Millet İttifakı'nın Adana mitingi: Bu Kemal Kılıçdaroğlu’nun değil, esaretle özgürlüğün seçimi
Millet İttifakı’nın Adana mitingine gelen bir yurttaşın sözleri ortak motivasyonu ifade ediyor: "Bu Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi değildir. Esaretle özgürlüğün, yoklukla varlığın seçimi"
Volkan PEKAL
Mert AKYILDIZ
Adana
Millet İttifakı dün Adana'da Uğur Mumcu Meydanı’nda miting gerçekleştirdi. Bugün Cumhur İttifakı’nın miting yapacağı alanın doluluğu, seçimlerde ittifakların desteğinin ne kadar büyük olacağına dair de bir fikir verecek. Millet İttifakı'nın Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Cumhurbaşkanı Başkan Yardımcıları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu,Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar mitingde yer aldı.
KALABALIK KİTLEDE ÖZGÜVEN TAZELEDİ
Mitingin öncesinde yağan yağmurun katılımı etkileyip etkilemeyeceğini düşünürken miting saatinden 2 saat önce alana Uğur Mumcu Meydanı’na girmemize rağmen alanın yarısı doluydu. Mitinge dakikalar kala meydanı dolduran kalabalık bir koridor halinde girişlerin yapıldığı caddeye doğru birikti. Miting devam ederken gelenler kadar ayrılanların olması mitinge katılımın alanda görünenden çok olduğunu gösteriyor. Mitingin sonunu beklemeyenlerle birlikte yaklaşık 9 bin metrekare alanda 40 bin kadar insanın mitinge katıldığını hesap etmek mümkün. Katılımın yoğunluğu yurttaşlarda “Bu sefer bu iş oldu” şeklinde değerlendirmelere yol açtı.
“SEÇİMİ İLK TURDA BİTİRMEK İSTİYORUZ”
Millet İttfakı’nın en büyük vaadi parlamenter sisteme dönüş olsa da seçim kampanyalarını sadece Cumhurbaşkanlığı yarışı üzerinden sürdürüyor. Alanda seçimlerle ilgili değerlendirmelere bu durum yansıyor.
Gençler buradaki atmosferin morallerini yükselttiğini belirtirlerken bugün Erdoğan’ın ilk turda gitmesinin çok önemli olduğu vurgusu hemen hemen herkesinden ağzından çıkan ilk cümleler oluyor. Seçimi ilk turda bitirmek istediklerini söyleyen üniversite öğrencisi Elif Kılınç, “Ben üniversite öğrencilerine yeterli değerin verilmediğini düşünüyorum. Burslar konusunda vaatlerini umarım yerine getirir. Ayrıca sosyal aktiviteleri çok yetersiz buluyorum. Umarım bunlar son bulur” dedi.
KADIN VE GENÇLERİN COŞKUSU HEYECAN YARATTI
Kitleye dinamizm de katan kadınların ve gençlerin oranının yüksek olması ilk göze çarpan şeylerden biri oldu. 15-25 yaş arası gençlerin çoğunluğu oluşturduğu kitle içerisinde ilk defa oy kullanacak çok sayıda genç vardı. Gençlerin varlığından ve Demir Karaoğlu isimli gencin “Sana söz veriyorum güzel günler gelecek” sözleri ile heyecanlanan bir yurttaşın söyledikleri alana gelenlerin ortak motivasyonunu da ifade ediyor: "Bu Kemal Kılıçdaroğlu’nun seçimi değildir. Esaretle özgürlüğün seçimi, yoklukla varlığın seçimi, adalet ve hürriyetin olduğu bir seçim olacak. Gençlere güveniyorum”
Kılıçdaroğlu’nun eğitimle, işsizlikle depremle ilgili Adana’nın depreme dayanıklı hale getirilmesi ile ilgili insanların ruhunu okşayan vaatleri oldu. "Bütün evlerinizi, işyerlerinizi depreme dayanıklı inşa edeceğim ve bir kuruş almayacağım” sözleri ilgi ile karşılandı. Kadın erkek eşitliği ile ilgili sözleri kadınlar tarafından coşku ile karşılık buldu.
"TAŞLARLA DEĞİL, SEVGİYLE GELDİK"
İmamoğlu’nun Erzurum’da katıldığı mitinge yönelik provokasyon, mitinge katılanlar tarafından yoğun tepkilerle karşılandı. Muhammed Kum isimli gençle “Taşlarla Değil, Sevgiyle Geldik” yazılı dövizini hazırlarken karşılaştık. Erzurum’da yaşanan olayı kınadığını dile getiren Kum, “Çok saygısızca bir hareket. Bunun kınamak için bu dövizi yazdım” dedi.
