Yeşil Sol Parti İstanbul milletvekili adayı Ali Doğan ile bir gün: Emeğimize sahip çıkalım

EMEP’in Yeşil Sol Parti listesinden İstanbul 1. Bölge milletvekili adayı Ali Doğan, gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor. Tersane işçisi Doğan, “Kendi gücümüze ve emeğimize sahip çıkalım” diyor.

11 Mayıs 2023 04:43
Paylaş

Hilal TOK
İstanbul

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kala sahada heyecan artıyor. “Ne olacak?” sorusunun cevabı seçmenden seçmene değişirken, Yeşil Sol Partinin adayları ise gece gündüz mahallelerde “değişim” olsun diye çalışmalarını sürdürmeye devam ediyor.

Emek Partisinin, İstanbul birinci bölgeden Yeşil Sol Parti listelerinden adayı olan Ali Doğan’ın seçim çalışmasını izliyoruz. Ali Doğan, Tuzla, Pendik, Kartal bölgesinde yıllardır çalışma yürüttüğü için hem bu bölge insanları tarafından tanınıyor hem de kendisi bölgeyi iyi tanıyor. Bir tersane işçisinin milletvekili adayı olduğu listede Ali Doğan gece gündüz çalışmalarını sürdürüyor.

PENDİK’TE HUMMALI BİR ÇALIŞMA

İlk durağımız Pendik oluyor. 700 bine yakın nüfuslu Pendik, İstanbul’un en kalabalık ilçelerinden biri. 2004 yılından beri AKP’nin en çok oy aldığı ilçelerin başında gelen Pendik’te 2018 genel seçimlerinde AKP yüzde 48 almıştı. Fabrikaların, atölyelerin, esnafların yoğun olduğu bu merkezde, daha çok muhafazakar ve Kürt seçmenler oturuyor. Güne Pendik merkezinde bulunan seçim çadırlarında başlıyoruz. Yeşil Sol Parti çadırı, CHP, Zafer Partisi, Memleket Partisi, Vatan Partisi gibi çadırların en sonunda, araya biraz daha mesafe koyularak kurulmuş. Yeşil Sol Parti çadırına gitmek için ilk önce Vatan Partisinin “HDP kapatılacak” yazan dev pankartının önünden, ardından Zafer Partisinin “Sığınmacı kaçaklar sınır dışı edilecek” dövizini geçmek zorunda kalıyoruz. Çadıra ilk ulaştığımızda, Ali Doğan ve HDP Pendik ilçe yöneticileri ile üyeleri bizi karşılıyor. Seçim sürecinde çadırda görevli HDP üyeleri ile süreci konuşuyoruz. “Çok fazla saldırıya uğradık burada. Neler yapmadılar ki… Sürekli hakarete ve baskıya uğruyoruz. Şimdi de halay çekiliyor diye polis müziğe yasak koydu” diyorlar. Bu arada çadıra gelen HDP’li seçmenler bildirileri ve evde yaşlılarına nasıl oy kullanacaklarını göstermek için seçim pusulası örneğini alıyorlar. Daha sonra Ali Doğan ve beraberindeki heyet ile Pendik’in Çınardere Mahallesi’ne gidiyoruz. Esnaf ziyaretleri ile bildiri dağıtan ve 14 Mayıs’ta Yeşil Sol Partinin Maltepe mitingine çağrı yapan heyetten bildiri alıp soru sorma fırsatı yakalayanlar oluyor. Yeşil Sol Partiyi duyan AKP’li seçmenler daha çok iktidarın “HDP-PKK” ve “LGBTİ” propagandasından yola çıkarak bu konulardan tartışmayı açıyor.

Doğan, “İşçi ile patronun aynı partiye oy verdiği yerde bir sorun vardır, o daha çok sömürmek için oraya oy verir, peki ya sen?” diye soruyor. Bu konuda anlaşma olsa da ayaküstü sohbetlerin yetmeyeceği anlaşılıyor…

KİMSEYİ ÖTEKİLEŞTİREMEYİZ’

Bir oto saniyede çalışan gençlere bildiri uzatan Doğan, yeniden AKP’li seçmenlerle karşılaşıyor. “Biz AKP’liyiz, LGBTİ’yi destekleyenlere destek olmayız” diyor. Cezaevinden çıktığını, uyuşturucu, dolandırıcılık gibi pek çok sebeple içeride kaldığını söyleyen genç işçiye Doğan, bu genci de kapsayan bir yanıt veriyor, “Biz bu toplumda kimseyi ötekileştirmeyiz, ötekileştirmemeliyiz, kendi yaşamından gör” diyor… Daha çok AKP’lilerin yaşadığı bu mahallelere girmek, derdi anlatmak bugünün de seçimden sonrasının da görevi görünüyor. Bakkaldan terziye, oto sanayiden emlakçıya pek çok esnafı ziyaret ettikten ve bildiriler verildikten sonra Sülüntepe Mahallesi’nde pazar yerine geçiyoruz. Pazar sonuna Yeşil Sol Parti, CHP ve AKP çadır kurmuş. AKP çadırında Karadeniz horonlarından başka bir şey çalınmıyor. Önü kalabalık bir kadın grubu ve salladıkları Türk bayrakları ile dalgalanıyor. Yeşil Sol Parti önünde ise Kürtçe şarkılar ve halaylar… Stant başında duran Ali Doğan’ın yanına bir süredir biraz ileride bekleyen bir kadın geliyor. AKP’liler tarafından Karadenizlilere horonlarla adeta gösteri yapılan bu sahnede, stant başına gelen kadın şunları söylüyor: “Ben Trabzonluyum ama Yeşil Sol Partiye oy vereceğim.” Pazarda tezgahların arasından geçerek bildiri dağıtımına başlayan heyete öncülük eden Ali Doğan, pazar alışverişi yapan halka ve pazarcılara şöyle sesleniyor: “İşçiler, memurlar artık geçinemez durumda. Bizler Yeşil Sol Parti olarak halkı kendi güçlerine, kendi emeklerine sahip olmaya çağırıyoruz.”

EV TOPLANTILARINDA SEÇİM SOHBETLERİ

Pazar yerinden sonra durağımız Emek Partisi Pendik İlçe Örgütünün çağrısıyla yapılan bir ev toplantısı oluyor. Plastik fabrikasından, tersaneden işçiler, işsiz, ev emekçisi kadınlar… Ev ziyaretinde konuşan Ali Doğan, 21 yıldır AKP iktidarında, çocukların, kadınların, işçilerin yaşadığı eşitsizliği anlatırken ev ziyaretinde yan yana olma fırsatı yakaladığımız kadınlardan biri, çevresinde en az 12 seçmeni AKP’yi oy vermeme konusunda ikna ettiğini söyleyerek “Hepimize iş düşüyor” dedi. Bir kadın ise “Türbanlıyım diye beni hep AKP’li sanıyorlar. Ama ben siyasete dinin malzeme edilmesine karşıyım. Şimdi bazı hocalar AKP’ye oy verme konusunda fetva vermeye başladı. Bazılarını sosyal medyadan bu sebeple takipten çıktım. Din siyasete alet edilmemeli. Ben bu yüzden AKP’li değilim” dedi. Bir esnafın şu sözleri ise ayrıca önemliydi: “Ben ilk defa bir vekil adayının gelip karşıma tartıştığını gördüm. Buna fırsat bulmak ne güzel, keşke böyle yüz yüze tartışabilsek, kafamızdaki soru işaretlerine yanıt bulabilsek.”

ÖNCEKİ HABER

SES: Ebe ve hemşireler ekonomik nedenlerle emekli olamıyor

SONRAKİ HABER

Yeşil Sol Parti Ankara adayı Sıla Altun: ODTÜ öğrencileri şenliklerini teslim etmeyecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa