07 Mayıs 2023 12:37

ABD’de 4 faşist mahkum edildi: FBI bağlantıları ne olacak?

ABD’de ırkçı “Proud Boys” grubunun 4 üyesi yargılandıkları mahkemece suçlu bulundu. ABD basını ise grubun içinde FBI muhbirleri olduğu bilgisini öne çıkarmamayı tercih etti.

Fotoğraf: Chad Davis/Flickr (CC BY-SA 2.0)

Paylaş

ABD’de ırkçı bir örgüt olarak bilinen “Proud Boys” (Gururlu Oğlanlar) adı grubun 4 üyesi geçtiğimiz perşembe günü yargılandıkları mahkemece suçlu bulundu. Ancak ABD basını, grubun içinde FBI muhbirleri olduğu bilgisini fazla öne çıkarmamayı tercih etti.

ABD Başkanı Joe Biden’ın 6 Ocak 2021 tarihindeki yemin töreni öncesi kongre binasına düzenlenen faşist saldırıdaki rolleri nedeniyle yargılanan 5 Proud Boys üyesinden 4’ü, jüri tarafından, devleti hedef alacak şekilde planlı kışkırtma yapmaktan suçlu bulundu. Suçlananlar arasında grubun eski lideri Enrique Tarrio da yer alıyor. Kongre baskınına Proud Boys grubunun 100’den fazla üyesi katılmıştı. Yargılanan 5 kişiden 3’ü ise eski asker.

Başkent Washington’da perşembe günü görülen davada mahkemenin jüri üyeleri, Proud Boys’un lideri Henry Enrique Tarrio ile Ethan Nordean, Joseph Biggs ve Zachary Rehl isimli üyeleri “kışkırtıcı komplo kurmak” ile suçlarken, diğer üye Dominic Pezzola hakkında kararsız kaldı. Suçlu bulunanların cezaları ise daha sonra açıklanacak.

FBI BAĞLANTILARI NE OLACAK?

Jacobin.com’da Branko Marcetic imzasıyla yayımlanan analizde ise faşist grubun FBI bağlantılarının görmezden gelinmesi eleştirildi. Yazıda, “Kolluk kuvvetlerinin aşırı sağcılarla bu türden bir iş birliği içinde olması demokrasi için büyük bir tehdittir” yorumu yapıldı. Yazının öne çıkan bölümleri şöyle:

"Aşırı sağcı Proud Boys örgütünün, aralarında eski liderleri Enrique Tarrio’nun da bulunduğu dört üyesinin kışkırtıcı komplo suçundan mahkum edildiği haberi bu hafta çok konuşuldu. Ancak kararı okumak için sadece birkaç gün önce duruşmaları izlediyseniz, neredeyse kesinlikle duymadığınız bir şey var: Hem Tarrio hem de sekiz kadar diğer Proud Boys’un gizlice FBI muhbiri olduğu ve kısmen Black Lives Matter (Siyah Hayatlar Değerlidir) protestocularını ve diğer solcu aktivistleri hedef almak için kolluk kuvvetlerine yardım ettiği.

Sadece iki haber kuruluşunun, Associated Press (AP) ve Washington Post’un, Proud Boys’un saflarında hükümet muhbirlerinin bulunduğundan bahsettiğini keşfettim, ancak bu gerçek, dava sırasında ortaya çıkan en şok edici ifşalar arasındaydı."

FBI "SOL"A KARŞI FAŞİSTLERLE İŞ BİRLİĞİ YAPIYOR

"Bu gerçek, FBI’ın kongre binası isyanını tespit etme ve önleme konusundaki başarısızlığını daha da şaşırtıcı hale getirmekle kalmıyor. Davadan çıkan ifşalar, FBI’ın solcu protestolara olan tarihsel ve süregelen saplantısının, aşırı sağın tehdidine karşı potansiyel olarak körleştirdiğini ve büronun soldan gelen daha büyük bir tehdit olarak gördüğü şeyi etkisiz hale getirmenin bir yolu olarak aşırı sağcı gruplarla iş birliği yapmaktan bile memnun olduğunu öne sürüyor.

AP’nin yaptığı atıf, 'Gruptaki hükümet muhbirlerinin ortaya çıkmasının' davayı nasıl uzattığına dair tek bir satırdan ibaretti. Washington Post, (grubun lideri) Tarrio’nun kendisinin Proud Boys’un ötesinde ve öncesinde çok çeşitli gruplarda uzun süredir kolluk kuvvetleri için muhbirlik yaptığını belirten tek haber kaynağı olarak kaldı.

CBS, ABC, NBC ve USA Today gibi ana akım yayın organlarının yanı sıra Forbes, Reuters, Bloomberg ve Business Insider da buna dahil. New York Times ve Wall Street Journal’ın yanı sıra Politico’nun haberlerinde de yer almayan bu gerçek, BBC ya da Philadelphia Inquirer tarafından da dile getirilmedi. Al Jazeera bile, NPR ve CNN gibi yayın organları gibi, izleyicilerini bu önemli bilgi hakkında bilgilendirmedi; bunlardan sonuncusu, davada 'sayısız gecikmeye' yol açan faktörler listesinde 'Yeni ortaya çıkarılan kanıtlar ve muhbirlerden' sadece üstünkörü ve belirsiz bir şekilde bahsetti.

Bu yayın organları arasında Proud Boys’un kolluk kuvvetleriyle olan bağlantılarını okuyucularını bilgilendirecek kadar önemli bulan tek yayın organı olan Washington Post’un bir ay önce bildirdiği üzere, hükümet muhbirleri sadece aşırı sağcı örgüt içinde yaygın olmakla kalmıyor, aynı zamanda 'Mahkemede gösterilen kanıtlar Proud Boys içindeki FBI kaynaklarının çoğuna sadece soldaki ideolojik rakipleri hakkında sorular sorulduğunu gösteriyor.' (…)"

TEHDİT ETMEYE DEVAM EDECEK

"Kasıtlı olsun ya da olmasın, medyanın FBI’ın Proud Boys ile bağlantısından bahsetmemesi, kolluk kuvvetlerinin o günkü çarpıcı başarısızlıklarından dolayı hesap vermemesini sağlayarak ironik bir şekilde kongre binası isyanının tekrarlanmasını çok daha olası hale getiriyor. Daha da endişe verici olanı, ABD kolluk kuvvetleri içinde endişe verici düzeyde var olan aşırı sağa yönelik uzun süredir devam eden ve iyi belgelenmiş sempatilerin temizlenmeyeceği, ancak en azından ABD demokrasisini bir sonraki tehdit edene kadar incelenmeden ve kamu denetiminden uzak kalacağı anlamına geliyor." (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Hatay'da 4.7 büyüklüğünde deprem

SONRAKİ HABER

2023 yılının ilk dört ayında 585, AKP’li yıllarda en az 31 bin 131 işçi hayatını kaybetti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa