10 Mayıs 2023 11:54
Son Güncellenme Tarihi: 10 Mayıs 2023 17:39

Moskova’da dörtlü toplantı: Suriye, Türk askerinin çekilmesinde ısrarcı

Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Rusya, İran, Suriye ve Türkiye Dışişleri Bakanları Dörtlü Toplantısı sona erdi.

Fotoğraf: DHA

Paylaş

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Suriyeli Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad’ı resmi olarak ilk defa bir araya getiren görüşme, Rusya’nın başkenti Moskova’da gerçekleşti. Toplantı öncesi konuşan Suriyeli Bakan Mikdad ılımlı mesajlar verse de Türkiye askerinin Suriye’den çıkma çağrısını yinelerken, “normalleşme” konusunda gerçek bir ilerleme seçim sonrasına kaldı. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov taraflara “normalleşme” yol haritası önerdiklerini söyledi.

Toplantıya İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da katılırken, Çavuşoğlu da toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Terörle mücadelede iş birliği, geri dönüşlerin altyapısının iş birliği içinde sağlanması, siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladık” ifadesini kullandı. Toplantının sonunda yapılan açıklamada ise görüşmelerin devam edeceği belirtildi.

ÇAVUŞOĞLU: TALEPLERİMİZİ VURGULADIK

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, toplantı sonrası yaptığı açıklamada “Terörle mücadelede iş birliği, geri dönüşlerin altyapısının iş birliği içinde sağlanması, siyasi sürecin ilerletilmesi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini” vurguladıklarını söyledi.

MİKDAD: TÜRK ASKERİ ÇEKİLMEDEN GERÇEK İLERLEME SAĞLANMAZ

Suriye devletinin resmi haber ajansı SANA’ya göre, Suriye Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad ise “Suriye’nin ana hedefinin topraklarındaki Türk kuvvetleri de dahil olmak üzere her türlü yasa dışı askeri varlığı sona erdirmek olduğunu” yineledi. Mikdad, “Bu konuda ilerleme olmadan gerçek bir sonuca varmayacağız ve her durumda geri çekilme konusunda çalışmaya, talep etmeye ve ısrar etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Mikdad, toplantı öncesi yaptığı açıklamada da “Suriye’nin, devletin egemenliğine ve bağımsızlığına karşılıklı saygıya dayandığı sürece, diyalog ve tartışmanın istenen hedeflere ulaşmanın en iyi yolu olduğuna dair kalıcı inancına dayanarak açık ve yapıcı bir şekilde angaje olmaya hazır olduğunu” vurguladı ancak Suriye’nin toprak bütünlüğü ve iç işlerine karışmama vurgusu yaptı.

LAVROV: TASLAK YOL HARİTASI OLUŞMALI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Türkiye ile Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için bir taslak yol haritasının oluşturulması gerektiğini belirtti. Bu yol haritasının Suriye ve Türkiye’nin öncelikli konulardaki pozisyonlarını net bir şekilde tanımlamayı mümkün kılması gerektiğini vurgulayan Lavrov, bunun Suriye devletinin ülke genelinde kontrolü yeniden sağlama ve Türkiye ile ortak 950 kilometrelik sınırın güvenliğini sağlamasını da içermesi gerektiğini dile getirdi.

Toplantının açılışında konuşan Lavrov, “Bugünkü toplantımızın en iyi sonucu, uzmanlara bir sonraki bakanlar toplantısı için Türkiye-Suriye ilişkilerinin normalleşmesi için bir taslak yol haritası hazırlamaları talimatını verme anlaşması olabilir. Bu daha sonra devlet başkanlarımıza sunulacaktır” ifadelerini kullandı.

Lavrov, ABD’nin Fırat’ın doğusunda “yerel Arap aşiretlerinin, IŞİD militanlarının ve diğer terör örgütlerinin temsilcilerinin katılımıyla” Rakka çevresinde "Suriye Özgür Ordusu"nu oluşturmaya başladığını söyleyerek, “Amaç açık: Bu militanları ülkedeki durumu istikrarsızlaştırmak için Suriye’nin yetkililerine karşı kullanmak” dedi. Lavrov, bu konunun yakın zamanda Rus ordusunda müzakere edildiğini ve bu yönde ortak bir eylem planı üzerinde anlaşmaya varıldığını kaydederek planlanan tüm adımların başarıyla uygulanacağını umduğunu ifade etti.

TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı toplantı sonrasında da bir açıklama yayımladı. Açıklamada, tarafların, yardımcılarına dört ülkenin savunma bakanlıkları ve istihbarat servisleriyle koordinasyon içinde Türkiye ve Suriye arasındaki ilişkilerin teşvikiyle ilgili bir yol haritası hazırlanması için talimat verdiğini bildirdi.

Rusya Dışişleri, dört bakanın görüş alışverişinin pozitif ve yapıcı bir ortamda geçtiğini söylediğini de aktararak, tarafların üst düzeydeki temasların ve teknik müzakerelerin dörtlü formatta sürdürülmesi konusunda mutabakat sağladıklarını ekledi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Siyasi parti ve sendikalardan, greve çıkan Yonga Mobilya işçilerine destek

SONRAKİ HABER

Rusya'nın Ukrayna'ya roket saldırısında AFP muhabiri hayatını kaybetti 

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa