konuşan İlhami Şahbaz, "Artık bu seçimi kaybedemeyiz. Güçlü bir demokrasi gücünün mecliste olması gerekiyor. O yüzden Yeşil Sol Parti'nin mecliste olması gerekiyor. Demokrasiyi birlikte kurmak, birlikte geliştirmemiz gerekiyor. Memleketin birikmiş sorunları var. Mülakatı kaldırılmasından, sendikal haklara kadar çok sorunumuz var" dedi.

"TEK ADAMIN GİTMESİ GEREKİYOR"

Eğitim Sen Gebze Şubesi ziyaretinde konuşan İlhami Şahbaz, "2 dönem Eğitim Sen Kocaeli Şube yöneticiliği, bir dönem de KESK MYK üyeliği yaptım, dolayısıyla yabancı değilim. Emekli oldum ama siyasetten emekli olunmayacağı için mücadelemizi sürdürüyoruz" dedi. "Tek adam yönetiminin gitmesi, bu anti demokratik yönetimin değişmesi gerekiyor" diyen Şahbaz, "Bu sorunların çözümü için daha diri durabilecek parlamento grubuna ihtiyacımız var. Emek ve Özgürlük İttifakı bu ihtiyacı görebilecek bir yerde. Kazansak bile işimiz var. Memleketi demokratikleştirmeye ihtiyacımız var. Memleketin işçi ya da kamu emekçileri sendikalarında yeniliğe ihtiyacımız var. Sorunlarımız çok, bunları tartışarak aşacağız" diye konuştu.

Eğitim Sen Gebze Şube Başkanı Eylem Bahadır ise, "Alanlarda, mücadelede hep yan yanayız. Herkesin isyan bayrağını çektiği, umutların da büyüdüğü bir dönemde sizleri görmek bize mutluluk verdi. Velilerimizden görüyoruz, vatandaş kendisi de tartışıyor. Görüyor artık tenceresi kaynamıyor. AKP ve MHP'de alttan alta kaynayan bir kazan var. Tarikatlarda da bu durum böyle" dedi. (Gebze/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ankara'da SEP adayı Gümüş’ün seçim çalışmasına polis müdahalesi

SONRAKİ HABER

İran'da gözaltındaki muhalif gazeteci Keyvan Samim’den haber alınamıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa