10 Mayıs 2023 07:51

Berzan SÖNMEZ

İTÜ

Bu yıl 23.sünü düzenlediğimiz Taşkışla Bahar Şenliği’ni “dayanışma” konseptiyle yaptık. Sırasıyla kırtasiye malzemeleri, hijyen kiti ve oyuncak çağrılarıyla çarşamba, perşembe ve cuma günlerinde, Hatay’da depremzedelere geçici ve kalıcı barınma birimlerinin, restorasyon projelerinin yapılacağı İnisiyatif Hatay Projesi standına da yer vererek dayanışmayı deprem bölgesine taşımayı amaçladık.

DAYANIŞMA SEFERBERLİĞİNİ SÜREKLİ KILDIK

Taşkışla Bahar Şenliği’23 çalışmalarına 2022 Güz döneminde başladık ve depremin yaşanmasının hemen ardından, o zamana kadar biriktirdiğimiz tüm kaynakları deprem bölgesi için seferber ederek şenlik çalışmalarını durdurduk. Fakat deprem bölgesinin süren ihtiyaçları ve İTÜ ŞBP hocalarının depremzedelerin-doğanın sermayeye peşkeş çekilmesini konu alan bildirisinin ardından gelen yasaklara ve soruşturmalara karşı önce bir araya gelerek basın açıklaması yaptık. Sonrasında ise şenliğimizin konseptini “dayanışma” olarak yeniledik ve bu mücadele sürecini sürekli kılmaya çalışarak, deprem bölgesinin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi ve dikkatlerin buraya verilmesi için çalışmalarımızı yoğunlaştırdık. Elbette şenliği örgütlememizin tek amacı bu değildi. Tüm Türkiye’ye ve depremzedelere sürekli olarak yası, sabrı ve metaneti öğütleyen anlayışa karşı, yası değil dayanışmayı örgütlü olarak hissetmenin kıymetini Şenlik Ekibi olarak tartıştığımız hazırlanma sürecinde, eğlenceyi ve mutluluğu insanın sahip olması gereken hak ve istekleri olduğunu bilerek bunları İTÜ’nün tüm bileşenleriyle paylaşmak için çalıştık.

ŞENLİKTEN SONRA DA ÇALIŞMALARIMIZI SÜRDÜRECEĞİZ

İTÜ’de, depremin ilk günlerinde yapılan dayanışma seferberliğinin, depremin etkilerinin sonlandırılmasına kadar sürdürülmesi gerektiği fikirlerini her şenliğe hazırlık toplantısında tartıştık. Bir yandan bunun yollarını ararken bir yandan da deprem bölgesi olan İstanbul’un bu hâle gelmemesi için neler yapılabileceğini, şenlikte bu konsepte nasıl yer verileceğini tartıştığımız bir süreçten geçtik. Deprem bölgesiyle dayanışmak için örgütlenecek inisiyatiflerini, arama-kurtarma eğitimlerini, yerellerde yapıların depreme dayanıklı hâle gelmesi için örgütlenecek mücadele birliklerini kendi kulüp ve topluluklarımızla nasıl destekleyebileceğimizi ve şenliğin bir süreç olarak bunun başlamasına araç olması gerektiğini tartıştık ve çalışmalarımızı şenlikten sonraya da taşıyabilmek için planlar hazırladık.

BASKIYI AŞABİLMENİN MÜCADELESİ

İTÜ Öğrencilerinin bir yıl önceki Taşkışla Bahar Şenliği’ni hatırlatarak o dönemki şenlik ekibi üyelerine sürekli olarak bu yılki şenliği sordukları bahar döneminde ben de bu sorulara epey maruz bırakıldım. Üniversitelerin şenliklerle, eğlencelerle anıldığı dönemin geride bırakılmasıyla, sosyal yaşamın pahalılaşmasıyla, en azından okulumda kendi arkadaşlarımla eğlenirim diyen arkadaşlarımız için şenlik, bugünün baskı ortamını bir nebze olsun aşabilmenin önemli bir aracı oldu. Zira bu şenliği elde edebilmek için bürokratik süreçleri aşarak, dekanlıktan ve rektörlükten gerekli izinleri almak için, sponsorluklar bulabilmek için çabalayan bizler açısından da şenliğin önemi bu baskıyı aşabilmenin mücadelesini vermekti.

ODTÜ ŞENLİĞİ YASAĞINA KARŞI DAYANIŞMA

Şenlik sırasında öne çıkan başka bir dayanışma konusu da Taşkışla Dayanışma Bahar Şenliği Ekibi olarak haberdar olduğumuz ODTÜ Şenliği’nin yasaklanmasına karşı, ODTÜ’lü sıra arkadaşlarımızın mücadelesi için verdiğimiz destek mesajıydı. Şenlik yasaklarının bir klasik hâline geldiği tek adam yönetimindeki Türkiye’de, kendi şenliğimizin de akıbetinin son haftaya kadar netleşmediği belirsiz ve güvensiz ortamda, ODTÜ’lü sıra arkadaşlarımızın mücadelesine ortak talepler için aynı odağa karşı dayanışma çağrısında bulunduk.

İTÜ Öğrencileri olarak 23. Bahar Şenliği’ni düzenledik ve bir sonraki şenliğin düzenlenmesi için ilk tartışmalarını yapmaya başladık. Şenliğin örgütlenmesi sürecinde İTÜ’nün daha yaşanabilir bir yer olması için mücadele olanaklarını da tartışarak, şenliği İTÜ’nün doğal bir parçası ve değiştirici bir unsuru olarak sahipleniyoruz. Yarının daha özgür ve daha güzel şenliklerini, her yıl kendi içinde yenilenen ekiplerle deneyimlerimizi birbirimize aktararak örgütlemeyi önümüze koyuyor, başarıyor ve değiştiriyoruz.

Evrensel'i Takip Et