11 Mayıs 2023 03:19

Mahkemeye rağmen tabiat parkına taş ocağı hançeri

İzmir’in Foça ilçesinde açılmak istenen taş ocaklarına, Menemen ve Karşıyaka ilçeleri sınırları içinde yeni bir taş ocağı daha eklenmek isteniyor.

Arşiv |  Fotoğraf: DHA

Paylaş

Ramis SAĞLAM
İzmir

İzmir’in birçok yerinde taş ocakları doğayı ve çevreyi tehdit etmeye devam ediyor. İzmir’in Foça ilçesinde açılmak istenen taş ocaklarına, Menemen ve Karşıyaka ilçeleri sınırları içinde yeni bir taş ocağı daha eklenmek isteniyor.  

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Karagöl Tabiat Parkı’na ve gölüne yaklaşık 1500 metre uzaklıktaki alanda mahkeme kararına rağmen ÇED süreci başlattı. S.K.Y Petrol Madencilik Şirketinin, proje tanıtım dosyasına göre 54.71 hektarlık ruhsat alanı içerisindeki 13.64 hektarlık ÇED alanında yılda 1 milyon kapasiteli kalker ocağı, 260 bin ton kapasiteli kırma-eleme tesisi işletilmesi planlanıyor.  

PATLATMA YÖNTEMİ UYGULANACAK 

İzmir’in akciğerleri olarak bilinen Karagöl Tabiat Parkı’na açılmak istenen kalker ocağı ve kırma, eleme tesisinde patlatma yönteminin uygulanacağı çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunda belirtiliyor. Raporda ayrıca, taş ocağının işletme ömrü 27 yıl olarak belirtilirken, ayda 6, yılda ise 722 defa patlatma işlemi yapılması planlanıyor. Taş ocağı çalışma aşamasında ise saatte 250 kilogramdan fazla tozun havaya karışacağı hesaplanıyor. 

ŞİRKET MAHKEME KARARINA RAĞMEN ISRARLI 

S.K.Y Petrol Madencilik Şirketine 2017 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ‘ÇED gerekli değildir’ kararı verilmişti. Karar İzmir 6. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilmişti.  

Mahkemenin iptal kararına neden olan bilirkişi raporunda, taş ocağı işletmesinin tabiat parkına ve ormanlık alanına zarar vereceği belirtilmişti. Yine raporda, İzmir’in içme suyunu sağlayan Değirmendere Barajını olumsuz etkileyeceği, çok sayıda akar derece yer altı suyu akiferleri bulunduğunun altı çizilerek, taş ocağı işletmesi durumunda kullanma suyu havzasının tehdit edileceği ifade edilmişti.  

ENDEMİK FLORA VE FAUNA ALANIDIR 

Bütün bu kararlara rağmen endemik flora ve fauna alanı içinde açılmak istenen işletme faaliyetinde dinamit- ANFO kullanılarak telafisi mümkün olmayan zararlara neden olacak. Taş ocağı, bölgede meydana getireceği çevresel zararların yanı sıra halk sağlığını ve bölge ekonomisini de olumsuz etkileyecek.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

TKP'nin Ankara'daki seçim buluşmasına YSK'den son dakika yasağı

SONRAKİ HABER

Yalnız yaşadığı binaya tanımadığı 5 kişinin seçmen kağıdı geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa