5 Mayıs 2023 11:42
/
Güncelleme: 10:51

"Çay üreticisi şirketlerin insafına terk edildi"

Gıda-İş Sendikası açıklanan yaş çay alım fiyatına tepki göstererek, "Açıklanan fiyat, maliyetin altında kalmıştır, çay alım fiyatı yeniden değerlendirilmelidir" dedi.

"Çay üreticisi şirketlerin insafına terk edildi"

Fotoğraf: Gençağa Karafazlı

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kilo başına yaş çay alım fiyatını destek ödemesiyle birlikte 11 lira 30 kuruş olarak açıkladı. Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan DİSK/Gıda-İş Sendikası, “Yüzbinlerce çay üreticisi yine şirketlerin insafına terk edildi” dedi.

Erdoğan, Rize 15 Temmuz Cumhuriyet ve Demokrasi Meydanı'nda düzenlenen seçim mitinginde yaş çay alım fiyatını duyurmuştu. Gıda-İş tarafından yapılan açıklamada, “Çayın başkenti Rize meydanında yaş çay alım fiyatının destekle birlikte 11 lira 30 kuruş olarak açıkladı. Açıklanan yaş çay fiyatı ile üreticiyi, tüccarın insafına terk etmiştir. Açıklanan fiyatla çay üreticisinin emeği ve alın teri yok sayılmıştır” denildi.

“AÇIKLANAN FİYAT MALİYETİN ALTINDA KALMIŞTIR”

DİSK/Gıda-İş Yönetim Kurulu Üyesi Rize Bölge Temsilcisi Ramazan Sarıoğlu imzasıyla yapılan açıklamada, “Bin bir emek verilen çaya biçilen fiyat tüccarı düşünerek açıklanmış bir fiyattır. Budaması, dip temizliği, gübre atımı, harcanan emek, gübre gideri, işçilik maliyeti düşünüldüğünde çay üreticisinin yine tüccarın insafına terk edildiğinin göstergesidir. Çayın toplanmasından, fabrikada da kantara götürülmesine kadar harcanan emeğin karşılığı açıklanan fiyat değildir. Çay üreticisi örgütlerinin çay alım fiyatının en az 16 TL bandında belirlenmesini istedikleri bir durumda açıklanan fiyat maliyetin altında kalmıştır” ifadeleri kullanıldı.

Belirlenen fiyatla birlikte yaş çaya konan kota ve kontenjan nedeniyle üreticilerin çayın yarısından fazlasını tüccara vermek zorunda kaldığını belirten Sarıoğlu, “Yıllardır sürdürülen bu anlayış çay üreticilerini tüccarın kucağına itmektedir. Kota ve kontenjan mutlaka kaldırılmalı, çay üreticilerinin tüm mahsulü ÇAYKUR tarafından güvence verilerek alınmalıdır” dedi.

“ÇAY ALIM FİYATI YENİDEN DEĞERLENDİRİLMELİ”

Sarıoğlu şöyle devam etti: “Artan girdi maliyetleri, açıklanan yaş çay alım fiyatının taban değil tavan fiyat işlevi görmesi asla kabul edilemez. ÇAYKUR’un üretilen çayın çok azını alması ve şirketlerin dayattıkları ucuz fiyattan çay alması gibi pek çok konu düşünüldüğünde açıklanan fiyatın çay üreticisini memnun etmesi mümkün değildir. Bu nedenle çay alım fiyatı yeniden değerlendirilerek üreticilerin talepleri mutlaka karşılanmalıdır.”

Gıda-İş Rize Bölge Temsilcisi Ramazan Sarıoğlu talepleri ise şöyle sıraladı:

  • Yaş çay alım fiyatı 18 TL’nin üzerine çıkarılmalı, açıklanan fiyatın altında çay alımı yasaklanmalıdır.
  • Çay üretiminde kullanılan gübreden KDV kaldırılmalı, gübre tamamen destekleme kapsamına alınmalıdır.
  • Çay üreticisini kıskaca alan ve şirketlere mahkum eden sözleşmeli üretim uygulamalarına son verilmelidir.
  • ÇAYKUR'un satılması tamamen gündemden kaldırılmalı, ÇAYKUR varlık fonundan çıkarılmalıdır.
  • Mevsimlik işçiler kadroya alınmalı ve ÇAYKUR işçisinin sendika seçme özgürlüğüne saygı duyulmalı ve sendika seçiminin önündeki engeller kaldırılmalıdır.
  • ÇAYKUR’u zarara uğratanlar, görevden alınmalı, zarar tazmin edilmelidir.

(İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)

Evrensel'i Takip Et