07 Mayıs 2023 18:26
Son Güncellenme Tarihi: 07 Mayıs 2023 20:16

İmamoğlu'nun Erzurum mitinginde provokasyon: Taşlı saldırı sebebiyle miting yarıda kesildi

Ekrem İmamoğlu'nun Erzurum mitinginde provokasyon yaşandı. Mitingi sabote etmek için alana gelen bir grubun taşlı saldırısı sebebiyle İmamoğlu mitingi erken bitirdi. Polis uzun süre seyirci kaldı.

Ekran görüntüsü, Ekrem İmamoğlu'nun Twitter hesabından paylaştığı yayından alınmıştır.

Paylaş

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı ve cumhurbaşkanı yardımcısı adayı Ekrem İmamoğlu’nun Erzurum mitinginde provokasyon yaşandı. Mitingi sabote etmek için alana gelen bir grup, taşlı saldırıyla konuşmayı böldü. İmamoğlu mitingi erken bitirerek seçim otobüsyle alandan ayrıldı. Provokasyona uzun süre seyirci kalan polis, seçim otobüsünü takip etmeyi sürdürenlere TOMA ile müdahale etti. Provokatörlerin attığı taşlar nedeniyle çocuklar dahil yaralananlar oldu. Ayrıca İmamoğlu ve beraberindeki heyeti taşıyan otobüste hasar meydana geldi.

CHP’den basına yapılan açıklamada “Ekrem İmamoğlu Erzurum’da gerçekleştirdiği mitingde taşlı provokasyon saldırısına maruz kalmıştır. Başkanımızın ve ekibinin durumu iyi olup önlemler dahilinde şehirden ayrılacaktır” denildi.

"SEVGİ, BARIŞ, HUZUR" SÖZLERİ TAŞLARLA KESİLDİ

Ekrem İmamoğlu, provokasyon ve buna seyirci kalan polisleri uyarması sebebiyle sık sık bölünen konuşmasında şunları kaydetti: 

"İnsanlar bazen gaflet ve dalalete düşebilirler. Bir avuç insan ne yazık ki kalplerini buzla kaplamış olabilir. Onlar bir süre sonra pişman olacaklar. Yuhlamayın. Tabii bize ne düşüyor biliyor musunuz. Bize sevgi, bize barış, bize huzur, bize bolluk, bize bereket sözleri düşüyor. Siz bunu kullanın, bunu konuşun. Bunu seyreden polisler, biz de sizi seyrediyoruz. Bu şehrin Valisi, Emniyet Müdürü, biz de sizi seyrediyoruz. Devam edin. Hiç sorun yok. Bakın ekonomik kriz, yoksulluk, fakirlik. Erzurum kişi başına düşen milli gelirde 81 il arasında 62'nci. Bu şehrin sorunu yoksulluk. Ama aldatılmış gençler, yöneticiler olabilir. Polisler, burada yaralanan vatandaşlar var, siz seyrediyorsunuz. Erzurum Valisi, Belediye Başkanı, hakkınızda suç duyurusunda bulunacağım. İnsanları tahrik ediyorsunuz. Siz sakın cevap vermeyin. Erzurum, her şey çok güzel olacak. Göreceksiniz. Polisler halen seyrediyorsunuz bak. 200 kişiyi seyrediyorsunuz. Emniyet Müdürü, Vali, Belediye Başkanı, hakkınızda suç duyurusunda bulunacağız. Bakın sizin zarar görmemeniz için… Hayır hayır cevap vermeyin sevgili gençler. Provokasyon. Bir avuç insan tehlikeye atıyorlar sizi."

"HEPİNİZ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ"

Daha sonra otobüsün içine giren İmamoğlu, dışarıya şöyle seslendi: "Sizler burada kadınların başına, elinde Türk bayrağı olan insanlara taş attırıyorsunuz. Sözüm ona milliyetçilik üzerinden insanlara taş attırıyorsunuz. Türk bayrağı taşıyan insanlara hakaret ettiriyorsunuz. Bir avuç insanın tedbirini alamayan Emniyet Müdürü, Vali, hepiniz hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Emniyet. Buradaki sulhu sağlamanız için şehir turuna devam ediyorum. Buradaki sulhu sağlayın. Beni dinlemeye gelenler, siz taş atmayın. Sakın attıkları taşı geri atmayın. Siz sakin olun. Polis sizin güvenliğinizi sağlamak zorunda. Hepinizi görüyorum."

Daha sonra İmamoğlu'nun otobüsü miting alanından uzaklaştı. Bu sırada otobüsü takip etmeye devam eden kitleye polis TOMA'lardan tazyikli su sıktı.

İmamoğlu için alana toplanan vatandaşlar da tepkilerini, “Hükümet istifa”, “Vali istifa” ve “Hak, hukuk, adalet” sloganlarıyla gösterdi.

Provokatörlerin attığı taşlar nedeniyle yaralanlar oldu. İmamoğlu ve beraberindeki heyeti taşıyan otobüs hasar meydana geldi.

ERZURUM VALİSİNE İSTİFA ÇAĞRISI YAPTI

Saldırıya uğradığı alandan ayrıldıktan sonra konuşan İmamoğlu, provokasyonun Erzurum'a ulaşmalarından önce, AKP'li Belediye tarafından miting alanına otobüs yığılması ile başladığını, taşlı saldırı sırasında da polisin kılını kıpırdatmadığını söyledi. İmamoğlu, Erzurum Valisine de "Siz Erzurum'a yakışmayan bir valisiniz" diyerek istifa çağrısında bulundu.

İmamoğlu'nun açıklamasından öne çıkanlar şöyle:

"Türkiye'nin her yerine gittiğimiz gibi, bugün de Erzurum'dayız. Bizi yol boyunca selamlayan insanlarımız oldu. Daha önce belirlenen miting alanının bize verilmeyeceğini ifade ettiler, daha sonra burayı uygun gördüklerini, bir selamlama şeklinde kabul edeceklerini söylediler.

Hem Sivas'ta hem Çorum'da mitingimizi yaptık, üçüncü durak olarak Erzurum'a geldik. Belediye büyük bir nezaketsizlik göstererek 40-50 tane otobüsü yığdı. Dadaş Erzurum'a yakışmayan bir adım. Sonra Vali ile temas kurduk, 5 bine yakın polisle önlem alındı. Akabinde biz havalimanından bu karşılama ile beraber konuşma yapacağımız alana vardık. Meydan doluydu.

Çoluk çocuk genci yaşlısı Türk bayrakları ile güzelim meydanı gelincik tarlasına çevirmişlerdi. Konuşmaya başladıktan sonra bir baktık ki her yerden taş yağıyor. Polislerin hiçbirisi kılını kıpırdatmadı. Orada TOMA var, taş atılıyor bize ve milletin üzerine. Ben konuşmanın 5'inci dakikasında kestim konuşmayı. Çünkü bize atılan taşlar yüzünden 10-15 kişinin yaralandığını gördüm.

Emniyet Müdürü başta olmak üzere Belediye Başkanı hakkında suç duyurusunda bulunacağım. Arabanın içine giren arkadaşlarda bir şey yok. Bir tarafta 200 kişiyi geçmez, öbür tarafta 20-300 kişi vardı. Vali'ye mesaj attım, istifa etmesi gerektiğini söyledim. Siz Erzurum'a yakışmayan bir Valisiniz. Yakışmayan bir Emniyet Müdürü var. Bunun tepesinde kim varsa İçişleri Bakanı'ndan Cumhurbaşkanı'na kadar.

Seçime giderken bunu kabul edemeyiz. Vali Bey'e en geç 20 dakika içinde 'Oradaki insanların can güvenliğini sağladık' diye açıklama yapana kadar burada bekleyeceğim. Yaralılar hakkında bilgi almadan Erzurum'u terk etmiyorum." 

İKTİDARA SESLENDİ: YANLIŞ BİR YOLDASINIZ, BU MİLLETE ZARAR VERİYORSUNUZ

İmamoğlu, daha sonra Twitter hesabından yaptığı açıklamada da "Bu olay tertiplenmiş bir olaydır. Devletin kolluk güçleri görevini yapmamıştır. Vali Bey 7 yaralı olduğundan bahsetti. Ben şu ana kadar 9 yaralıyla telefonda görüştüm. Yaralıları takip etmeye devam edeceğim. Sağlıkla ilgili bütün konuları bize emanettir" dedi.

Bu kötü aklın sürecinin sona erdiğini söyleyen İmamoğlu, iktidara seslenerek şunları söyledi:

"14 Mayıs'tan sonra hizmetlerimizle birlikte en kısa zamanda yine Erzurumlularla bir arada olacağım. Partizanca davranan mülki idarecilerin Türkiye'nin geleceğinde hiçbir itibarı kalmayacak. Yazık oluyor. Yapmayın. Son kez uyarıyorum. Yapmayın. Bu tür dili kullanmayın iktidar mensupları, sizi uyarıyorum. Çok yanlış bir yoldasınız. Bu millete zarar veriyorsunuz. Bu milletin ailelerine zarar veriyorsunuz. Biraz utancınız var ise kendinize söylemlerinize dikkat edin. Allah milletimizi sizin gazabınızdan vebalinizden korusun. Her şey çok güzel olacak milletim, size söz."

KILIÇDAROĞLU: MAFYALARDAN, SADAT'ÇILARDAN TORBACILARDAN, DOMUZ BAĞCILARDAN OLUŞAN BİR KOALİSYON VAR

Kemal Kılıçdaroğlu, provokasyonun ardından yaptığı açıklamada “Mafyalardan, militanlardan, SADAT’çılardan, Sinan Ateş’i öldüren torbacılardan, beşli çetelerden, domuz bağcılardan oluşan bir militarist koalisyon var. Bugün Ekrem başkanımıza saldıran bunlardır. Amaçları insanları korkutmaktır. Sandıktan uzak tutmaktır. Tüm Türkiye itidalini koruyacak. Çoğunluk bu kötülüğü bitirecek. Sevgili vatandaşlarım 14 Mayıs’a odaklanın. Ülkeye değişim getirmenin bir bedeli vardır. Bunu da ödemeye hepimiz hazırız” dedi.

SABİHA GÖKÇEN'E ÇAĞRI YAPILDI

CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, İstanbulluları saat 20.15'te İmamoğlu'nu karşılamaya Sabiha Gökçen Havalimanı'na çağırdı.

Kaftancıoğlu, Twitter hesabından "#AzKaldı" etkiletiyle yaptığı paylaşımda, "Sevgili İstanbullular, sizleri 20.15’den itibaren Sabiha Gökçen Havalimanına bekliyoruz. Ekrem İmamoğlu'nu karşılamak ve yapılanlara karşı kardeşçe duruş sergilemek üzere… Bizler kardeşlik için, kucaklaşma için geliyoruz. Sağduyuyla provokasyonları boşa çıkaracağız" ifadelerini kullandı.

AKP'Lİ BELEDİYE, ENGELLEME GİRİŞİMİNDE BULUNMUŞTU

Buluşması öncesi AKP’li Erzurum Büyükşehir Belediyesinden de tepki çeken bir hamle gelmişti. Havuzbaşı Kent Meydanı, vatandaşlarla buluşacak olan Ekrem İmamoğlu’nun mitingini engellemek amacıyla belediye otobüsleriyle kapatılmıştı.

Ekrem İmamoğlu, Twitter paylaşımıyla duruma tepki gösterip "Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, bu nezaketsizliğin kara lekesini ömrünün sonuna kadar taşıyacaksın. Saat 18.00'de tüm Erzurumluları Havuzbaşı Kent Meydanı'na bekliyorum. Haydi Erzurum" demişti.

Kemal Kılıçdaroğlu da "Erzurum’un Ak Partili Belediye Başkanı'nın yaptığını gördünüz. Biz bu eşiği aşmak zorundayız gençler. Evladım Ekrem Başkan'ı bununla durduramazlar, ona bunlar vız gelir tırıs gider" paylaşımını yapmıştı. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

EYT’liler için ‘bayram ikramiyesi’ nihayet ödenecek

SONRAKİ HABER

Gazeteci Banu Acun serbest bırakıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa