İranlı kadınlar konuşuyor: Tarih, sanat, direniş
Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali'nin İran'daki kadınların eylemlerine dikkat etmek için hazırladığı seçki, 31 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.
Bir Ailenin Röntgeni filminden bir sahne
Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali, İran’da Mahsa Amini’nin katledilmesinin ardından kadınların başlattığı isyana dikkat çekmek amacıyla özel bir seçki hazırladı. Sinematek/Sinema Evi ve Another Gaze’nin organize ettiği “İranlı Kadınlar Konuşuyor: Tarih, Sanat, Direniş” adlı bölüm 1979’dan günümüze uzanan bir tarih aralığında kadınlar ve non-binary sinemacılar tarafından çekilmiş deneysel ve belgesel filmlerden oluşuyor.
İran kadın hareketine içeriden bir bakış sunan seçkide, Mania Akbari’nin “Ne Cüretle Bunu İstersin?”, Maryam Tafakory’nin “İran Çantası”, Firouzeh Khosrovani’nin “Bir Ailenin Röntgeni”, Bani Khoshnoudi’nin “Sessiz Çoğunluk Konuşuyor”, Sylvina Boissonnas ve Claudine Mulard’ın “İranlı Kadınların Kurtuluş Hareketi: Milat”, Mina Keshavarz’ın “Tehlike Altında Yaşama Sanatı” filmleri yer alıyor. Filmler 31 Mayıs-7 Haziran tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak.
MANİA AKBARİ KONUK OLACAK
İranlı Yönetmen, Sanatçı, Yazar ve Oyuncu Mania Akbari yönetmen koltuğunda oturduğu 2022 yapımı “Ne Cüretle Bunu İstersin?” filminin gösterimi için Uçan Süpürge’nin konuğu olacak. Akbari, Amsterdam Uluslararası Belgesel Film Festivali’nin de aralarında olduğu birçok saygın festivalde gösterilen filminde, İran sinema tarihinden klipler üzerinden kadına yönelik sömürüyü ve nesnelleştirmeyi gözler önüne seriyor. Türkiye’den izleyiciye yerli sinemadan ötürü çok tanıdık gelecek bu arşiv görüntülerini göğsüne çiçek dövmesi yaptırma anlarıyla harmanlayan Akbari bu yolla, İran sinemasının diğer kadınlarıyla birlikte bedenini yeniden sahipleniyor. Akbari, filmin gösterimi sonrasında izleyicilerin sorularını yanıtlamanın yanı sıra isyanın sloganı olan “Kadın, yaşam, özgürlük” temalı bir konuşma da yapacak.
İRAN’DAN KISALAR
Another Gaze kurucularından Daniella Shreir’in “İran için, İran’dan filmler” programı için hazırladığı bu kısa film seçkisi, kuşaklararası etkileşimden yola çıkan deneysel ve belgesel filmleri bir araya getiriyor. Bu bölüm kapsamında Sepideh Farsi’nin “Doğmamış Çocuğa Mektup”, Parastoo Anoushahpour ve Faraz Anoushahpour’un “Yoldan Görüntüler”, Katayoun Jalilipour’un “İçimdeki Ses: Hakikatin Parçaları”, Niki Kohandel’in “Özgür Serçe”, Nahid Rezai’nin “İpekten Hayaller” izleyicilerle buluşacak. (KÜLTÜR SERVİSİ)