Seçime dair umutlu olduğunu ifade eden Kum, "20 yaşındayım. İlk defa bu devrin biteceğine inanıyorum. Artık lale devrinin bittiği gibi sülale devrinin de bitmesi gerektiğini düşünüyorum. Üniversite mezunu gençlerin ‘diplomalı işsiz’ olmasına son verilmesini, yurt dışına beyin göçünün bitmesini istiyorum. Bu ülkede bir gelecek görmek istiyorum." diye ekledi.
Demir Karaoğlu isimli genç rahatsız olmasına rağmen geldiğini belirterek Erzurum’daki provokasyona tepki gösterdi: "Bugün kendi insanına taş atan yarın kurşun sıkar. Kendinize gelin. Biz buradayız. İlk turda bitireceğiz. Alım gücümüzün artmasını istiyoruz. Ben sahte ayakkabı alıyorum, yırtılmasın diye kıyamıyorum. Babamdan utanarak para alıyorum” dedi.
"RAHAT YAŞAMAK İSTİYORUZ, ARTIK GİTSİNLER"
Ekin Kılıç da “Artık kazanacağız. Doğduğumdan beri buradalar. Artık gitsinler. Gençlerin cebinde para yok. Banka hesabımda 7 kuruş var” derken, Hacer Tunçan, "İnsan gibi yaşamak istiyoruz. Bunca hayat pahalılığında, haksızlık içerisinde nasıl yaşayacağız? Biz de rahat bir hayat istiyoruz” diye seslendi.
"KADINLAR HAKLARINI ALACAKLAR"
Çilem Gedikoğlu, "Ben Sayimbeyli’den geliyorum. İş bulamıyoruz. Hala köylerimizde su sorunu var. Hayvancılık yapıyoruz. Yolumuz yok, atla eşekle yola yoğurt indiriyoruz. İş istiyoruz, gelecek istiyoruz, iyi bir Türkiye istiyoruz. Adalet istiyoruz” dedi. AKP’nin başörtüsü üzerinden siyaset yaptığını ifade eden Gedikoğlu, “Ben özgürlükten yanayım. CHP özgür bir parti. Kadınlar haklarını istiyorlar ve haklarını alacaklar” diye belirtti. AKP’nin HÜDA PAR ile el sıkışarak kadınların haklarını hedefe koyduğunu söyleyen Gedikoğlu, "Kadınları yok sayan, erkeksiz kapıdan çıkamayacağı bir dünya mı istiyorlar? Bu düzen böyle gitmez. Değişmesi gerekiyor” dedi.
DEPREMDE YAKINLARINI KAYBEDEN KİNEŞÇİ, “ADALET HERKESE LAZIM OLACAK, OYUNUZU ONA GÖRE VERİN"
Miting alanında Hatay’dan gelen yurttaşlar da vardı. Depremde evini ve yakınlarını kaybettikten sonra Adana’ya gelen Işın Kineşçi, annesini kendi imkanları ile 7’inci gün enkazın altında çıkardığını belirterek şunları söyledi: "Öncelikle adalet bekliyorum. Adalete bir gün herkese lazım olacak. O yüzden seçimde oylarımızı ona göre kullanmamız gerekiyor. Bütün memleketimi, akrabalarımı kaybettim. Haksızlığı, adaletsizliği Antakya’da yaşadım. 50 yaşındayım, 2 darbe gördüm ama bu kadar adaletsizliği görmedim. Başımızdan çekip gitsinler” dedi.
"ÇİFTÇİLER DESTEKLENSİN"
Çiftçilerin girdi maliyetleri nedeni ile ürünlerinden para kazanamadığına dikkat çeken Yusuf Çetinkaya isimli köylü de çiftçilerin desteklenmesi gerektiğini belirterek bunun için değişim istediğini anlattı. Çetinkaya, Erzurum’daki saldırıya da tepki gösterdi.
Diğer taraftan miting alanına katılım açısından laiklik ve sekülerliğin bolca konuşulduğu genel katılımcı kitlenin kendisini laik ve seküler olarak nitelendirdiği bir durum söz konusuydu. Genel katılım açısından muhafazakar diyebileceğimiz ya da kendisini öyle nitelendiren seçmen sayısı ittifakın içinde Saadet Partisi gibi partilerin olmasına rağmen çok az rasladığımız bir durum.
Aynı zamanda Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi’nin doğrudan çağrı yapmamış olmasına rağmen kendiliğinden bayraklarıyla ve önlükleriyle gelen Kürt gençlerde alan da görünürdü.
Miting alanında Kılıçdaroğlu dışında hazırlanan döviz neredeyse yokken özellikle Ekrem İmamoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmaları öncesi ve sonrasındaki reaksiyonlar diğer konuşmacılara göre daha yoğun bir biçimde gözlemleniyordu.