Adana'da Yeşil Sol Parti adayları ambar işçileri ile bir araya geldi

Adana'da Yeşil Sol Parti milletvekili adayları EMEP'in düzenlediği toplantılarda amabar işçileriyle bir araya geldi: "Memleketteki değişim emek hareketinin güçlenmesi ile gelişecek.”

05 Mayıs 2023 16:55
Paylaş

Emek Partisi (EMEP), Yeşil Sol Parti Adana Milletvekili adayları ve ambar işçilerini işyerlerinde 14 Mayıs seçimleri  öncesi bir araya getirdi.

“YEŞİL SOL PARTİ İLE İKİNCİ YÜZ YIL, İŞÇİLERİN EMEKÇİLERİN YÜZ YILI OLACAK”

Yeşil Sol Parti Adana milletvekili adayı Mehmet Karakış, Cumhuriyet’in ikinci yüz yılının; işçinin, emekçinin, çiftçinin, kadınların, çocukların, emeklilerin yüz yılı olması için birleşmek gerektiğine dikkat çekti. İşçilerin çok zor şartlarda evini geçindirdiğini dile getiren Karakış, “Eğitim, açlık, kira, sosyal, kültürel aktivitelere katılmakta sorunlar yaşıyorsunuz. Oysa Türkiye’yi ayakta tutan sizlersiniz. Ama en ciddi zorluklarla karşı karşıya kalan yine sizlersiniz. Bu bir kader değil. Bunu değiştirebiliriz. Bu siyasi otoritenin ekonomi politikası ile bağlantılı bir şey. İşçiye, emekçiye verdiği değerle ilgili bir şey. Bunu el birliği ile aşabiliriz. Yeşil Sol Parti ile özgür yarınlara gidebileceğimize inanıyoruz” dedi.

“BİRLEŞEREK SENDİKA OLDU, ŞİMDİ DE BİRLEŞEREK TEK ADAM GİDECEK”

Emek Partisi’nin Yeşil Sol Parti listelerinde Adana milletvekili adayı Sevil Aracı ise yıllar önce “Taşıma işçisinin sigortası mı olur, sendikası mı olur?’ diyenlere karşı işçilerle birlikte mücadele ederek işçilerin sendika hakkını kazandığını hatırlatarak şimdi de emekçilerin tek adam yönetiminden yine birleşerek kurtulacağına dikkat çekti. AKP iktidarı boyunca işçilerin, emekçilerin haklarının birer birer tırpanlandığını belirterek işçilerin tepkileri üzerine geri rafa kaldırılan kıdem tazminatının hedefe konmasının seçimlerden sonra yeniden gündeme geleceğine dikkat çekti.

AKP’nin 20 yılında 30 bin işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini ve 'kader planı’ söylemi ile normalleştirildiğini dile getiren Aracı, “Ama biz biliyoruz ki iş cinayetlerinin nedeni önlemlerin alınmıyor olması, çalışma ortamının düzenlenmemesinden kaynaklandığını biliyoruz. Bunun için de birlikte mücadele edeceğiz” dedi.

“DEĞİŞİM, EMEK HAREKETİNİN İLERLEMESİ İLE OLACAK”

TÜMTİS’in kuruluş yıllarında sendikada örgütlenen işçilerin pikap kasalarında çay demleyerek yoksulluğu anlatmak için soğan ekmek yediğini dile getiren Emek Partisi GYK Üyesi Halil İmrek de “Şimdi soğan ekmek yemek bile lüks oldu. Şimdi ‘soğan mı, TOGG mu?’ diye soruyorlar. Ama yanlış sorunun doğru cevabı olmaz. Asıl sorulması gereken, 'Birileri çalışmadan neden zenginliğine zenginlik katıyor ve işçiler çalıştığı halde ay sonunu neden getiremiyor?’ sorusu” diye konuştu.

Haklarını alması ve örgütlü olmasının işçilerin özgürce oy kullanmasını da sağladığını ifade eden İmrek, “Devlet TYP çalışma adı altında devlet kurumlarında işçileri güvencesiz şekilde çalıştırıyor. Kıdem, ihbar, hiçbir hakları yok. İşçinin grev hakkının, örgütlenme hakkının olması özgürce oy kullanması anlamına da geliyor. Memleketteki değişim emek hareketinin güçlenmesi ile gelişecek” dedi.

“PARLAMENTO, İŞÇİLERİN, EMEKÇİLERİN TEMSİLCİLERİNİN ORADA OLURSA GÜÇLENECEK”

Sokak hareketi ile Meclis'teki mücadelenin birleşmesi için Yeşil Sol Parti adaylarının Meclis'te olması gerektiğini ifade eden İmrek, “Millet İttifakı ‘Güçlendirilmiş parlamento’ diyor ya parlamentonun güçlü olması, işçilerin, kadınların Kürtlerin temsilcilerinin orada olması gerekiyor. Bizim adımızıa birlikte mücadele etmek ve doğru soruları sormak için Yeşil Sol Parti adaylarının orada olması gerekiyor. Onun için meclis seçimlerinde oylarımız ‘ağaca’ Yeşil Sol’a, tek adamın gitmesi için de Kılıçdaroğlu’na” dedi.

“İŞÇİLER SEÇİMLERDEN İYİ BİR YAŞAM BEKLİYOR”

CHP ve Yeşil Sol Parti seçmenlerinin yoğun olduğu ambarlarda konuştuğumuz işçiler de işçilerin taleplerinin öne çıkmasının önemli olduğunu belirterek işçilerin temsil edilmesi için Meclis'te Yeşil Sol Parti’yi görmek istediklerini ifade ettiler. Bu işçilerden Harun, “Asgari ücrete karşıyız. Bir cumhurbaşkanı ya da bir işverenin iki dudağının arasında olmamalı. Avrupa’da yaşayan insanlar gelip burada aylarca tatil yapabiliyor. Biz burada gidip memleketimizde tatil yapamıyoruz. Sadece otobüs bileti olmuş, 500-600 lira. Elektrik 300-400 lira olmuş. Bir işçi olarak seçimlerden iyi bir gelecek, iyi bir yaşam bekliyoruz” dedi.

“NEDEN HEP EMEKÇİLER ÖLÜYOR?”

İktidarın 20 grev yasaklaması konusunda konuşan işçi, “Neden sendikaya karşı olunur?  Patronların servetine servet katmak için. Ben sendikalı olduğum için çalışma saatlerim, ücretim sendikalı olduğum için bir düzene girdi. Soma’yı, Amasra’yı, Karaman’ı gördük. En çok işçi kazası olan ülke burası. Neden Amerika’da kader yok da, Japonya’da 9.2 depremde hayatını kaybetmiyor da bizim ülkemizde yüz binlerce insan ölüyor?” dedi.

“İŞÇİNİN HAKLARINDAN YANA OLDUĞU İÇİN YEŞİL SOL’U DESTEKLİYORUM”

Tercihinin Yeşil Sol Parti olduğunu dile getiren Harun, “İşçiye, emekçiye karşı biraz daha olumlu, işçi haklarından yana olduğu, özgürlükçü, insanların ölmemesinden yana olduğu için destekliyorum. Kılıçdaroğlu için de çok ümitli değilim, kararsızım” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

"Eşini öldürmeye teşebbüs" davasında keşif kararı 

SONRAKİ HABER

İlişki isteğini reddeden kadın arkadaşını darbeden erkek serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa