06 Mayıs 2023 15:14

Deprem bölgesinde üretim dayanışmayla filizleniyor

Efes Selçuk Belediyesi, deprem bölgesinde üretilen sebze çeşitleriyle uyumlu  atalık tohumları fideye dönüştürerek Hataylı köylülerle buluşturdu.

Fotoğraf: Efes Selçuk Belediyesi

Reklam

6 Şubat'ta yaşanan depremlerin yaralarını sarmaya çalışan Hatay’da çadırlarda yaşamlarını sürdüren küçük üretici köylüler, bir yandan da geçimlik üretimlerine devam etmenin yollarını arıyor.

Tüm yıl boyunca ihtiyaç duydukları gıdaları şimdiye kadar kendi bahçelerinde üreten köylüler, depremin tarımsal üretimi de vurmasıyla tohum ve fideye erişimde zorluk yaşıyorlar.

Depremlerin ardından bölgedeki küçük üretici köylülerin fide ihtiyacının haritasını çıkaran Efes Selçuk Belediyesi, bölgede üretilen sebze çeşitleriyle uyumlu  atalık tohumları fideye dönüştürerek Hataylı köylülerle buluşturdu. Efes Selçuk'tan Hatay’a uzanan dayanışma ile 28 köyden 1200 küçük üretici köylüye 250.000 fide ulaştırıldı. 

Ekim zamanının gelmesiyle tarımsal girdi ihtiyaçları daha da acil duruma gelen küçük üretici köylüler, Efes Selçuk Belediyesi’nin deprem bölgesinin ürün desenine uygun atalık tohumlardan ürettiği fideleri bölgeye ulaştırmasıyla birlikte bahçelerinde hummalı bir çalışma başlattı.

"ÜRETİM KALDIĞI YERDEN DEVAM EDECEK"

Fide dağıtımı için Hatay’da bulunan Efes Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, köylerdeki üretici kadınlarla buluşarak, "Evet şimdi Hatay’dayız ve biraz önce de söylendiği gibi aslında burada çok güçlü kadınlar var bir arada ve müthiş bir dayanışma örneği göstermişler. Hem acılarını hafifletiyorlar hem de üretimi tekrardan canlandırmak için bir mücadele ediyorlar. Ve bunu depremden çok kısa süre sonra hayata geçirmişler. Biz de Karaot derneği ile birlikte ve Efes Selçuk Belediyesi  olarak Efes tarlalarımızda yetiştirmiş olduğumuz yerel tohumları fideler haline getirmiştik. Ve şimdi de onları üreticilerle buluşturuyoruz. Bu üretime bir nebze bir katkımız olsun istiyoruz. O noktada Karaot derneğinin birebir gelip de burada bu güçlü kadınları bulmuş olması üretimi tekrardan canlandıracak şekilde bir organizasyon içerisinde yer alması, birebir üretimin de desteklenmesi anlamında bir çaba sarf ediyoruz. Aslında yerel tohumlar şimdi deprem bölgesinde kadınların ellerinde tekrardan filizlenecek ve üretim kaldığı yerden güçlü kadınlarla birlikte devam edecek.” şeklinde konuştu.

Deprem bölgesine yönelik gerçekleştirilen dayanışma faaliyetleri ile ilgili olarak konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Adayı Prof. Dr. Yüksel Taşkın ise, kalıcı ve süreklileşen dayanışma faaliyetlerinin önemimine dikkat çekti. 

Taşkın şu ifadeleri kullandı: "Dayanışma çok önemli. İlk elde yardım etmek çok önemli ama kalıcı sürekli olan ve insanları rencide etmeyen yardım tam da bu tarz destek bence dayanışma amaçlı. Burada üreticileri sürece katmak, onlara bir motivasyon sağlamak sonra oradaki üreticilerin yanında olduğunu göstermek ve ata tohum üzerinden üretilen fidelerin olması çok güzel bir fikir. Ben çünkü bölgede çok bulundum deprem sürecinde. Artık insanlar “biz muhtaç olmak değil üretmek istiyoruz. Hayvanımızla, tarımımızla var olmak istiyoruz” diyorlardı. Ben de bazı yerlerde aracılık yapmıştım işte tarımla ilgili ne yapılabilir diye. Geleceğe yatırım yapmak istiyorsak ve kalıcı proje yapmak istiyorsak çok doğru bir yatırım. Efes Selçuk Belediyesi’ni de kutluyorum.” (HABER MERKEZİ)

 

Reklam