10 Mayıs 2023 06:49

Haklarımızı kâğıt üstünde değil gerçekten istiyoruz

Meslek lisesi öğrencisi olarak eğitimde fırsat eşitliği ve işçi emekçilerin sorunları için 1 Mayıs’taydım.

Fotoğraf: Freepik

Paylaş

Eylül Sıla TETİK

Burkay RENDE

Balıkesir / Bandırma

 

Liseliler, hiç olmadığı kadar yaşamın kenarına itilmiş durumdalar. Eğitim sisteminin bilimden uzaklaştırıldığı, cinsiyetçi bir hâle getirildiği, tamamen kâr hırsı ve sömürüye dayalı bir okul yaşantısında liseliler adeta nefes alabilmek için bir pencere arıyorlar. Bu arayış yolları en engebeli olanlar iste meslek liseliler. Bandırma Hafsa Sultan Kız Meslek Lisesi ve Haydar Çavuş Ticaret Meslek Lisesi’nden liseli gençler bu arayışları sonucunda 1 Mayıs’ta talepleri ve hakları için yürüdüler. Katıldıkları ilk 1 Mayıs yürüyüşü olan arkadaşlarımız A ve B ile 1 Mayıs’ı, hayatlarını ve geleceklerini konuştuk.

Hangi taleplerle 1 Mayıs alanındaydınız?

A: Eşit, bilimsel ve fırsat eşitliğinin olduğu bir eğitim sistemi için 1 Mayıs alanındaydım. Günümüzde meslek liselerinde yaşanan staj sömürüsü, aldığımız maaşların düşüklüğünden kaynaklanan sıkıntılar var, zaten genel olarak dertlerimizin başında geçim sorunu geliyor. Sonrasında da okullarımızda eğitimin diğer okullardan daha aşağıda bir seviyede olması var. Öğrenci olarak eğitimde fırsat eşitliği taleplerimle ve toplumla kenetlenmek için işçilerin sorunları için de oradaydım.

B: Herkesin hakkını savunabilmek için oradaydım çünkü bir kişinin ses çıkarmasındansa kalabalığın ses çıkarması her zaman daha iyidir.

Sizin için özgürlük ne demek?

B: Bana göre özgürlük haklarımızı yaşayabilmek. Mesela günümüz Türkiye’sinde ifade özgürlüğümüz yok, en ufak şeylerden insanlar karakola çağrılabiliyor. Mesela geçtiğim haftalarda 13 yaşında bir çocuğu bile çağırmışlar. Özgürlüğü kâğıt üstünde ve sözde değil, gerçekten yaşamak istiyorum.

Okuduğunuz lisede yönetime dair söz hakkınız olsaydı ne değişsin isterdiniz?

A: Her şeyden önce diğer liselerle olan farkın kapanmasını isterdim. En basitinden laboratuvar hocamızın ve spor alanlarımızın olmayışı. Okulumuz sadece sınıflardan oluşuyor. Bunun dışında biz şu an bulunduğumuz binaya yeni taşındık ve eski binamız deprem riskinden dolayı yıkıldı ama burası da deprem riski taşıyor ve bence yönetim bu konuda yetersiz.

B: Ben de binalarımızın sağlam olduğunu düşünmüyorum. Onun dışında aynı okulun öğrencilerine de eşit davranılmıyor. Her öğrencinin değerli olduğunu fark etmeleri gerekiyor. Okula bağış yapan ailelerin çocukları hep el üstünde tutuluyorlar.

Sizin için nitelikli eğitim ne ifade ediyor?

B: Bu çok klişe olacak ama herkesin kendi ilgi alanına göre eğitim görmesi gerektiğini düşünüyorum. Birçok insan bu yüzden sevmediği hayatlar yaşıyor. İstediğim bölümü okuyor da olsaydım bugün, gereken eğitim seviyesiyle karşılaşacağımı düşünmüyorum. İlgi alanlarımızı bulabileceğimiz ve ilerleyebileceğimiz bir sisteme ihtiyacımız var.

A: Bilime önem veren bir sistem olması gerekiyor, mesela evrim konusuna müfredatta yer verilmesi. Sadece derslere boğan değil, çok yönlü eğitim veren bir sistem olmalı. İsteyen öğrenciler müzikle ve sporla aynı anda ilgilenebilmeli. En önemlisi de okuduğun bölümün işini yapabilmek, stajlarımızı bile kendi alanlarımızda yapamıyoruz, birçok arkadaşım tezgahtar olarak stajlarını yapıyorlar.

BİRİ AÇKEN DİĞERİ TOK YATMAMALI

Seçime az bir vakit kaldı. Sizce seçimden sonra nasıl bir Türkiye olacak?

B: Önceki seçimlere göre bu seçimden umudum daha fazla. İyi olacağını kabul etmeyenler var ama benim hala umudum var. Malum kişi kazanırsa büyük ihtimalle son seçimimiz olmuş olacak (gülüyor), onun yerine bir değişiklik olursa bir günde değişim beklemiyorum tabii fakat zaman geçtikçe biraz daha rahatlayacağımızı düşünüyorum. Her şeye rağmen ülke için çabalamaya değer bence. Seçimden sonra gelecek hükümetin de eğitim gereçlerini, test kitaplarını, tabletleri daha ucuz hâle getirmesini ve daha ulaşılabilir bir internet sağlamasını isterim.

Peki elinizde bir sihirli değnek olsaydı dünyada ilk değiştireceğiniz şey ne olurdu?

B: Adaleti sağlamak olurdu. Parası olup iyi bir eğitim alan çocukla, devlet okulunda kendi çabalarıyla bir şeyler yapmaya çalışan bir çocuğun aynı seviyede yaşayabilmesini isterdim. Diğer çocuğun bir suçu yok, biri açken diğeri tok yatmamalı diye düşünüyorum.

A: İster öğrenci olsun ister işçi ya da aydın kesimden olsun herkesin eşit ve mutlu olmasını sağlamak isterdim.

ÖNCEKİ HABER

Kampüslerden, yurtlardan, işyerlerinden, her yerden!

SONRAKİ HABER

ABD'de asker tarafından öldürülen evsizi anmada çok sayıda kişi gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa