Yıkım kararı verilen Yaprak Mahallesi'nin halkı: Barınacak yer tahsis edilmeli
Maraş merkezli depremlerin ardından Antep'te hasar alan evlerin bulunduğu Yaprak Mahallesi'nde yıkım kararı verildi. Yurttaşlar, kendilerine barınma alanı sağlanmamasına tepkili.
Fotoğraf: Mahsun Kılıç/Evrensel
Mahsun KILIÇ
Antep
Şehit Kamil ilçesinde bulunan tarihi Yaprak Mahallesi’nde 6 Şubat’ta yaşanan depremlerden sonra yıkılan evler olurken ağır ve orta hasar alan evler de oldu. Valilik mahalledeki yapılar için yıkım kararı verirken barınma sorununun çözümüne dair çaresiz bırakılan mahalleli karara tepkili. Mahalleli kendilerine barınacak yer tahsis edilmesini talep ediyor. İMO Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez ise barınma sorununun çözülecek şekilde yıkımların yapılması gerektiğine dikkat çekti.
"GÜNLERCE ÇADIRDA KALDIK"
Mahalle sakinlerinden evi yıkılan ve ağır hasar alan Nuriye Sanbul “Şubat depreminde evim yıkıldı, yerle bir oldu. Depremden beri arabada ve çadırda kaldım. Ne elimiz ne de yüzümüz su gördü, otoparkın içinde temel ihtiyaçlarımızı karşıladık. Şu gördüğünüz çadırda 5 kişi kaldık biz günlerce, halen kalan var. Evim yerle bir oldu. Kime tazminat davası açayım, ne yapayım ben şimdi?” diye konuştu.
"DEVLET NEREDE?"
Ağır hasarlı olan evlerin kapılarına asılan yıkım kararına dair konuşan Sanbul şunları aktardı: “Kapılara ağır hasarlı, eviniz yıkılacak diye kağıt asıldı. Yıkık taşın üstünde mi yatacağım, orada mı oturacağım? Gelin de artık hiçbir şeyinizi görmedik. Gelin, bana ev yapın ya da bir çare bulun, kiraya bile ev bulamadık. Kağıtlar asıldı kapılara ama kim gelecek? Devlet ve hükümet nerede? Evimiz 3 tapudan oluşuyor ama tek bir kişiye yardım veriliyor. Bize evinizi yıkın diyorlar. Ben belediyenin kepçesi miyim nasıl yıkayım evimi?”
"KALABİLECEĞİMİZ YER GÖSTERSİNLER"
Hayri Ecer 60 yaşında uzun yılladır Yaprak Mahallesi’nde yaşıyor. Mahallenin tarihi dokusundan bahsediyor. Dede mirası evlerin artık yıkıldığını anlatıyor ve ekliyor: “Önce deprem yıktı, kalan eşyaları şimdi kaldığımız yere getirdikten sonra yangında onlar da gitti. Burayı yıksalar bile, arsa olarak kalsa da buranın dışında verecekleri evden çok daha değerli olacaktır. Kalabileceğimiz yer göstermiyorlar, yıkılacak evin yerine ne verecekler bilmiyoruz. Uzun yıllardır burada yaşıyorum ya evimi versinler ya da yeni bir yer tahsis etsinler bana.”
"BURALAR RANTA AÇILACAK"
Yıkılan tarihi Yaprak Mahallesi’nin hemen yukarısındaki Forum Alışveriş Merkezine tahsis edileceğine dair kaygılarının olduğunu söyleyen Ecer, “Forum Alışveriş Merkezi var yukarıda. Önceden fuar alanıydı yani kamuya aitti. 50 yıllığına alışveriş merkezine kiraya verdiler. Alışveriş merkezi olmadan önce çok güzeldi buralar, her yel yeşil, her yer ağaçtı. Bu yıkım kararı verilen yerleri alışveriş merkezine tahsis edilecek, otopark olarak kullanacağını düşüyoruz yani ranta açılacak buralar” diyor.
"3 GÜNDE NASIL YER BULALIM?"
Ağır hasarlı ibaresi bulunan ve 3 gün içerisinde boşaltmaları gerektiğine dair valilik uyarısına ise Naci Sanbur, “Günlerdir bu çadırda kalıyoruz, kiraya çıkmak için ev bulduk, 8500 lira dediler. Şikayet ettiğimizde ise ‘Gücün yetmiyorsa tutmayın’ dediler. Valilik eğer evlerimizi yıkıyorsa kalabileceğimiz yer göstersin bize. 3 gün süre vermişler bize, 3 günde nasıl boşaltsın insanlar? Onlara yer dahi tahsis edilmemişken” dedi.
İMO: HASAR TESPİTLER DOĞRU YAPILMIYOR
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Gaziantep Şube Başkanı Burkay Güçyetmez, yapılan hasar tespit sonuçlarının süre baskısından dolayı doğru yapılmadığını ifade ederek şunları aktardı: “Verilen hasar tespit kararlarının yüzde yüz doğru olduğunu savunmuyoruz, hatalar olduğunu düşünüyoruz. Ağır ve orta hasarlı kategorilerin bir süzgeçten geçirilmesi gerekiyor. Bir üst kurul kurulduktan sonra yetkili mühendisler tarafından süzgeçten geçirilmesi gerekiyor verilen kararların. Barınma sorununu çözecek şekilde yıkımların yapılması gerekiyor.